Ειρωνεία, αλαζονεία, επίδειξη, έπαρση, εμπάθεια, εριστικότατα και επιθετικότητα, αμετροέπεια, παραποίηση της πραγματικότητας, παραλογισμοί, δημιουργία σόου του τύπου ‘όποιος φωνάζει περισσότερο, είναι και ο πιο μάγκας’. Αυτά σε πρώτο επίπεδο… σε δεύτερο, πανικός για τη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος πια δεν τρώει κουτόχορτο, οι παλιές συμμαχίες διαταράχθηκαν και τα ότι τα πράγματα έστω και αργά, αλλά αλλάζουν. Περιμέναμε να τα δούμε και να τ’ ακούσουμε αυτά στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο στο Καρπενήσι; Φυσικά και όχι. Αυτά αποτελούν σχολή εδώ και δεκαετίες στο νομό μας και μάλιστα τα τελευταία χρόνια ακολουθούνται και από ‘πέρα από κάθε υποψίας’, γλαφυρούς καλοχαιρετάδες της πολιτικής ζωής του τόπου μας, που βρίσκονται κι αυτοί στη μετάβαση από την φάση ‘λέω ψέματα για τα πάντα και παντού’, στην κορυφή του βάθρου της αλαζονείας. Καλά πάμε λοιπόν και επειδή το καράβι που ονομάζεται ‘Ευρυτανία’ βουλιάζει σταθερά και με απόλυτη βεβαιότητα, ας τολμήσουμε από αυτό εδώ το μονόστηλο να δώσουμε τις τελευταίες οδηγίες προς ναυτιλλομένους και ο ‘‘σώζων εαυτόν σωθήτω”.

Έχουμε και λέμε για αρχή.

  1. Όταν επιλέγεται κάποιος για μια πολιτική καρέκλα και το κριτήριο είναι μόνο ότι ‘είναι ικανός να την κάνει τη δουλεία για μας…’, αυτός μια μέρα μπορεί να αποκτήσει τόσο μεγάλη δύναμη, που όταν σου είναι άχρηστος πια ή σου δημιουργεί προβλήματα, δεν μπορείς να τον ξεφορτωθείς, όπως θα ήθελες.
  2. Ο αριβισμός σε συνδυασμό με την πολιτική είναι ‘θανατηφόρο κοκτέιλ’ και οδηγεί με ακρίβεια την πολιτική, και άρα το μέλλον ενός τόπου, να καθορίζεται μέσα από τα καπηλειά.
  3. Όταν κανείς χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, θα κάνει τα πάντα για να σταθεί όρθιος και να παραμείνει στη θέση του. Απειλές, ύβρεις και εκβιασμοί είναι φυσικό επακόλουθο και ποιος ξέρει που θα κάτσει η μπίλια.
  4. Savoir Vivre και πολιτική δεν πάνε μαζί και όταν δεν υπάρχει απάντηση σε ένα παραλήρημα κάποιου που έχει προ πολλού τελειώσει, τότε ένα είναι σίγουρο. Κάποιος ξέρει πολλά και έχει ανακατευτεί με πολλά και δεν χρειάζεται να περάσει στο ‘παρασύνθημα’. Καλύτερα να σε βρίζει, παρά να σου διαλύσει όλο το σύστημα που με κόπο στήνονταν δεκαετίες.
  5. Όταν μετά από μια εκλογική αναμέτρηση πας να δώσει τα συγχαρίκια στον πολιτικό σου αντίπαλο, γιατί υπάρχει και πολιτισμός, είναι και καλό, λαϊκό παιδί… έ είμαστε και όλοι συντοπίτες… τότε να περιμένεις όχι μόνο να σε προσβάλει δημόσια και να εκθέτει τα προσωπικά σου δεδομένα, αλλά ότι ευγενικά μ’ αυτό τον τρόπο σ’ προειδοποιεί ότι μπορεί να βγάλει στη φόρα ‘ότι ράμματα έχει για τη γούνα σου’ φυλαγμένα.

Εις άλλα με υγεία λοιπόν και πόσο είπαμε; 10 και σήμερα; Ή μήπως μπορούμε ακόμα και να δοκιμάσουμε μια γύρα ακόμα μέχρι την τελική κατάντια;!