Η ψήφος – έκπληξη που εξόργισε Σουλιώτη – Μπαμπαλή

Καρδαμπίκης: «Έχουμε χρέος να σταματήσουμε όλες τις επιζήμιες συμπεριφορές, τους συνεχείς τσαμπουκάδες και τους τραμπουκισμούς… Ο Δήμος Αγράφων έχει λαμπρό μέλλον»
Όλο το ρεπορτάζ

Με επεισοδιακό τρόπο πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, την περασμένη Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στο Κερασοχώρι, έχοντας στο επίκεντρο για μια ακόμη φορά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για δεύτερη φορά φέτος και φυσικά τις ατέρμονες αντιπαραθέσεις αντιπολίτευσης – δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, πάνω από τρεις ώρες διήρκεσαν οι συζητήσεις για την επαναψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, όπως ζητήθηκε να πράξει ο Δήμος Αγράφων μετά τις προσφυγές Σουλιώτη – Μπαμπαλή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όλη αυτή η διαδικασία έχει φέρει ήδη τεράστια καθυστέρηση στην ψήφιση του Προϋπολογισμού και άρα και σε ολόκληρη τη λειτουργία του Δήμου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους με τον πολιτικό πολιτισμό να έχει χαθεί και με δύο προτάσεις Τεχνικού Προγράμματος, μία της δημοτικής αρχής και μία της αντιπολίτευσης. Το Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής, τελικά, υπερψηφίστηκε, ακόμη και από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Σουλιώτη, Γεώργιο Αθανασίου, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες τριβές στην αίθουσα του ΔΣ και χάρισε την πλειοψηφία στην πρόταση της δημοτικής αρχής.

Στη συνέχεια, σαν ‘κερασάκι στην τούρτα’ ήρθε και η προφορική παραίτηση του Θεόδωρου Μπαμπαλή από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ, την οποία, όπως είπε ο ίδιος, θα την καταθέσει και γραπτώς. Η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμη περισσότερες καθυστερήσεις που έχουν ξεπεράσει το όριο ανοχής των δημοτών.

