Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά ούτε θα είναι και η τελευταία, που κάποιος από μια θέση εξουσίας αντί να κάνει την αυτοκριτική του και τον απολογισμό των πεπραγμένων του, στρέφεται κατά ενός δημοσιογράφου ή ενός ΜΜΕ για την άποψη που διατυπώνουν, απαντώντας επιθετικά ή ειρωνικά ή ακόμα και καταδιώκοντας τα με όποιον τρόπο μπορεί. Για καλή μας τύχη (και λέω για καλή μας τύχη, γιατί αυτά αποτελούν ‘παράσημα’ για ένα μέσο και για τη δημοσιογραφία), ο Ευρυτανικός Παλμός έχει ήδη καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις. Τώρα έφτασε και η σειρά της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, που έστειλε επιστολή στην εφημερίδα, διαμαρτυρόμενη για σχόλιο της εφημερίδας σε προηγούμενη έκδοση, αλλά και πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας μας συστάσεις για τους ‘θεμελιώδεις κανόνες της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας’.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η κα Παπαδοπούλου αναφέρεται στον ‘δηκτικό’ τρόπο που τοποθετείται η εφημερίδα για τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Εμπορικού Συλλόγου σε όλο αυτό το διάστημα των δυο lockdown. Να ενημερώσουμε λοιπόν όποιον πιθανά δεν το έχει καταλάβει ότι τα ΜΜΕ δεν είναι γραφεία τύπου των πολιτικών, των εκλεγμένων και των συλλόγων. Ο ρόλος τους είναι η ενημέρωση, αλλά και η τοποθέτηση, ο σχολιασμός, η ανάλυση και η παραγωγή νέας δράσης και ιδεών μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία. Και μιας και μας κάνει συστάσεις για ανεξαρτησία και ελευθεροτυπία, γνωρίζει και η ίδια πολύ καλά (θα μας δοθεί στο μέλλον η ευκαιρία να δούμε το θέμα αναλυτικότερα), ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Ευρυτανικός Παλμός ‘σύρεται’ στα δικαστήρια, σε μια πρωτοφανή δίκη, γιατί αποφάσισε να μην ‘κάνει τα στραβά μάτια’ και να κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ.

Αντί λοιπόν για αυτοκριτική η κα Παπαδοπούλου επιλέγει την επίθεση στον Ευρυτανικό Παλμό (εξάλλου δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, όπως θα μας φανερώσει η δική μας αναδρομή, όταν έρθει η σωστή ώρα). Θα ήταν λοιπόν πιο χρήσιμο να μας απαντήσει επίσημα στα εξής ακόλουθα ερωτήματα, ως πρόεδρος ενός σημαντικού φορέα για το Καρπενήσι. Πώς είναι δυνατόν ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου να μην διαθέτει εν έτει 2021, όχι επίσημη ιστοσελίδα, ως όφειλε, όχι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απ΄ όπου πια ενημερώνονται οι πάντες άμεσα, αλλά ούτε καν ηλεκτρονική διεύθυνση; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν οι έμποροι και οι καταναλωτές της πόλης, ότι οι ενημερώσεις που αποστέλλονται από τον Σύλλογο γίνονται με τη λογική του 1990, όταν τα δελτία τύπου κυκλοφορούσαν σε τυπωμένα Α4. Έτσι λοιπόν αν μη τι άλλο δεν θα χάνονταν καμία ενημέρωση, ούτε αυτή η μία που θυμήθηκε η κα Παπαδοπούλου στην αναδρομή της και όσο και να το πεις θα μπορούσαμε να μιλάμε με κάποια μεγαλύτερη σοβαρότητα επί του θέματος.

Αλήθεια επίσης οι δράσεις της ως προέδρου του Συλλόγου, ακόμα και η επιστολή προς την εφημερίδα που την υπογράφει με την ιδιότητα της προέδρου, προβλέπεται από το καταστατικό του Συλλόγου να γίνονται χωρίς την έγκριση του Δ.Σ. του; Μήπως θα πρέπει να είμαστε γενικότερα πιο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε ένα δημόσιο τίτλο που έχουμε λάβει και να τον διαχωρίζουμε από την προσωπικότητα και την προσωπική μας θέση; Επίσης να θυμίσουμε στην κα Παπαδοπούλου ότι έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές στον Ευρυτανικό Παλμό και όλες αποκλειστικά με πρωτοβουλία της εφημερίδας και όχι δική της, ως όφειλε βάσει του θεσμικού της ρόλου. Αν δυστυχώς υπάρχει ακόμα σε κάποιους αιρετούς η λογική της ‘αυθεντίας’, των ‘τεμενάδων’ και του ‘παρακαλετού’, καλό θα ήταν να ξεπεραστεί γιατί το ‘πέρνα αύριο’ εκφράζει απαξίωση όχι προς το μέσο, αλλά προς τους πολίτες. Αφού δεν πέρασε την επομένη ο ρεπόρτερ κα Παπαδοπούλου, θα μπορούσατε, αν είχατε κάτι να πείτε, να επικοινωνήσετε εσείς την επομένη με την εφημερίδα για να εκπροσωπήσετε το Σύλλογό σας. Ή μήπως έχετε κάποιο άλλου είδους κώλυμα; Εμείς πάντως είμαστε εδώ και περιμένουμε τις εξελίξεις, γιατί βλέπετε το δέντρο φαίνεται από τους καρπούς του.