Όνομα: Γαλάνη Φωτεινή

Ιδιότητα: Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Δομιανοί και Πετράλωνα

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στη Λαμία η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Φωτεινής Γαλάνη, ενός νεαρού κοριτσιού που κατάγεται από την Ευρυτανία, που μας ξάφνιασε ευχάριστα. Μετά τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου, ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο, παίζοντας σε αρκετές ερασιτεχνικές παραστάσεις, αλλά κάνοντας και ραδιόφωνο στο yuthradio.gr. ‘‘Μου αρέσει οτιδήποτε σχετίζεται με τις τέχνες, είναι καλαίσθητο και ποιοτικό. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι άνθρωπος συνεπής, με βαθιά αγάπη κυρίως για την ποίηση και το θέατρο, άνθρωπος που συνεχώς θέλει να είναι δημιουργικός και παραγωγικός’’, δηλώνει στο βιογραφικό της και ο έντεχνος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την καθημερινότητα με την πένα της, δίνει το πιο ευχάριστο μήνυμα για την νέα γενιά που εκπροσωπεί… Ότι ακόμα υπάρχει η πίστη ότι ο κόσμος μας μπορεί να αλλάξει μέσα από την ποίηση…

ΕΠ. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η παρουσίαση της ποιητικής σας συλλογής “Σκέψης Σύναψη”. Πείτε μας σχετικά δυο λόγια για τα ποιήματα της συλλογής;

ΦΓ. Η ποιητική μου συλλογή «Σκέψης Σύναψη» είναι μια προσπάθεια καταγραφής συναισθημάτων, μια σύναψη σκέψεων, που προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα, αβίαστα και έντονα. Περιλαμβάνει λέξεις που ενώνονται και σχηματίζουν ποίηση και φωτογραφίες που μπλέκονται στις σελίδες και μεταφέρουν στιγμιότυπα ζωής. Ακροβατεί ανάμεσα σε ημερολογιακή ποίηση, πεζοποιήματα, αποφθέγματα και μια πιο σύγχρονη μορφή ποίησης και αφορά  κάθε άνθρωπο που έχει πληγωθεί ή έχει πληγώσει, αλλά δεν παύει να ελπίζει, να ονειρεύεται και να ερωτεύεται.

ΕΠ. Πώς προέκυψε ο τίτλος που της δώσατε;

ΦΓ. Ο τίτλος της προέκυψε αυθόρμητα, καθώς ήθελα να προσδιορίσω ακριβώς αυτό που νιώθω για αυτή την ποιητική συλλογή. Συνοπτικά και συμπυκνωμένα σκέψεις  μηνών. Μια Σύναψη των Σκέψεων μου.

ΕΠ. Ποιο είναι το κίνητρο μιας νεαρής κοπέλας να γίνει ποιήτρια στην εποχή μας, που χαρακτηρίζετε από τελείως διαφορετικές αναφορές και κατευθύνσεις;

ΦΓ. Κίνητρο για εμένα ήταν η ανάγκη να βγάλω από μέσα μου σκέψεις και να τις καταγράψω. Να εγκλωβίσω ένα συναίσθημα στην κορύφωση του, ακριβώς την στιγμή που το νιώθω. Μετέπειτα ήρθε και η ανάγκη να ξεκλειδώσω αυτές τις σκέψεις και να τις κάνω δημόσιες, να μπορούν να βρουν ένα δικό τους κομμάτι σε αυτά τα ποιήματα και άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν. Να καταφέρω με το βιβλίο μου να τους κάνω να δουν τη ζωή με διαφορετική ματιά.

ΕΠ. Τα ανθρώπινα συναισθήματα έχουν κεντρική θέση στα ποιήματά σας. Ποια θεωρείτε όμως ότι είναι η θέση τους στις σύγχρονες κοινωνίες;

