Τα παρατράγουδα με τις μάσκες και οι ευχές

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Καρπενήσι, αλλά και στα Άγραφα σημαίνοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2020-2021. Συγκεκριμένα στις 11 το πρωί όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο των σχολείων για να πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός από τους ιερείς της πόλης παρουσία των τοπικών αρχών. Εκπαιδευτικοί και μαθητές τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις συμμετείχαν στη διαφορετική για τα φετινά δεδομένα τελετή. Μετά το πέρας του αγιασμού και τις ευχές για τη νέα σχολική χρονιά από τους ιερείς, τους διευθυντές και τους αιρετούς, οι εκπαιδευτικοί καλωσόρισαν τους μαθητές στις σχολικές αίθουσες και προχώρησαν στην διανομή των βιβλίων.

Ο αγιασμός στο Καρπενήσι

Στο 1ο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Καρπενησίου βρέθηκε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Σοφία Ζαλοκώστα για να δώσουν τις ευχές τους στους μαθητές για μια δημιουργική χρονιά γεμάτη γνώση. Οι ίδιοι δεν ξέχασαν να επισημάνουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, με σκοπό την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Ο Δήμαρχος μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέτρα που έλαβε ως Δήμος για να παραμείνει ο νομός ακόμη μέχρι σήμερα χωρίς κανένα κρούσμα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάπλαση που έγινε στο σχολείο, αναβαθμίζοντάς το σημαντικά.

Οι ευχές του Δημάρχου Καρπενησίου

‘’Εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές καλή πρόοδο, υγεία και δύναμη στη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά.

Σε κάθε εκπαιδευτικό, γονέα και κηδεμόνα εύχομαι να εφοδιαστούν με ψυχική δύναμη, υπομονή αλλά και πίστη για να σταθούν δίπλα στα παιδιά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους.

Είναι γεγονός ότι ξεκινά μια δύσκολη και αβέβαιη ως προς την εξέλιξή της χρονιά, με μια νέα καθημερινότητα να έχει διαμορφωθεί στην οποία πρέπει μικροί και μεγάλοι να προσαρμοστούμε. Είμαι σίγουρος ότι όλοι με υπευθυνότητα θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες απαιτήσεις της ιδιαίτερης αυτής χρονιάς.

Ο Δήμος Καρπενησίου θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε όλες οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες και καθαρές να υποδεχθούν τους μαθητές. 

Συνεχίζουμε, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου μας και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Καλή εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους με υγεία και ασφάλεια!’’

Αγιασμός Άγραφα

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης με τους Αντιδημάρχους κ. Αθανασίου και κ. Μάκκα καθώς και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Ρόγκα, βρέθηκαν στο χωριό των Αγράφων, όπου μαζί με την Πολιτευτή του Νομού Ευρυτανίας κα. Οικονόμου, έδωσαν το ‘παρών’ στον αγιασμό του Δημοτικού σχολείου, δίνοντας τις ευχές τους για τη νέα και δύσκολη σχολική χρονιά που ξεκινάει. Οι Αντιδήμαρχοι κα. Σουλιώτη και κος Ζαχαράκης παρευρέθηκαν στον αγιασμό των σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Ραπτοπούλου ενώ ο Αντιδήμαρχος κος Νταβαρίνος βρέθηκε στην Τοπική Κοινότητα Βαλαώρας και η Αντιδήμαρχος κα. Νταλαφούρα στην Τοπική Κοινότητα Δυτικής Φραγκίστας. Στα σχολεία της Γρανίτσας βρέθηκε η Δημοτική Σύμβουλος κα. Κοτρώνα και στης Δαφνούλας ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Μπράζιας καλωσορίζοντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Μαζί με τα σχολικά βιβλία στους μικρούς μαθητές δόθηκε μια τσάντα με τις μάσκες από το Δήμο, με σκοπό την αποφυγή διάδοσης του κορωναϊού μεταξύ των μαθητών.

Ευχές Δημάρχου Αγράφων

‘’Η μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας για κατάκτηση γνώσης και αρετής, απαραίτητα εφόδια στη ζωή μας.

Συγκινούμαστε από την προσμονή και τον ενθουσιασμό των μικρών μαθητών, συναισθανόμαστε τις προσδοκίες και τα όνειρα των μεγαλύτερων και αφουγκραζόμαστε την αγωνία των εκπαιδευτικών να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Αυτή η σχολική χρονιά ξεκινά με αρκετές δυσκολίες, εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας που όμως όλοι οφείλουμε να παλέψουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα.

Η Παιδεία αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν διαμορφώνει υψηλό ήθος  και ελεύθερη σκέψη εκτός από γνώσεις και δεξιότητες.

Θέλουμε πολίτες χρήσιμους και υπεύθυνους στην κοινωνία.

Για την ολοκλήρωση μιας γόνιμης σχολικής πορείας ο Δήμος Αγράφων και οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα σταθούμε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες και ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στόχος μας η κάθε νέα σχολική χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!!’’

Τα παρατράγουδα με τις μάσκες

Μαζί με το σχολικά βιβλία στους μαθητές χορηγήθηκε και μία υφασμάτινη προστατευτική μάσκα σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. Οι μάσκες όμως αποδείχτηκαν… μεγάλες ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε στα πρόσωπα των μαθητών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαθητών και γονέων πήραν φωτιά για το θέμα αυτό, δημιουργώντας αστείες εικόνες αυτοσαρκαζόμενοι. Από τη μεριά της η  Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τα εξής: «Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών», τόνισαν δε ότι οι επόμενες μάσκες θα έχουν το σωστό μέγεθος. Το μέτρο βέβαια αυτό φαίνεται πως προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, πέραν του μεγέθους, με πολλούς από τους γονείς να αποχωρούν με τα παιδιά τους, μικρότερων τάξεων, από διάφορα σχολεία της χώρας.