Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας έχει ήδη συμπληρώσει έναν αιώνα (1918 έως σήμερα) συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στην κοινωνία. Ιδρύθηκε το 1918 και στην μεγάλη του αυτή διαδρομή σημαντική στάθηκε η συνδρομή Ευρυτάνων που συνείσφεραν στην πρόοδο και την εξέλιξή του. Ανάμεσα σε αυτούς ο σημερινός Διευθυντής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης που με συγκίνηση ανακοίνωσε την φετινή απονομή αριστείων του Λυκείου.  

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής εορτής για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Σχολείου στις 25 Οκτωβρίου 2019, έλαβε χώρα, για μία ακόμη χρονιά, η από δεκαπενταετίας και πλέον καθιερωθείσα βράβευση με Αριστείο Προόδου και χρηματικό έπαθλο των αριστευσάντων, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, 2018-2019, μαθητών του Σχολείου, αφιερωμένη στη μνήμη του Ευρυτάνα ιερέα π. Λάμπρου Στ. Τσέτσου, εφημερίου του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Νέου Αργυρίου Ευρυτανίας, όπου υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Οι απονομές των αριστείων καθιερώθηκαν από το σχολικό έτος 1991-1992, ύστερα από πρόταση του μακαριστού Καθηγουμένου της Ι. Μ. Αγάθωνος και καθηγητή για τριάντα (30) ολόκληρα χρόνια του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας και επίσης Ευρυτάνα π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη. Ο αείμνηστος Δαμασκηνός ήταν εκείνος ο οποίος κατέβαλε, ο ίδιος ανελλιπώς και τα χρηματικά έπαθλα όσων μαθητών αρίστευαν. Το σπουδαίο αυτό έργο συνεχίζει και σήμερα ο διάδοχός του στην ηγουμενία της Ιεράς Μονής Αγάθωνος π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο οποίος τιμώντας το έργο του π. Δαμασκηνού, εξακολουθεί να χρηματοδοτεί, τα ετήσια αριστεία, τιμώντας την καθιερωμένη, πλέον, σχετική παράδοση της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, διπλασιάζοντας μάλιστα από την τρέχουσα σχολική χρονιά, το ποσό του χρηματικού επάθλου.

Η φετινή αφιέρωση των αριστείων στον ιερέα π. Λάμπρου Στ. Τσέτσο, δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και έπαιξε όπως χαρακτηρίστηκα αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωσή τους. Με τη δυναμική προσωπικότητά του και το άσβεστο πάθος του, έγινε η αφορμή για την καθιέρωση των αριστείων από τον π. Δαμασκηνό μιας παρότρυνε και ενθάρρυνε συστηματικά τους μαθητές του χωριού να σπουδάσουν στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, προκειμένου να αποκτήσουν τα εφόδια και τις γνώσεις που θα τους οδηγούσαν σε μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, σε κοινωνική καταξίωση και ,όσους είχαν κλίση να ενταχθούν στις τάξεις του ιερού κλήρου. Ο π. Δαμασκηνός είχε έχοντας ταυτόσημες ιδέες και λόγω της  ευεργετικής επιρροής του μακαριστού π. Λάμπρου, καθώς καταγόταν και αυτός από το ορεινό Νέο Αργύρι Ευρυτανίας,

 καθιέρωσε τις απονομές ετησίως. Είναι πολύ χαρακτηριστικά όσα γράφει ο μακαριστός π. Δαμασκηνός σε ανέκδοτη σύντομη αυτοβιογραφία του η οποία βρίσκεται κατατεθειμένη από τον ίδιο στο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια κατά τα οποία βρέθηκε μαθητής στη Σχολή :

«Οι γονείς μας, φτωχοί άνθρωποι, ήθελαν να μας σπουδάσουν. Να μάθουμε γράμματα και να γίνουμε καλοί άνθρωποι. Δεν ήθελαν επ’ ουδενί λόγω να μας αφήσουν στις δυσκολίες και τη φτώχεια του χωριού. Τις γεύτηκαν αυτοί κατά κόρον και δεν ήθελαν να τις ζήσουν και τα παιδιά τους. Οι παλιοκαταστάσεις του καιρού των, (πόλεμος, κατοχή, πείνα, φτώχεια) δεν τους επέτρεψαν να μάθουν οι ίδιοι γράμματα και όλη αυτή τη στέρηση και τη δίψα για μάθηση, την έβγαλαν στα παιδιά τους. Έπρεπε, πάση θυσία, να πάμε για γράμματα. Αλλά πού να πάμε; Η πόλη πούχε τα γυμνάσια, ήθελε έξοδα, τα οποία οι φτωχοί γονείς μας δεν είχαν. Μεροδούλι-μεροφάϊ η καθημερινότητά τους. Μέσα στην απόγνωσή τους, σα λύτρωση, έφτανε στα αυτιά τους η προτροπή του παπα-Λάμπρου Τσέτσου: Τα παιδιά σας να τα πάτε στη Λαμία, στην Ιερατική Σχολή, εκεί που πήγαμε και μεις τα δικά μας και πρόκοψαν. Μη πονοκεφαλάτε για τα έξοδα. Εκεί δεν υπάρχουν έξοδα. Εκεί τα παιδιά σπουδάζουν δωρεάν! Και γράμματα θα μάθουν και καλοί άνθρωποι θα γίνουν. Έτσι να κάμετε.». Θεωρούμε περιττό να προστεθεί οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την εκατόχρονη προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας στην Εκκλησία μας, στην πατρίδα μας, στον λαό του Θεού.

Οι φετινοί αριστούχοι μαθητές του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου και του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λαμίας, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, βραβεύτηκαν με το βραβείο «παπα – Λάμπρου Τσέτσου», και μόνο ο τίτλος του βραβείου μαρτυράει την τιμή και την αναγνώριση του ταπεινού κληρικού από το Ν. Αργύρι Ευρυτανίας, που παρακινούμενος απλά και μόνο από την αγάπη του στην ιεροσύνη και τα γράμματα, έγινε η αφορμή για να τιμάται μέχρι σήμερα οι προσπάθεια των μαθητών. Σε ότι αφορά τη συνεισφορά το Ηγούμενου της Ι.Μ. Αγάθωνος π. Δαμασκηνού, το έργο του ήταν καθοριστικό για την πνευματική και θρησκευτική ζωή της Στερεάς και επηρεάζει μέχρι και σήμερα με την παρακαταθήκη που άφησε.