Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας ανοίγει τα χαρτιά του για τις επερχόμενες εκλογές αποκλειστικά στον ‘Ευρυτανικό Παλμό’’

32053

Ο Αριστείδης Τασιός ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και δηλώνει έτοιμος για τη μάχη της νίκης και για τη συνέχιση του έρχου που έχει ήδη αρχίσει.

«…υπάρχει ‘πεδίο δόξης λαμπρό’ να πάμε ακόμα καλύτερα την επόμενη τετραετία…»

«Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που έχει αποδείξει ότι ξέρει να δουλεύει και να παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας…»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η Ευρυτανία αξίζει και πρέπει να επανατοποθετηθεί στον οικονομικό χάρτη της χώρας. Αξίζει και πρέπει να υπάρξει αναστροφή του κλίματος ερημοποίησης της περιοχής και συρρίκνωσης του πληθυσμού της»

Ε.Π. Πως αξιολογείτε το έργο σας έως σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας; Ποιο θεωρείτε ότι ήταν ο σημαντικότερο έργο που υλοποιήσατε;

Α.Τ. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας έχουμε καταφέρει να εντάξουμε νέα έργα ύψους 85 εκ €, ενώ το σύνολο των έργων που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε ξεπερνά τα 113 εκ. €, σε σύνολο 220 έργων και παρεμβάσεων. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά καθώς όλα λύνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και βελτιώνουν σημαντικά τις υποδομές της περιοχής Τα έργα αυτά αφορούν, έργα οδοποιίας (67 εκ. €), έργα που αφορούν τουριστικές υποδομές, και την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων (12 εκ. €), έργα που αφορούν τις αστικές υποδομές (8,6 εκ. €), έργα τα οποία αφορούν αθλητικές υποδομές και υποδομές στον τομέα της Παιδείας (7,5 εκ. €), έργα που αφορούν την πολιτική προστασία (6 εκ. €), έργα που αφορούν το περιβάλλον (5,7 εκ. €), έργα που αφορούν την αγροτική οικονομία (2,4 εκ. €), έργα που αφορούν την Δημόσια Διοίκηση (1,8 εκ. €), έργα που αφορούν τους τομείς υγείας και πρόνοιας (2 εκ. €), καθώς και δράσεις για την ωρίμανση έργων για την επόμενη περίοδο ύψους 500 χιλ. €. Κάποια από τα έργα αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί (34,4 εκ €), κάποια βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης (40,4 εκ €), κάποια σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης με ανάδοχο (7,4 εκ €), κάποια σε διαδικασία δημοπράτησης (16,4 εκ €) και τέλος κάποια σε διαδικασία έγκρισης και δημοπράτησης (14,9 εκ €). Έχει λοιπόν γίνει πολύ δουλειά σε πολλά επίπεδα.

Ε.Π. Υπάρχουν τομείς ή έργα που δεν προλάβατε ή δεν μπορέσατε να ασχοληθείτε μέσα σε αυτή την τετραετία σε ότι αφορά την ΠΕ Ευρυτανίας και ποια είναι αυτά;

Α.Τ. Όπως είναι αντιληπτό κάποια από τα έργα που ανέφερα παραπάνω βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε σε διαδικασία δημοπράτησης. Δυστυχώς τα μεγάλα προβλήματα είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και η γραφειοκρατία που δεν μας βοηθάει να πάμε όσο γρήγορα θα θέλαμε. Συνεπώς προτεραιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και για την επόμενη περίοδο είναι τα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης και στο στάδιο υλοποίησης να προχωρήσουνε με ομαλό ρυθμό και να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Σημαντικές όμως θεωρώ και τις μελέτες τις οποίες εκτελούμε και που θα μας βοηθήσουν να ωριμάσουμε έργα για την επόμενη τετραετία, όπως είναι η κατασκευή του Τελεφερίκ και η σύνδεση του Καρπενησίου με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, η μελέτη για την κατασκευή της εσωποτάμιας υδατοδεξαμενής πλησίον του Καρπενησίου, η κατασκευή της νέας γέφυρας στη θέση Μέγδοβα, η δημιουργία του πάρκου εναλλακτικού τουρισμού στο Παρκιό (του οποίου η μελέτη έχει ολοκληρωθεί), η κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου στο Ραπτόπουλο αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών του ΤΕΙ Καρπενησίου. Φυσικά για την επόμενη περίοδο προγραμματίζουμε και την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων οδοποιίας που συνεχίζουμε αλλά και τους οδικούς άξονες σύνδεσης με τους όμορους Νομούς, με προτεραιότητα το Λαμία Καρπενήσι.

Ε.Π. Πως θεωρείτε ότι θα επηρεάσει ο ΄Κλεισθένης’ την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στη Στερεά Ελλάδα; Ποια η δική σας θέση σε αυτή μέσα στο νέο σχηματισμό;

Α.Τ. Η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη αν και ξεκίνησε ως μια μεταρρύθμιση η οποία θα έδινε απαντήσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης (γραφειοκρατία, πολυνομία, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, κλπ) κατέληξε να είναι ετεροβαρώς ένας νόμος για την τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Πραγματικά αναρωτιέμαι, αν κανείς ρωτούσε, προ της ψήφισης του νόμου την κοινωνία ποιο είναι το νούμερο ένα θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρέπει να επιλυθεί νομοθετικά, θεωρώ ότι κανείς δεν θα απαντούσε ότι το νούμερο ένα θέμα είναι ο τρόπος εκλογής. Παρόλα αυτά μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να προσφέρουμε στον τόπο μας. Δεδομένου λοιπόν ότι είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που έχει αποδείξει ότι ξέρει να δουλεύει και να παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, θα είμαι και πάλι υποψήφιος ζητώντας τη στήριξη του Ευρυτανικού λαού, ώστε να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο μας.

