«Σαν φύγω η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο» είχε πει ο Μίκης της Αθήνας. Ο Μίκης της Ελλάδας. Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα, τη μετονομασία οδού σε οδό «Μίκη Θεοδωράκη» και την τοποθέτηση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της πόλης, για να θυμίζει το πέρασμά του στην αθανασία.

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και την απόφαση αυτή ακολούθησαν και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη και τα Χανιά.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ότι η σορός του θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του, να προκηρύξει ο δήμος καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την προτομή του, να δοθεί το όνομα του σε οδό της Αθήνας και στην κηδεία να παραστούν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ο θάνατος του έχει προκαλέσει οικουμενική συγκίνηση. Έφυγε αφήνοντας πίσω σπουδαία παρακαταθήκη. Αυτό το φως, αυτή η γνώση, είναι η ελευθερία μας», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Μπακογιάννης.