Το ιστορικό της διαμάχης

Η κατάσταση από την περασμένη χρονιά στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων, οπότε και ‘έσπασε’ η συμμαχία Καρδαμπίκη-Σουλιώτη, βρίσκεται σε ακραία ένταση μεταξύ των παρατάξεων και κορυφώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τεράστιες εκκρεμότητες τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο ρήξης; Τα γεγονότα που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση έχουν ως εξής:
09-12-2021: Παραίτηση του κ. Κολοκώτσιου Βασίλη από γραμματέας ΔΣ
12-12-2021: Δια περιφοράς Συνεδρίαση του ΔΣ (κατόπιν προσυνεννόησης του προέδρου του ΔΣ με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τον τρόπο συνεδρίασης) για αποδοχή παραίτησης και αντικατάσταση του κ. Κολοκώτσιου από τον κ. Σεραφείμ Νταβαρίνο στη θέση του Γραμματέα του ΔΣ
21-12-2021: Ψήφιση προϋπολογισμού Δήμου Αγράφων έτους 2022 και ψήφιση τεχνικού προγράμματος από την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης και την εκτελεστική επιτροπή και εισήγηση αυτών για οριστική ψήφιση από το ΔΣ
22-12-2021: Η κ. Σουλιώτη προσέφυγε κατά της επικυρωθείσας απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης που αφορούσε την αποδοχή παραίτησης και την αντικατάσταση του Γραμματέα του ΔΣ και συμβούλου της παράταξής της, κ. Κολοκωτσιου Βασίλη, (η ένσταση είχε να κάνει με τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης) έχοντας ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος και του Προϋπολογισμού για το έτος 2022
09-01-2022 και 16-01-2022: Πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις του ΔΣ που αφορούσαν την εκλογή μελών του Προεδρείου του Δημοτικού συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, στις οποίες η κ. Σουλιώτη και ο κ. Μπαμπαλής μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεών τους απουσίαζαν, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις να ματαιωθούν, λόγω μη απαρτίας, και η κωλυσιεργία να συνεχιστεί.
23-01-2022: Συνεδρίασε το ΔΣ του Δήμου Αγράφων όπου μεταξύ των άλλων αποφάσισε και την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2022. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση οι κ.κ. Μπαμπαλής και Σουλιώτη ζήτησαν αναβολή του θέματος για τον λόγο ότι αφενός δεν είχαν χρόνο στην διάθεσή τους ώστε να προετοιμαστούν και να καταθέσουν κοινή εναλλακτική πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα και αφετέρου ότι δεν τους είχαν αποσταλεί όλα τα τεχνικά προγράμματα των κοινοτήτων.
26-01-2022: Κατάθεση κοινής εναλλακτικής πρότασης της αντιπολίτευσης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγράφων έτους 2022 στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Ενώ γνώριζαν από τις 21-12-2021 ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα πήγαινε προς ψήφιση στο ΔΣ, καθώς είχε εγκριθεί από τις επιτροπές διαβούλευσης και εκτελεστικής την ημερομηνία εκείνη. Εύλογα γεννάται το ερώτημα που προβάλλει η δημοτική αρχή: ‘δεν τους έφτανε ένας μήνας για να καταθέσουν την πρότασή τους στην συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου; Πως πρόλαβαν και συνέταξαν πρόταση μέσα σε τρεις ημέρες από την συνεδρίαση της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος και δεν πρόλαβαν σε χρονικό διάστημα ενός μηνός και μάλιστα χωρίς να έχουν στην διάθεσή τους όλα τα τεχνικά προγράμματα των κοινοτήτων, όπως διατείνονταν στην συνεδρίαση του ΔΣ της 23ης Ιανουαρίου;’
27-01-2022: Η κ. Σουλιώτη υπέβαλε προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της αριθμ. 1/2022 απόφασης του ΔΣ του Δήμου Αγράφων σχετικά με την εκλογή μελών της οικονομικής επιτροπής.
02-02-2022: Η κ. Σουλιώτη υπέβαλε προσφυγή κατά της αριθμ. 2/2022 απόφασης του ΔΣ, περί έγκρισης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αγράφων, για έτος 2022.
10-02-2022: Ο κ. Μπαμπαλής υπέβαλε και αυτός με τη σειρά του προσφυγή κατά της αριθμ. 2/2022 απόφασης του ΔΣ, περί έγκρισης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αγράφων, για έτος 2022.
22-02-2022: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας απορρίπτει τις προσφυγές των επικεφαλής της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση ψήφισης του τεχνικού προγράμματος έτους 2022 του ΔΣ του Δήμου Αγράφων.
09-03-2022: Συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Αγράφων και ψήφιση προϋπολογισμού έτους 2022. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, παρόλο που είχε κατατεθεί κοινή εναλλακτική πρόταση από την αντιπολίτευση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και ήρθε προς ψήφιση στο ΔΣ μαζί με την πρόταση της δημοτικής αρχής, η μεν κ. Σουλιώτη με τους συμβούλους της κ. Κολοκώτσιο και Κουτσιούμπα απουσίαζαν από την συνεδρίαση και ο δε κ. Μπαμπαλής με τους συμβούλους της ομάδας του αποχώρησαν από την αίθουσα του συμβουλίου χωρίς να υπερασπιστούν την πρότασή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί ομόφωνα από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους η πρόταση της δημοτικής αρχής.
18-03-2022: Από κοινού προσφυγή των επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.κ Μπαμπαλή και Σουλιώτη στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με την απόρριψη των προσφυγών τους αναφορικά με την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου από το ΔΣ στις 23-01-2022.
22-04-2022: Κατόπιν της αποδοχής των προσφυγών των κ.κ Μπαμπαλή και Σουλιώτη από την ειδική επιτροπή του άρθρου 152, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έγγραφό της προς τον Δήμο Αγράφων προέβη στην αναπομπή του Προϋπολογισμού έτους 2022, καθώς μετά από την απόφαση της επιτροπής έπρεπε να ψηφιστεί εκ νέου το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
27-04-2022: Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ και εκ νέου ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2022. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση τέθηκαν προς ψηφοφορία στο σώμα του ΔΣ τόσο η πρόταση της δημοτικής αρχής όσο και η από κοινού πρόταση της αντιπολίτευσης. Με 11 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 21 δημοτικών συμβούλων, πλειοψήφησε η πρόταση της δημοτικής αρχής…. Άρα φτάσαμε μετά από τρεις μήνες στο σημείο που βρισκόμασταν στις 21-01-2022, όπου και είχε ψηφιστεί το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα!!!
06-05-2022: Θα συγκληθεί το ΔΣ του Δήμου Αγράφων για να αποφασίσει εκ νέου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού έτους 2022.

Πώς αντέδρασε ο Δήμαρχος Αγράφων μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το δίδυμο Σουλιώτη- Μπαμπαλή λειτουργεί συντονισμένα ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου Αγράφων και των Δημοτών.
Σε ένα Δήμο που αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα, με τη στάση τους και ενώ οι Δημοτικές τους Ομάδες είναι σε σταδιακή αποσύνθεση και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τους γύρισε την πλάτη, επιχειρούν βρισκόμενοι σε αδιέξοδο με διάφορα τεχνάσματα και μηχανορραφίες να ζημιώσουν το Δήμο.