Ε.Π. Σε περίπτωση που ο συνδυασμός «Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας» με επικεφαλής τον κ. Σπανό εκλεγεί, πιστεύετε ότι το έργο του θα είναι εύκολο χωρίς τον Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς;

Α.Τ. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι εύκολο και τίποτα που να χαρίζεται. Δυσκολίες υπήρχαν και για την νυν Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη. Να θυμίσω ότι αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε σε ένα ιδιαίτερα ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον το οποίο ήταν πολλές φορές εχθρικό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είχαμε τρείς συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με το δημοψήφισμα, είχαμε κλειστές τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαμε δέσμευση χρηματικών διαθεσίμων αλλά και προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις. Αν λοιπόν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον καταφέραμε, όχι μόνο να λειτουργήσουμε αλλά και να παράσχουμε έργο για τον τόπο μας, υπάρχει ‘’πεδίο δόξης λαμπρό’’ να πάμε ακόμα καλύτερα την επόμενη τετραετία. Κι αυτό γιατί ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε βρει ενιαίο βηματισμό και ενιαίο τρόπο λειτουργίας αλλά και οι προοπτικές για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό είναι πλέον πιο ευνοϊκές. Δεδομένου λοιπόν ότι ο Φάνης Σπανός είναι ένας άξιος αυτοδιοικητικός με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, ανυπομονώ για μια νέα τετραετία, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, για να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα για τον τόπο μας.

Με γνώση, εμπειρία, αγάπη για τον τόπο μας, αλλά και με τον ίδιο ενθουσιασμό, όπως ξεκινήσαμε, επιμένουμε μαζί με τον Φάνη, σε μια Περιφέρεια, σε μια Ευρυτανία, που δεν θα ακολουθεί αλλά θα οδηγεί τις εξελίξεις.

Ε.Π. Ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρυτανία για την επόμενη περίοδο και ποιο είναι το ‘δυνατό χαρτί΄ της, στο οποίο πρέπει να επενδύσει;

Α.Τ. Ξέρετε αυτές οι μεγαλεπήβολες λέξεις περί οραμάτων κλπ. είναι χιλιοειπωμένες και εν πολύς χάνουν και το νόημά τους. Εγώ λοιπόν κατ’ αρχήν την ερώτησή σας αυτή θα την προσεγγίσω σαν ένας νέος άνθρωπος, οικογενειάρχης  που μεγαλώνω δύο μικρά κοριτσάκια στην Ευρυτανία και σαν άνθρωπος που έχω δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα και μετά σαν Αντιπεριφερειάρχης. Η Ευρυτανία αξίζει και πρέπει να επανατοποθετηθεί στον οικονομικό χάρτη της χώρας. Αξίζει και πρέπει να υπάρξει αναστροφή του κλίματος ερημοποίησης της περιοχής. και συρρίκνωσης του πληθυσμού της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε, με αρκετά «μικρά» που κάνουν τα «μεγάλα» αλλά και με κάποια «μεγάλα» τα οποία θα αλλάξουν την μοίρα της περιοχής μας. Τα δυνατά λοιπόν χαρτιά της Ευρυτανίας δεν είναι ένα, αλλά πολλά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν μπει στο τραπέζι. Κατ’ αρχήν νούμερο ένα θέμα είναι ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι: η επιλογή αναδόχου για την μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα χρηματοδοτηθεί. Υψηλά στην ατζέντα υπάρχει και η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του ΤΕΙ Καρπενησίου που πλέον ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει λοιπόν ως Περιφέρεια να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του (η σχετική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη), ώστε να είναι ένα δυνατό ίδρυμα στο νέο Πανεπιστημιακό Χάρτη της χώρας, αλλά και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να διεκδικήσουμε και άλλα γνωστικά αντικείμενα. Υψηλά επίσης στην ατζέντα μας βρίσκεται, η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου αλλά και οι επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αθλητικού μας κέντρου και η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών μας υποδομών, ώστε το Καρπενήσι να καθιερωθεί ως ένας αθλητικός – τουριστικός προορισμός τόσο για την προετοιμασία αθλητών όσο και για τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, η βελτίωση των συνθηκών της αγροτικής μας οικονομίας αλλά και η πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, τα οποία έχουνε την ποιότητα να σταθούν επάξια στο ράφι του καταναλωτή, η ενίσχυση των μικρών βιομηχανικών – μεταποιητικών εγκαταστάσεων με στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά και η συνέχιση των επενδύσεων στις αστικές μας υποδομές και στα οδικά μας δίκτυα, στην υγεία και στην πρόνοια ώστε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε έναν αυθεντικό τόπο ζωής, ο οποίος θα έχει βιώσιμες θέσεις εργασίας.

«…είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσω ποιο είναι το πιο σημαντικό (έργο). Στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας έχουμε καταφέρει να εντάξουμε νέα έργα ύψους 85 εκ €, ενώ το σύνολο των έργων που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε ξεπερνά τα 113 εκ. €, σε σύνολο 220 έργων και παρεμβάσεων…»