Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα. Τα βοηθήματα αυτά είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Ο.Τ.Α. και νομικά πρόσωπα αυτών ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Στα πλαίσια αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες διατάξεις, τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Δήμου Αγράφων για το οικ. έτος 2022, την από 10-05-2022 αίτηση της Λ.Κ. και την από 13-05-2022 αίτηση της Α.Μ., κατοίκων του Δήμου Αγράφων Νομού Ευρυτανίας με τις οποίες ζητούν την χορήγηση έκτακτης οικονομικής και εφάπαξ ενίσχυσης καθώς και την από 20/05/2022 εισήγηση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καρπενησίου, ο Δήμος Αγράφων αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των δύο δημοτών.

Στην εισήγηση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, αναφέρεται:

« Συγκεκριμένα :

  1. Η κα Λ.Κ. μητέρα τεσσάρων ανήλικων τέκνων ζει σε χωριό της ΔΕ Απεραντίων Ευρυτανίας. Πρόσφατα ο σύζυγος της (κτηνοτρόφος στο επάγγελμα) είχε ένα τροχαίο ατύχημα και δεν είναι σε θέση για λίγο χρονικό διάστημα να εργαστεί. Η κα Λ.Κ. εργάζεται με μερική απασχόληση σε Δημοτικό Σχολείο του Δήμου. Τα έξοδα της πολυμελούς οικογένειας είναι μεγάλα και δεν μπορούν να καλυφθούν βιοτικές ανάγκες των μελών αυτής.
  2. Η κα Α.Μ. χήρα ζει με τον πατέρα και τον 25χρονο γιο της σε χωριό της ΔΕ Αγράφων Ευρυτανίας. Τα εισοδήματα της οικογένειας είναι πολύ χαμηλά. Πρόσφατα, ο γιος της κας Α.Μ. είχε ένα επεισόδιο υγείας και μετέβη στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Μετά από ιατρικό έλεγχό θα πρέπει να μεταβεί σε νοσοκομείο των Αθηνών για περεταίρω ιατρικές εξετάσεις.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Αντιδήμαρχος Ηρώ Νταλαφούρα εισηγείται:

  1. Την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ στην Λ.Κ. προκειμένου να καλυφθούν βασικές βιοτικές ανάγκες της οικογένειάς της.
  2. Την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην Α.Μ. προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης, ιατρικών εξετάσεων και νοσηλείας που χρήζει ο 25χρονος γιος της.
  3. Η δαπάνη θα καλυφθεί με ανάληψη από τον Κ.Α. 00-6733.001 του σκέλους των εξόδων με τίτλο «Καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες και οικογένειες» του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.