Όνομα: Πέτρος Γ. Τσέλιος 

Ιδιότητα: Συνταξιούχος Ο.Τ.Ε., τ. Πρόεδρος Απανταχού Φουρνιωτών Συλλόγου «Ο Λεπενιώτης», μέλος Πανευρυτανικής Ένωσης

Τόπος διαμονής: Βύρωνας

Τόπος καταγωγής: Φουρνά

Ο αείμνηστος Πέτρος Γ. Τσέλιος  με τον κ. Κώστα Φούκα (μέλος του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής) σε εκδήλωση της Πανευρυτανικής στην Παλαιά Βουλή (14-3-2014)

Σε γεύμα στα πλαίσια του Συνεδρίου στη Φουρνάς 21/7/2012. Διακρίνεται στην πρώτη σειρά από αριστερά

Από παρουσιάσεις βιβλίων

Η εφημερίδα «Ο Φουρνάς των Αγράφων»

Η Ευρυτανία αποχαιρέτησε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 στο κοιμητήριο του Βύρωνα, έναν οραματιστή και δραστήριο σε όλη του τη ζωή εκφραστή της αγάπης του για τον τόπο καταγωγής του, την Φουρνά. Ο αείμνηστος Πέτρος Γ. Τσέλιος ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη των απανταχού Φουρνιωτών, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Ο Λεπενιώτης» και πρόεδρος του για 11 συνεχή χρόνια, με νέο πρόεδρο τον Δ. Κουτά. Υπήρξε επίσης ενεργό μέλος για παραπάνω από τρεις δεκαετίες της Πανευρυτανικής Ένωσης, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις της στηρίζοντας έμπρακτα κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη της Ευρυτανίας.

Για τον θάνατό του ανακοίνωση έκανε ο Σύλλογος Γυναικών ΔΕ Φουρνάς στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν: ‘‘Αγάπησε με πάθος τον γενέθλιο τόπο του αλλά και όλοι τον αγαπήσαμε . Ανήσυχος, ερευνητικός και επίμονος αναζητούσε πάντα τρόπους προβολής του τόπου μας και της ιστορίας μας.  Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου των απανταχού Φουρνιωτών «ο Λεπενιώτης» και ως Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ, για πολλά χρόνια, διακρίνονταν για τον επίμονο οραματισμό του, την έντονη δημιουργικότητά του, την κοινωνική του ευαισθησία. Έξυπνος, αισιόδοξος, με ανοιχτό χαρακτήρα και κριτική σκέψη ήταν ευρύτερα αγαπητός. Στάθηκε αρωγός και σύμβουλος σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου μας. Μεγάλη και πολύτιμη η προσφορά του σε θέματα πολιτισμού και παιδείας. Κρατάμε στη μνήμη μας τις πολύωρες συζητήσεις μας για θέματα οργανωτικά, πρακτικά αλλά και ιστορικά. Τιμούμε τον ανιδιοτελή συμπατριώτη μας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Αγαπητέ Πέτρο καλό ταξίδι… Αιωνία να είναι η μνήμη σου!’’

Για τον θάνατο του αείμνηστου Πέτρου Γ. Τσέλιου εξέδωσε ψήφισμα η Πανευρυτανική Ένωση, με τα συλλυπητήριά της, στο οποία αναφέρεται στην προσφορά του: ‘‘Ο αείμνηστος Πέτρος Γ. Τσέλιος υπήρξε επίλεκτο μέλος της Ένωσής μας επί τρεις (3) και πλέον δεκαετίες προσφέροντας   αφειδώλευτα την ηθική και ουσιαστική συμβολή του στην επίτευξη των στόχων και των σκοπών της,  συνεργαζόμενος άριστα με όλα   Διοικητικά της  Συμβούλια.

Για την  ανυπολόγιστη αυτή προσφορά  του τιμήθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση με σχετική  πλακέτα και ανάλογο  δίπλωμα επί παπύρου, σε μεγαλειώδη εκδήλωση, που έγινε  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Βράχας στις 3-8-2014, με την ευκαιρία της παρουσίασης των εκδοθέντων τόμων των πρακτικών του ανεπανάληπτου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε  στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά (Φουρνά, Κλειτσός, Βράχα) στις 20-21 και 22 Ιουλίου 2012.  Σημειώνεται ότι η συμβολή του εκλιπόντος.  στην επιτυχία του Συνεδρίου  αυτού – σε όλες τις φάσεις του –  ήταν έκθυμη και αθόρυβη.

Αλλά, όμως, μεγαλύτερες και πολυτιμότατες ήταν οι υπηρεσίες του στη γενέθλια γη του, την Φουρνά, και ιδιαίτερα στον λίαν δραστήριο  Σύλλογο  Φουρνιωτών Αθήνας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», από της εγκαταστάσεώς του στην Αθήνα το 1983, και επί δεκαετίες ολόκληρες, ενώ το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα και με την έκδοση της εφημερίδας «Ο Φουρνάς των Αγράφων», η οποία, ομολογουμένως,  αποτελεί σημαντικότατη πηγή άντλησης  πολλών πληροφοριών,  σχετικών με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Τέλος, ο τιμώμενος έχει προσφέρει πολύτιμες  υπηρεσίες  και σε άλλα Σωματεία και Συλλόγους της Ευρυτανίας μας, όπως στην Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, στην Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων και, κυρίως, στο Μουσειακό και Λαογραφικό Κέντρο «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ», σωματείο το οποίο βρήκε αβραμιαία φιλοξενία,  επί σειρά ετών,  στα Γραφεία του Συλλόγου Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», τα οποία λειτουργούσε ο ίδιος καθημερινά,  άψογα και υποδειγματικά.’’

Η συμμετοχή του στο Επιστημονικό Συνέδριο της Φουρνάς

Ο Πέτρος Γ. Τσέλιος συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του τριήμερου επιστημονικού συνέδριο ιστορίας και πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στις 20-21-22 Ιουλίου 2012 στη Φουρνά, τον Κλειτσό και την Βράχα Ευρυτανίας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια για την ιστορία της Ευρυτανίας που έλαβε χώρα εντός του νομού, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και επιφανείς Ευρυτάνες, με την πραγματοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων, όπως Έκθεση Φωτογραφιών κ.α..