Ο Ίλαρχος “serial killer” της Κύπρου, o επονομαζόμενος “Ορέστης”

1728

          Κατά καιρούς serial killer (κατά συρροή δολοφόνοι) συντάραξαν την ελληνική κοινωνία με τις αποτρόπαιες πράξεις τους κι έχει καταγραφεί με μαύρα γράμματα στα εγκληματικά χρονικά η δράση τους. Ο διαβόητος δράκος του Σέιχ Σου στην Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του ’60, Αριστείδης Παγκρατίδης, συνελήφθη στα 1963, καταδικάστηκε στα 1966 τετράκις σε θάνατο για ισάριθμες ανθρωποκτονίες και πάμπολλες επιθέσεις σε ζευγάρια στην ίδια περιοχή. Εκτελέστηκε στο ίδιο μέρος στα 1968.

     Πολύ αργότερα στη δεκαετία του ’90 ο  23χρονος Αντώνης Δαγκλής, συνελήφθη  και καταδικάστηκε στις 16 Γενάρη 1997, 12 φορές σε ισόβια για τρεις ανθρωποκτονίες κατά τον ίδιο τρόπο και εννιά απόπειρες κατά ισάριθμων ιερόδουλων γυναικών στην περιοχή των Αθηνών. Στην συγκεκριμένη υπόθεση μου έλαχε να λάβω μέρος στην εξιχνίαση και στην προανάκριση, ως αξιωματικός της ΕΛΑΣ του Τμήματος Ανρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

    Εδώ και είκοσι μέρες η Κύπρος και η Ελλάδα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την υπόθεση του κατά συρροή φερόμενου δολοφόνου, για εφτά ομολογούμενες ανθρωποκτονίες γυναικών, μέχρι στιγμής, του 35χρονου στρατιωτικού, επονομαζόμενου “Ορέστη”. Ο τρόπος προσέγγισης (εκτός των δυο ανήλικων κοριτσιών) των θυμάτων του και ο τρόπος δολοφονίας τους ο ίδιος. Προσέγγιζε τα θύματά του, συνήθως αλλοδαπές γυναίκες, μέσω του διαδικτύου και όσες τον μπλόκαραν στα sites γνωριμιών, τις προσέγγιζε σε άλλα κοινωνικά δίκτυα με διαφορετικό όνομα. Μετά την προσέγγιση με το δέλεαρ της καλλιτεχνικής φωτογράφισης, τις απομόνωνε, τις βίαζε και στο τέλος τις δολοφονούσε, αποκρύπτοντας τα πτώματα στην “κόκκινη λίμνη” και σε κάποιο εγκαταλελειμμένο λατομείο.

     Σαν από τους πιο ειδικούς για την ανάλυση των αποτρόπαιων εγκλημάτων και το προφίλ του Κύπριου serial killer είναι ο φίλτατος καθηγητής της Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο οποίος σε εκπομπή (News 24/4 στους 88,6) είπε : “ …Υπάρχουν χαρακτηριστικά serial killer, αλλά πρώτα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία ώστε να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα”. Έκανε λόγο ο ίδιος για πολυκτονίες, “και μένει να αποδειχτεί, αν ήταν μόνος του ή δρούσε στα πλαίσια ομάδας, όπως και τα κίνητρά του. Δηλαδή αν υπήρχε φυλετικό μίσος ή άλλο ειδικό κίνητρο. Πρέπει να απαντηθεί γιατί ενεργοποιήθηκε τώρα στα 35 του κι όχι στα 25 του, η εγκληματική του δραστηριότητα και όλα τα στοιχεία θα πρέπει να αναζητήσουν ψυχίατροι, αφού ξεκαθαρίσει η υπόθεση από την Αστυνομία. Κάτι ενεργοποιήθηκε μέσα του, αν υπήρχε και ήταν εν υπνώσει, πρέπει να το δει και αυτό ψυχολόγος. Ίσως του αρέσει αυτού του είδους η δημοσιότητα και ίσως να γλεντάει αυτή την προβολή…”

      Η ανάκριση συνεχίζεται και με την συνδρομή αξιωματικών της Scotland Υard, με την κυνικότητα του φερόμενου ως δράστη λέγοντας προς τους ανακρίνοντες, “εσείς θα βρίσκετε πτώματα και ‘γώ θα σας λέω ποιές είναι”. Η φρίκη σε όλο της το μεγαλείο..! (φωτο: ethnos.gr)

                                                            Κώστας Μπουμπουρής

                                                                     Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                             (k.boubouris@yahoo.gr)