Όλες τους οι ενέργειες γίνονται για να μην υλοποιηθούν τα τεχνικά προγράμματα των κοινοτήτων, να σταματήσουν οι καθαρισμοί δρόμων, τα έργα αντιπυρικής προστασίας, η αποκομιδή των σκουπιδιών, οι επεκτάσεις και η συντήρηση των φώτων, ο καθαρισμός των δεξαμενών, η συντήρηση των μηχανημάτων, η κατασκευή των παιδικών χαρών, η ανάθεση μελετών για να μη χαθούν έργα, η επιβαλλόμενη νομική εκπροσώπηση, τα έκτακτα έργα λόγω φυσικών καταστροφών, να μείνει ο κόσμος απλήρωτος για έργα και υπηρεσίες που έχει κάνει, να καθυστερήσουν οι προσλήψεις των πέντε μονίμων υπαλλήλων τον επόμενο μήνα, οι προσλήψεις εποχικών, να διαλυθεί η τοπική οικονομία ενώ οι ίδιοι ζώντας μακριά από τα χωριά μας, σχεδιάζουν πως θα μπλοκάρουν το Δήμο, αδιαφορώντας για την τοπική οικονομία και τους ανθρώπους που ένεκα του covid και της οικονομικής συγκυρίας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης τους και της λογικής να προκαλέσουν προβλήματα, είναι η άρνησή τους να γίνει ο δρόμος από Κρυονέρι προς Άγραφα. Ένα έργο που ευτυχώς ξεκινά σε λίγες ημέρες παρότι δεν ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και άλλες 150.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωσή του.
Το ίδιο βέβαια έκαναν και για το δρόμο από Άγραφα προς Καρδίτσα που χρηματοδοτήθηκε με 1.500.000 ευρώ και καθυστερεί, παρότι ήρθαν τα χρήματα κι αυτοί απουσίαζαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το κιβώτιο στη τοποθεσία Πατερίτσια, που ουσιαστικά δεν το ήθελαν, η γέφυρα στο Σαμάρι που δημοπρατήθηκε κλπ. Αντί να συνεργαστούμε να διεκδικήσουμε και άλλα χρήματα όπως ο δρόμος Τροβάτο- Βραγκιανά- Παλιοκαρυά που θα ενώσει τη λίμνη Κρεμαστών με τη λίμνη Πλαστήρα, κάνουν φθηνή αδιέξοδη πολιτική σε μια Δημοτική Ενότητα που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.
Είκοσι πέντε χρόνια ενασχόλησης ορισμένων με τα κοινά, δεν ήταν αρκετά για να λύσουν προβλήματα και να δώσουν προοπτική στον τόπο. Κι αφού ορισμένοι δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να το κάνουν, σαμποτάρουν κάθε τι που κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Για να φθάσουμε ως τη σημερινή ημέρα έγιναν προσχηματικές διαδοχικές παραιτήσεις μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και απουσίαζαν επανειλημμένα από συνεδριάσεις για την μη ψήφιση του Προϋπολογισμού. Γύριζαν στα χωριά αντί να είναι παρόντες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παραπλάνησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους τοπικούς Προέδρους, ζητώντας την αναβολή ψήφισης του τεχνικού προγράμματος με το πρόσχημα της μη υποβολής τεχνικού προγράμματος από κάποιες κοινότητες ενώ την επόμενη μέρα κατέθεσαν πρόταση οι ίδιοι, χωρίς να κατατεθούν όμως τα προγράμματα που τους έφταιγαν και τους έλειπαν την προηγούμενη ημέρα .
Η πρόταση ήταν κομμένη και ραμμένη να διαλυθεί η τοπική οικονομία, να εξαφανιστούν οι μικροκατασκευαστές και όλα τα έργα να τα πάρουν μια ή δυο μεγαλοεταιρείες, και αφού δεν τους πέρασε αυτό από το Δημοτικό Συμβούλιο, έκαναν επανειλημμένα ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη, για το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων. Κι αφού οι ενστάσεις απορρίπτονταν από την Αποκεντρωμένη, κατέφυγαν σε νέα ένσταση στην Λαμία επικαλούμενοι το άρθρο 152.
Η μέχρι τώρα στάση τους, είχε ως μοναδικό σκοπό να προκαλέσει ζημιά σε ένα Δήμο που κατά γενική ομολογία βγαίνει από την ανυπαρξία, που επιτελείται σημαντικό έργο, που το βλέπουν όλοι και που θα αξιολογηθεί όταν έρθει η ώρα από τους πολίτες που είναι και ο τελικός κριτής.
Έχουμε χρέος και θα το κάνουμε όσο μας αφορά, να σταματήσουμε όλες τις επιζήμιες συμπεριφορές, τους συνεχείς τσαμπουκάδες που γίνονται για περισσότερο από 25 χρόνια , τους τραμπουκισμούς σε άνδρες, σε γυναίκες και κάθε μορφή βίας που ασκείται σε οποιοδήποτε άνθρωπο.
Ο Δήμος Αγράφων έχει λαμπρό μέλλον . Στο χέρι μας είναι να τελειώνουμε με όλους αυτούς που τους θυμόμαστε μόνο από την αλαζονεία τους, την αδιαφάνεια, τις ύβρεις, τις προκλητικές συμπεριφορές και τους τσακωμούς».