Όνομα: Οικογένεια Ντουφεκιά

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτες ταβέρνας ‘Το Σπίτι του Ψαρά’

Περιοχή: Γαύρος Καρπενησίου

Από τον παππού Γιάννη Ντουφεκιά, στον γιό του Ευθύμιο, την κυρία Μαρία και την νέα γενιά την Λένα και την Χρυσούλα, η οικογένεια Ντουφεκιά, δίνει το γαστρονομικό της ραντεβού με την τοπική κουζίνα της Ευρυτανίας 365 μέρες το χρόνο. ‘Το Σπίτι του Ψαρά’ σταθερή αξία εδώ και 40 σχεδόν χρόνια και κλασική στάση για ντόπιους και επισκέπτες, προσφέρει ποιότητα και σεβασμό στους πελάτες του. Σήμα κατατεθέν η πέστροφα που μαγειρεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και ένα πλούσιο μενού με ρουμελιώτικες σπεσιαλιτέ, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες. Το μυστικό όμως όπως μας λένε,, που κάνει ‘Το Σπίτι του Ψαρά’ να ξεχωρίζει είναι η αγάπη που έχουν όλοι για τη δουλεία τους!

Ε. 3 γενιές ‘Το Σπίτι του Ψαρά’. Πως ξεκίνησε η οικογενειακή σας επιχείρηση;

Α. Την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε ο παππούς Γιάννης Ντουφεκιάς, το 1985, έχοντας  στην διάθεσή του μόλις λίγα τραπεζάκια και φτιάχνοντας λίγους και καλούς μεζέδες. Σταδιακά, εμπλούτισε το μενού με περισσότερα φαγητά που πρόσφερε, το βασικό εκ των οποίων ήταν οι πέστροφες, τις οποίες ο ίδιος ψάρευε από το ποτάμι. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα μέχρι και σήμερα την πέστροφα την μαγειρεύουμε με πολλή αγάπη.

Ε. Πως πήρε η ταβέρνα σας το ‘θαλασσινό’ αυτό όνομα;

Α. Πολλοί μας ρωτούν για το όνομα της ταβέρνας γιατί δεν ταιριάζει με τον ορεινό χαρακτήρα της τοποθεσίας της. Ωστόσο, η ονομασία αυτή φανερώνει και το ξεκίνημά της, δηλαδή, πράγματι, ήταν και το σπίτι του παππού ο οποίος και αγαπούσε τόσο το ψάρεμα, που πολλοί τον φώναζαν «ψαρά». Έτσι, έγινε «Το Σπίτι του Ψαρά», όνομα το οποίο έχουμε κρατήσει μέχρι και σήμερα θέλοντας να διατηρήσουμε ζωντανό στην μνήμη το ξεκίνημά μας.

Ε. Η συνταγή της πέστροφας είναι ονομαστή στο μενού σας. Ποιες άλλες συνταγές μπορεί κανείς να γευτεί στο ‘Το Σπίτι του Ψαρά’;

Α. Σίγουρα η πέστροφα η οποία γίνεται ψητή στα κάρβουνα ή τηγανιτή με φρέσκο βούτυρο αποτελεί μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία και  είναι  από τα βασικά πιάτα που μπορεί κανείς να γευτεί στην ταβέρνα μας. Όμως ο επισκέπτης μπορεί επίσης να βρει πλήθος άλλων παραδοσιακών φαγητών, τα οποία καθημερινά φτιάχνει εδώ και πολλά χρόνια η κ. Μαρία, όπως είναι οι πίτες με σπιτικό φύλλο, αγριογούρουνο στιφάδο, κατσικάκι λεμονάτο, κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες, μοσχάρι κοκκινιστό και πολλά άλλα ψητά σούβλας, όπως κοντοσούβλι, κοκορέτσι, κλπ. Βεβαίως, προσπαθούμε συνεχώς να εμπλουτίζουμε το μενού μας με νέες συνταγές και τεχνικές, διαθέτοντας πλέον και καπνιστήρι κρεάτων, μένοντας πιστοί στο παραδοσιακό φαγητό το οποίο και οικογενειακώς υπηρετούμε πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

Παραδοσιακή πέστροφα τηγανισμένη σε βούτυρο

Ε. Ποιες είναι οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας που μπορούμε να δοκιμάσουμε από την κουζίνα σας;

Α. Τα φαγητά που φτιάχνονται με την παραδοσιακή συνταγή που έχει φτάσει από γενιά σε γενιά, είναι οι πίτες, τυρόπιτες, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες, το φύλλο των οποίων ανοίγουμε κάθε μέρα, και τα μαγειρευτά μας, δηλαδή κοκκινιστά και λεμονάτα  κρέατα.

Ε. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας όλες αυτές τις δεκαετίες;

Α. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μυστικό επιτυχίας, καθώς είναι ολοφάνερο σε όποιον μας γνωρίζει ότι η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε σε συνδυασμό με την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου που είχαμε και έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι και η κινητήριος δύναμη για όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Παραμένουμε αυθεντικοί και συνεχίζουμε να προσφέρουμε παραδοσιακό σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο από ντόπια προϊόντα και καλές πρώτες ύλες κυρίως της Ευρυτανικής γης. Σκοπός μας πάντα είναι  εξέλιξή μας και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες μας.

Ε. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές στο να αναδειχτεί η Ευρυτανική γαστρονομία;

Α. Είναι κοινώς γνωστό ότι η Ευρυτανική γη φιλοξενεί πλήθος τοπικών προϊόντων, τα οποία και κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα των τοπικών αυτών προϊόντων αποτελούν  μέρος της κουζίνας μας, και η ένταξη αυτή πιστεύουμε ότι αναδεικνύει τις Ευρυτανικές συνταγές και την Ευρυτανική κουζίνα γενικότερα. Ο κόσμος αδημονεί να γνωρίσει νέες γεύσεις και σίγουρα η Ευρυτανία μπορεί να του τις προσφέρει. Πιστεύουμε ότι η Ευρυτανία μπορεί να γίνει ένας νέος γαστρονομικός προορισμός χαρίζοντας στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές απόλαυσης.

‘Το Σπίτι του Ψαρά’ χθες και σήμερα

Με την κ. Μαρία στην κουζίνα