Σχέδιο δράσης και ενέργειες

Διανύοντας το δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Καρπενησίου, ο Δήμος Καρπενησίου καλεί όλους να αποδείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και στους συνανθρώπους μας, τηρώντας ευλαβικά και πειθαρχημένα όλα τα μέτρα προστασίας. Τόσο τώρα, όσο και από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης και εξάπλωσης της πανδημίας του ιού COVID-19 ο Δήμος Καρπενησίου έδρασε άμεσα και πραγματοποίησε ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης και προστασίας από τον επιθετικό ιό.

Όπως ανακοινώνει, ο Δήμος Καρπενησίου στέκεται δίπλα στους δημότες του, αποτρέποντάς τους από άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και αυτή η κρίση με επιτυχία, ενώ το σχέδιο δράσης του Δήμου συστήθηκε στους εξής άξονες:

ΑΞΟΝΑΣ Α’  –   ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο την προστασία και στήριξη των ευπαθών ομάδων το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” διευρύνθηκε, εξυπηρετώντας 280 περίπου ωφελούμενους με δυνατότητα επέκτασης των δικαιούχων. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με ένα επιπλέον όχημα, οδηγό και ομάδα στήριξης (κοινωνική λειτουργό, οικογενειακή βοηθό) αξιοποιώντας το διαθέσιμο προσωπικό από τις δομές που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται επισκέψεις κατ’ οίκον σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • ΓΡΑΜΜΗ ΔΗΜΟΤΗ 15455: Για τις ανάγκες των δημοτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων συμπολιτών ενεργοποιήθηκε άμεσα πάλι η γραμμή δημότη, όπου δίνεται η δυνατότητα καθημερινής δωρεάν επικοινωνίας στο τηλεφωνικό κέντρο (8:00-14:00), για καταγραφή στοιχείων  και ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, διεκπεραίωση συναλλαγών με το δημόσιο) από την ομάδα συντονισμού κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ: Καθημερινά διανέμονται κατ’ οίκον 80 γεύματα σε δικαιούχους μέσω του προγράμματος Β.Σ.Σ, με δυνατότητα επέκτασης των εξυπηρετούμενων δημοτών τα οποία παρασκευάζονται στο μαγειρείο της μαθητικής εστίας.
  • ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: Δημιουργήθηκε γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης από τον COVID-19. Η γραμμή στήριξης λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00-13:00 και υποστηρίζεται από την ψυχολόγο του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Μαρία Κλέσιορα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2237024796.
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΒΑ: Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ανέρχονται σε 460 άτομα (επίδομα στήριξης-τρόφιμα) και θα παραλαμβάνουν τα αγαθά τους κατ’ οίκον από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας.
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ: Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 130 νοικοκυριά με δυνατότητα επέκτασης των δικαιούχων σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες και ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται στην παρούσα φάση. Η διανομή των προϊόντων γίνεται πλέον κατ’ οίκον. Επίσης, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ γίνεται προσπάθεια για επιπλέον εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

ΑΞΟΝΑΣ Β’  ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Για επιτακτικούς, λοιπόν, λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας λαμβάνονται τα κάτωθι μέτρα προστασίας των δημοτών στον Δήμο Καρπενησίου.

  • Κατόπιν της έκδοσης της αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6.11.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης  (ΦΕΚ 4899/Β’/2020) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» διευκρινίζεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού, από τις υπηρεσίες του Δήμου Καρπενησίου θα πραγματοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2237350000 και στο e-mail: grammateia@0716.syzefxis.gov.gr.
  • Επιπλέον, αναστέλλεται α) η λειτουργία των δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), β) η λειτουργία των παιδικών χαρών/παιδότοπων και γ) η λειτουργία των μουσείων του Δήμου Καρπενησίου.
  • Σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας τίθεται και το ΚΔΑΠ του Δήμου Καρπενησίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 2237021227.
  • Διευκρινίζεται ότι το Κολυμβητήριο του Δήμου Καρπενησίου θα παραμείνει ανοιχτό για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 2237350039 και στο e-mail: a.mpessa@0716.syzefxis.gov.gr.
  • Προβαίνει ο Δήμος σε απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Προμηθεύτηκε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων του Δήμου (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, ολόσωμες στολές μιας χρήσης).
  • Επικοινώνησε με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων αλλά και των προέδρων των συλλόγων των ετεροδημοτών καθώς και με την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας για την εφαρμογή των μέτρων και την παρότρυνση των ετεροδημοτών να παραμείνουν στον τόπο τους.

ΑΞΟΝΑΣ Γ’  ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο Δήμος Καρπενησίου, τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή της κρίσης, αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έλαβε σημαντικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου και των νομοθετικών ρυθμίσεων που ελήφθησαν. Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και του δεύτερου lockdown αποφάσισε ήδη τη στήριξη των επιχειρήσεων που στεγάζονται  σε ακίνητα του Δήμου. Συγκεκριμένα, αποφάσισε:

  • Τη μείωση του μισθώματος κατά 30% στις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε δημοτικά ακίνητα με κύριους ΚΑΔ π.χ. 55.10  Ξενοδοχεία, 56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων ή 56.30 Δραστηριότητες παροχής ποτών, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν σχετικά παραστατικά που να προκύπτει η μείωση εσόδων ( τζίρου) για τον μήνα Οκτώβριο του 2020.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος τονίζει: «εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους δημότες μας, με την εμφάνιση κρουσμάτων στην περιοχή μας, ας δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη με τη συμμόρφωση και πειθαρχία στα μέτρα, μένοντας σπίτι.

Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας της περιοχής μας, το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας καθώς  και τους εργαζομένους  όλων των φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Είμαστε σε επαγρύπνηση και στη διάθεση των δημοτών μας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης που θα προκύψει.

Σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή, υπομονή, και αισιοδοξία. Πρέπει να παραμείνουμε στα σπίτια μας για να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε και να στηρίξουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη! Σεβόμενοι τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα για να μένουμε όλοι ασφαλείς!»