Όνομα: Βαγγέλης Μουρτζιάπης

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Λατομείου Λεπενούς

Τόπος διαμονής: Λεπενού Αγρινίου

Τόπος καταγωγής: Γρανίτσα

Εδώ και 30 χρόνια το λατομείο της Λεπενούς ξεχωρίζει για την εξαιρετικής διαλογής πέτρας του, σε χρωματισμούς και σε ποιότητα που μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει το κάνει να ξεχωρίζει στη Δυτ. Ελλάδα.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η οικογένεια Μουρτζιάπη που το ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 κατάγεται από την Γρανίτσα Ευρυτανίας. Μιλήσαμε με τον 2ης γενιάς ιδιοκτήτη κ. Βαγγέλη Μουρτζιάπη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λατομείου, τις δυσκολίες, την μεγάλη αγάπη της οικογένειας για την εξόρυξη και την παραγωγή ενός ποιοτικού δομικού υλικού, αλλά και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

ΕΠ. Πείτε μας δυο λόγια για το λατομείο σας.

ΒΜ. Η επιχείρησή μας βρίσκεται στην περιοχή της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία και κάνει εξόρυξη πέτρας που φημίζεται για τα έντονα και γεμάτα ζωντάνια χρώματα που έχουν τα πετρώματα του. Το λατομείο το ξεκίνησε ο πατέρας μου Δημήτρης Μουρτζιάπης το 1990, αδειοδοτήθηκε το1994 και είναι ενεργό έως σήμερα. Βρίσκεται στα 3 km έξω από το χωριό της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία. Κάνουμε εξόρυξη πέτρας από δύο πόντους για δόμηση, έως και μεγάλους όγκους, μεγάλα βράχια τα οποία συνήθως τα χρησιμοποιούν για παράδειγμα σε μπαζώματα σε λιμάνια, όπως στο παλιό λιμάνι του Αστακού το οποίο είχαμε φτιάξει εμείς.

ΕΠ. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της πέτρας του λατομείου σας;

ΒΜ. Η πέτρα από το λατομείο μας είναι πάρα πολύ ανθεκτική στο κρύο και σε περιοχές που πιάνουν πάγο όπως στο Καρπενήσι. Για να καταλάβετε την ανθεκτικότητα της πέτρας μας χαρακτηριστικό είναι ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου έχει επενδυθεί ολοσχερώς με πέτρα από το λατομείο μας. Επίσης τα γήινα χρώματα της πέτρας την κάνουν να ταιριάζει σε πολλές περιοχές. Έχουμε βέβαια και κάποια χρωματιστά πετρώματα τα οποία ξεχωρίζουμε προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες και τις επιλογές των πελατών μας. Εξαιτίας της ανθεκτικότητάς της επίσης δεν έχει σχεδόν καθόλου ‘φύρα’ κατά την επεξεργασία της από το τεχνίτη. 

ΕΠ. Ποιες είναι οι απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η δουλειά στο λατομείο;

ΒΜ. Η δουλειά μας επηρεάζεται απόλυτα από τις καιρικές συνθήκες, κυρίως από το κρύο και γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτές τις συνθήκες. Αλλά και η ζέστη την επηρεάζει πάρα πολύ γιατί η πέτρα είναι άσπρη και εξαιτίας της θερμοκρασίας το καλοκαίρι μπορεί μέσα στο λατομείο να αναπτυχθούν και 49 βαθμοί Κελσίου. Το λατομείο μας έχει σχιστόλιθο και θεωρητικά είναι πολύ εύκολη η εξόρυξή του, παρόλα αυτά η δουλειά μας απαιτεί υπομονή και συνέπεια απέναντι στο τελικό προϊόν. Η διαδικασία επίσης της διαλογής και της επιλογής της πλάκας είναι πάρα πολύ απαιτητική για να είναι ποιοτικό το τελικό προϊόν.

Αλλά η πέτρα είναι ένα δώρο που μας έχει δώσει φύση απλόχερα και αυτό είναι ευλογία. Εγώ βρίσκομαι στα λατομεία από μικρό παιδί που ξεκίνησα μαζί με τον πατέρα μου και τη δουλειά μου την αγαπάω πάρα πολύ και δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορώ να κάνω κάποια άλλη δουλειά. Νομίζω ότι μόνο όταν αγαπάς πραγματικά κάτι μπορείς να το κάνεις καλά, γιατί πάνω από όλα δεν είναι μόνο η σωματική κούραση στη δουλειά που την έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι η ψυχολογική και το να την αγαπάς τη δουλειά σου κάνει το ψυχικό αυτό φορτίο πολύ ελαφρύ. Σίγουρα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε

ΕΠ. Στην Ευρυτανία χρησιμοποιούμε την πέτρα σαν δομικό υλικό. Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνετε σε σχέση με την επιλογή, τη χρήση και τη συντήρηση της πέτρας;

ΒΜ. Όταν πάμε να χτίσουμε με πέτρα πρέπει να κοιτάζουμε πάντα στο πλάι την πέτρα, στο μουρέλο όπως λένε χαρακτηριστικά. Από το πλάι της πέτρας φαίνεται η καρδιά της και εκεί δεν πρέπει να φαίνονται ότι έχει γραμμές ή νερά. Αν η πέτρα έχει γραμμές σημαίνει ότι δεν θα δουλεύεται εύκολα και συνεπώς θα έχει μεγάλη φθορά κατά την επεξεργασία της όταν τη δουλέψει ο μάστορας. Η πέτρα δεν θέλει σχεδόν καθόλου ή πολύ λίγη συντήρηση και συνήθως όταν τελειώνουμε το χτίσιμο περνάμε από πάνω της  μία ρητίνη για να μην ‘τραβάει’ καθόλου τις υγρασίες και αλλοιώνονται τα χρώματα. Οι πέτρες με τα χρόνια και τον καιρό και με τη βροχόπτωση επειδή έχουν μέσα μέταλλα μαυρίζουν. Αν την πλένουμε κάθε τρία χρόνια και την περνάμε μία ρητίνη κάθε πέντε- δέκα χρόνια, η πέτρα διατηρείται τέλεια και είναι το μοναδικό δομικό υλικό που δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση. Είναι ένα πάρα πολύ σταθερό δομικό υλικό που προσφέρει και βιοκλιματισμό, είναι μονωτικό υλικό και κρατάει τη ζέστη έξω από το σπίτι το καλοκαίρι και διατηρεί τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι το χειμώνα.

ΕΠ. Πώς διαγράφεται το μέλλον ενός λατομείου σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους που υπάρχουν σήμερα;

ΒΜ. Το λατομείο μας ίσως είναι το μεγαλύτερο στην Δυτική Ελλάδα στην εξόρυξη πέτρας, είναι 90 στρέμματα, έχουμε κάνει αποκατάσταση περιβάλλοντος και έχουμε αδειοδοτηθεί για άλλα 20 χρόνια. Φέτος δενδροφυτεύσαμε 750 δέντρα στο λατομείο σε περιοχές που έχουν δουλευτεί και δεν δίνουν ποια πέτρα. Μέσα στο καλοκαίρι έχουμε κάνει επέκταση στην άδειά μας και μπορούμε να παράγουμε και αδρανή υλικά με την διαχείριση των σωρών από τα μπάζα.