ΦΓ. Τα ανθρώπινα συναισθήματα πράγματι έχουν κεντρική θέση στα ποιήματα μου και νομίζω πως αυτό ήταν αναπόφευκτο. Ωστόσο, λυπάμαι που νιώθω ότι πλέον στις σύγχρονες κοινωνίες τα συναισθήματα πολλές φορές περνάνε απαρατήρητα και κυρίως ότι η λέξη ενσυναίσθηση παραμένει μια λέξη και δεν γίνεται πράξη. Κάθε άνθρωπος θεωρώ πως έχει βιώσει δυνατά συναισθήματα στη ζωή του και είναι άσχημο που πλέον στις μέρες μας, είτε αυτά τα συναισθήματα δεν καταφέρνουν να βγουν προς τα έξω, είτε όταν βγαίνουν δεν βρίσκουν κανένα αντίκτυπο. Τα γεγονότα υποδέχονται το ένα το άλλο με πολύ γρήγορους ρυθμούς και λίγοι είναι αυτοί που θα αφιερώσουν χρόνο με σκοπό να κατανοήσουν τα συναισθήματα των γύρω τους.

ΕΠ. Με διπλή Ευρυτανική καταγωγή, πως θα περιγράφατε τον τόπο καταγωγής σας μέσα από τις μνήμες και τις εμπειρίες σας;

ΦΓ. Για εμένα ο τόπος καταγωγής μου είναι και θα είναι συνδεδεμένος με όμορφες αναμνήσεις, κυρίως των παιδικών μου χρόνων. Πολλές μέρες κάθε χρόνο τον Αύγουστο έμενα στα χωριά αυτά, τα Πετράλωνα και τους Δομιανούς, από τα οποία κατάγομαι. Πολλές βόλτες, πολύ παιχνίδι, πολλές εμπειρίες και στιγμές. Τα χρόνια περνάνε και δυστυχώς δεν μπορούν να ξανά υπάρξουν τα ίδια δεδομένα με τότε. Ωστόσο πάντοτε θα είναι στην καρδιά μου. Είναι ο τόπος που μεγάλωσαν οι γονείς μου Γιάννης και Ντίνα και οι παππούδες μου, Φώτης & Ολυμπία Χουλιάρα και Χρήστος & Φωτεινή Γαλάνη, που πέρασα τα καλοκαίρια μου και που κάθε χρόνο, έστω τον Δεκαπενταύγουστο, τα επισκέπτομαι.

ΕΠ. Ασχολείστε επίσης ερασιτεχνικά και με το θέατρο. Είναι και αυτό ένας τρόπος ‘αφύπνισης’ των συναισθημάτων ή και κάτι περισσότερο;

ΦΓ. Το θέατρο εννοείται πως είναι ένας τρόπος αφύπνισης συναισθημάτων και για τους θεατές αλλά και για τους ηθοποιούς, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι μόνο αυτό. Το θέατρο εκτός από ψυχαγωγία είναι ένα από τα καλύτερα μέσα βελτίωσης του ανθρώπου, διότι τον βοηθάει να κατανοήσει πτυχές του εαυτού του που ίσως δεν ήξερε μέχρι τότε ότι υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα, ως θεατής μιας καλής θεατρικής παράστασης ή διαβάζοντας ένα θεατρικό έργο μπορούν να μου ξυπνήσουν άπειρα συναισθήματα. Από την άλλη πλευρά όμως ως ηθοποιός (έστω και ερασιτεχνικά), μέσω της ενασχόλησης με το θέατρο μου δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσω βαθύτερα συναισθήματα μου, να γίνω καλύτερος άνθρωπος, να μάθω να έχω υπομονή και επιμονή.

  “Η Φωτεινή Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και το ραδιόφωνο. Κυνηγάει τη δημιουργία σε καθημερινή βάση. Κάθε έντονο συναίσθημα είναι για εκείνη μια έμπνευση για γραφή.”

ΕΠ. Που μπορούμε να βρούμε την ποιητική συλλογή σας;

ΦΓ. Η ποιητική μου συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο και οι αναγνώστες μπορούν να την προμηθευτούν από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα των εκδόσεων Πνοή, επιλέγοντας την κατηγορία Ανεμολόγιο/ Ποίηση. Επίσης μπορούν να το βρουν στο βιβλιοπωλείο “Βιβλιοαγορά Μπέτσης” στο κέντρο της Λαμίας, είτε στο βιβλιοπωλείο “Πρωτοπορία” σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

‘‘Λυπάμαι που πλέον στις σύγχρονες κοινωνίες τα συναισθήματα πολλές φορές περνάνε απαρατήρητα’’
Από την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ‘‘ΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΑΨΗ’’
Από την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ‘‘ΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΑΨΗ’’