Όνομα: Νίκος Ανδρέου

Ιδιότητα: Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου

Το 2021 θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη χρονιά που η ανθρωπότητα αντιμετώπισε τον Covid 19. Αυτά τα δυο χρόνια οι υγειονομικοί όλου του πλανήτη βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, αλλά και της ειδησιογραφίας, πότε με τον αγώνα τους να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο, πότε με μια συγκινητική τους διήγηση, πότε στα όριο της κατάρρευσης μετά τις ατελείωτες εφημερίες και πότε με τη διαμαρτυρία τους για την επιβολή αναστολής εργασίας σε όσους δεν συναίνεσαν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Χαρακτηρίζονται ήρωες και τον τελευταίο χρόνο συχνά διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν για την προσφορά τους.

Η φετινή στήλη του Ευρυτάνα της χρονιάς αφιερώνεται σε όλους τους υγειονομικούς του νομού μας για την προσφορά τους στον τόπο μας με τις τόσες πολλές ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Ο πρόεδρος του του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Νίκος Ανδρέου, μας μίλησε για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε και δίνει το ισχυρότερο μήνυμα για την επόμενη μέρα, αυτό της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

ΕΠ. Πώς ήταν η χρονιά που πέρασε για όλους εσάς τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα;

ΝΑ. Ομολογουμένως ήταν μία δύσκολη χρονιά με μεγάλες εργασιακές απαιτήσεις. Οι υγειονομικοί όλης της χώρας συνέχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημία. Με αυταπάρνηση και ζήλο φέραμε εις πέρας το δύσκολο έργο που μας είχε αναθέσει η πολιτεία και σταθήκαμε δίπλα στο συνάνθρωπο, στο συμπολίτη, στο φίλο, στον συγγενή, στην ύψιστη δοκιμασία της απώλειας της υγείας του.

ΕΠ. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η χειρότερη περίοδος αυτά τα δυο χρόνια της πανδημίας για το Νοσοκομείο Καρπενησίου;

ΝΑ. Δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη περίοδο αφού δεν υπάρχει εφησυχασμός όσο η πανδημία πιέζει το υγειονομικό σύστημα. Μπορούμε όμως να αναφερθούμε σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές της απώλειας ζωής συντοπιτών μας, τη διασωλήνωση και τη μεταφορά σε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και την πολυήμερη παραμονή ασθενών στο νοσοκομείο μας οι οποίοι ιάθηκαν και απέφυγαν τα χειρότερα.

Στιγμές απογοήτευσης όταν η κυβέρνηση αποφάσισε, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας, να απομακρύνει τους υγειονομικούς που δεν ήθελαν για δικούς τους λόγους να εμβολιαστούν, αφήνοντάς τους χωρίς εργασία μέχρι και σήμερα με ότι αυτό συνεπάγεται, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο το ήδη κουρασμένο προσωπικό που απέμεινε.

Στιγμές αγανάκτησης με την απαγόρευση κανονικών αδειών για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλους τους υγειονομικούς και τα λιγοστά ρεπό στα τμήματα που ενέτειναν κι άλλο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

ΕΠ. Όλη την χρονιά που πέρασε οι υγειονομικοί της χώρας διακρίθηκαν και επαινέθηκαν για το έργο που προσέφεραν και χαρακτηρίστηκαν ήρωες. Βιώνει ένας υγειονομικός την καθημερινότητά του στη δουλεία σαν ήρωας;

ΝΑ. Σε όλο το υγειονομικό σύστημα και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, υπάρχει ένας αδιάρρηκτος δεσμός μεταξύ όλων των συναδέλφων. Το νοσοκομείο μας είναι ένας πολύ-οργανικός, ζωντανός οργανισμός που για να λειτουργήσει ομαλά πρέπει ο καθένας από το μετερίζι του να κάνει ότι ορίζει η επαγγελματική του συνείδηση. Η οποιαδήποτε επιβράβευση ή διάκριση μας εμψυχώνει και μας γεμίζει με δύναμη και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε το έργο μας. Εξ άλλου ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι συνυφασμένα με τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΠ. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους υγειονομικούς στην μετά- Covid -19 εποχή;

ΝΑ. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει αισιόδοξους αλλά προσηλωμένους στο καθήκον μας. Διότι ο κορωνοϊός μας κλυδωνίζει όλους σαν κοινωνία αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι η μόνη ασθένεια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Το ΕΣΥ πρέπει να δυναμώσει με πραγματικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι πρόσκαιρες συμβάσεις “ομηρείας” ορισμένου χρόνου και η πολιτεία να δώσει κίνητρα ώστε να στελεχωθούν οι δομές υγείας σε προβληματικές περιοχές σαν τη δική μας

ΕΠ. Τι σας βοήθησε να ανταπεξέλθετε στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις τις δύσκολες μέρες του 2021;

ΝΑ. Η συναδελφική αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη, ο αμοιβαίος σεβασμός είναι βασικές προϋποθέσεις για να διεκπεραιωθεί οποιαδήποτε ομαδική εργασία. Έτσι και εμείς ενωμένοι με σκληρή δουλειά, αψηφώντας ωράρια και κούραση και φυσικά με τη βοήθεια του Θεού, ξεπεράσαμε κατά το δυνατόν όλες τις δυσκολίες.

ΕΠ. Υπάρχει κάτι που ο κόσμος θα θέλατε να γνωρίζει για σας ή ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

ΝΑ. Πίσω απ’ τις λεύκες ποδιές και τις χρωματιστές στολές, τις μάσκες και τα γάντια, υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα, ιδιαιτερότητες και αδυναμίες. Φροντίζουμε όμως να δίνουμε κάθε μέρα τον καλύτερό μας εαυτό, ούτως ώστε να προσφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στους ωφελούμενους της δημόσιας υγείας. Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες για την αναγνώριση της προσφοράς μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Εύχομαι από καρδιάς Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και προκοπή!