Ο άγιος, αλλά και το αγρίμι θέλει φοβέρα

3917

Με την αποστολή και πολεμικών πλοίων στην ΑΟΖ Κύπρου από τον Σουλτάνο, για να φυλάνε τα τρυπάνια και τον “Πορθητή”, η Ευρώπη ξύπνησε από τον λήθαργο και επί τέλους κινητοποιήθηκε. Το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων της ΕΕ επιδόθηκε στην αρχή σε ένα ευχολόγιο καλώντας την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από ενέργειες  που μπορεί να πυροδοτήσουν ένταση. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, παριστάνοντας τους παρατηρητές, υπόσχονται να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, έτοιμοι αν χρειαστεί να αντιδράσουν κατάλληλα. Μια τέτοια ανακοίνωση  μιλώντας γενικά και αόριστα  μπροστά στα πραγματικά γεγονότα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Η Τουρκία  μπορεί ανά πάσα στιγμή  να εισβάλει σε ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς να αντιμετωπίσει καμία απολύτως συνέπεια. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο, μπορεί να συμβεί αύριο στην Ελλάδα. Με τέτοιες ανακοινώσεις δεν προστατεύονται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

     Ανάμεσα στο άγριο παζάρι για τις θέσεις κλειδιά στην ΕΕ, το ναυάγιο και το νέο ραντεβού στις 30 Ιουνίου, ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να στείλουν αποφασιστικά και πιο ηχηρά μηνύματα στον Ερντογάν και μάλλον το πέτυχαν. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στις 21 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι, “οι επιλογές της Τουρκίας από δω και πέρα θα έχουν συνέπειες”. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως “θα υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις, εξετάζοντας και την πιθανότητα άσκησης  βέτο” κατά της Τουρκίας.

    Τελικά η μεταστροφή  της Ευρώπης υπέρ  των Ελληνοκυπριακών  εθνικών θέσεων φαίνεται από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να καλέσει την Κομισιόν να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας. Μέτρα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου  και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και χωρίς καθυστέρηση. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει,  “…σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες, σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περεταίρω καλεί την Κομισιόν  και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου”. Οι ενέργειες ήδη της ΕΕ θα κινηθούν σε δυο άξονες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα προτείνει πολιτικά, διπλωματικά  και οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης, θα προτείνει κυρώσεις  που θα μπορούσαν να επιβληθούν. Αν και η Γερμανία με την Ολλανδία κρατούν κάποια επιφυλακτική στάση ο Γάλλος Πρόεδρος είναι πιο αποφασιστικός και ξεκάθαρος απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό: “Αλέξη αν θέλεις στέλνω φρεγάτες στην Κύπρο για περιπολίες…”. Στην παρούσα συγκυρία και το αγρίμι φοβέρα θέλει. Τα πράγματα ξεκάθαρα, καμία υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και αυθαιρεσίες…!

                                                      Κώστας Μπουμπουρής

                                                 Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                    (k.boubouris@yahoo.gr)