Όνομα: Παντελής Βλάχος
1936 – 2022
Ιδιότητα: τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι»
Τόπος καταγωγής: Κλαυσί

Έφυγε από τη ζωή ο Ευρυτάνας Παντελής Βλάχος. Υπήρξε μέλος της Ενωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι” όπου διετέλεσε και πρόεδρος το 1978. Mε την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1994 ήταν ο μόνιμος εκπρόσωπος του “Βελουχιού” στη Ελλάδα. Ενεργός όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκε αφοσιωμένα για την Ευρυτανία και τη στήριξη των Ευρυτάνων. Ο καλύτερος τρόπος να τον γνωρίσουμε, τα όσα είπε για τη ζωή του σε ένα μικρό αφιέρωμα – βίντεο του κ. Γιάννη Γιανακόπουλου.

Από το Κλαυσί στην Αμερική
‘ Κατάγομαι από το χωριό Κλαυσί Ευρυτανίας και ταξίδεψα στην Αμερική με την οικογένειά μου στην Αμερική το 1953. Ο πατέρας μου ήταν ήδη εκεί, με άφησε δύο ετών όταν έφυγε για Αμερική το 1936. Συγκεκριμένα έφυγε γιατί η κατάσταση την εποχή εκείνης στην Ευρυτανία ήταν πολύ δύσκολη. Ήμουν 7 ετών το 1941 που άρχισε ο πόλεμος και για μας ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες, δεν είχαμε ούτε ψωμί να φάμε. Για τρεις μήνες όταν ήρθαν οι Γερμανοί στο χωριό μας αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το χωριό και πήγαμε στα Δολιανά, γιατί ο παππούς μου καταγόταν από κει, και καταφύγαμε στο σπίτι του αδερφού του. Μετά ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ήταν καταστροφικός και μας ανάγκασαν να αφήσουμε το σπίτι μας και να φύγουμε και να πάμε στο Καρπενήσι, αλλά και κεί επίσης τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Άρχισα να πηγαίνω στο Γυμνάσιο το 1948. Το 1949 ο πατέρας μου μας έστειλε μία επιστολή και μας έγραφε να πάμε στο Αγρίνιο διότι δεν έβλεπε καλά τα πράγματα και για αυτό τον λόγο η οικογένειά μου αποφάσισε να φύγει στην Αμερική. Το ταξίδι που κάναμε στην Αμερική με την οικογένειά μου ήταν αεροπορικώς και όταν πλησιάζαμε στην Ιταλία χάλασε το αεροπλάνο και αναγκάστηκε ο πιλότος να προσγειωθεί στη Ρώμη. Μείναμε εκεί δύο εβδομάδες ήταν μία μεγάλη εμπειρία και περάσαμε πολύ ωραία. Τέλος πάντων το αεροπλάνο έφτιαξε και φτάσαμε στην Αμερική όπου ο πατέρας μου μας περίμενε. Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για όλους μας και ιδιαιτέρως για μένα να προσαρμοστώ με τη ζωή διότι δεν γνώριζα τη γλώσσα, αλλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερα να μάθω να μιλάω πολύ καλά και μετά από τρία χρόνια άρχισα να κάνω δικές μου επιχειρήσεις.

Ένωση Βελούχι Αμερικής
Ο λόγος που ιδρύθηκε η Ένωση Βελούχι Αμερικής είναι διότι πρωτοπόροι, άγιοι άνθρωποι θα μπορούσα να τους ονομάσω, δεν ξέχασαν από που προήλθαν και ποιοι ήτανε. Ξέραν ότι άφησαν πίσω φτώχεια και πόλεμο. Ο ένας με τον άλλον κάθισαν σε ένα τραπέζι στο σαλόνι στο σπίτι του Τζον Καβαλάρη στην Βόρεια Καρολίνα και ίδρυσαν τον Σύλλογο Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής ‘Βελούχι’. Άρχισαν αμέσως να εργάζονται εντατικά για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους, οι οποίοι ήξεραν ότι υπέφεραν πίσω στην πατρίδα. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα όπου βρισκόντουσαν Ευρυτάνες γίνονταν μέλη του συλλόγου μας. Είχα και εγώ την καλή τύχη να μάθω για το Βελούχι και για την προσφορά του και να γίνω μέλος του και αργότερα όταν ιδρύθηκε τμήμα στην πόλη που έμεναν, στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα, έγινα ο πρώτος πρόεδρος στο τμήμα Αθανάσιος Καρπενησιώτης. Από τότε το 1977-78 με εκλέξανε αντιπρόεδρο, με πρόεδρο τον Γ. Δασκαλάκη και το 1978-79 με εκλέξανε πρόεδρο και έζησα ένα χρόνο με πολύ μεγάλη εμπειρία γιατί γνώρισα πολλούς συμπατριώτες και ειλικρινής πατριώτες Ευρυτάνες που ήθελαν να βοηθήσουν. Τα σημαντικότερα έργα που έκανε το ’Βελούχι’ ήταν το Γυμνάσιο Καρπενησίου, οι υποτροφίες σε φοιτητές και σπουδαστές, το Γηροκομείο που είχα την τιμή και τη χαρά επί προεδρίας μου να πάρουμε την απόφαση να στείλουμε τα πρώτα χρήματα. Είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον αείμνηστο δήμαρχο του Δήμου Καρπενησίου τον κ. Στέλιο Λέφα ο οποίος πρότεινε να γίνει όπως το ονόμαζε ‘Το σπίτι των γερόντων’ και ο Δήμος Καρπενησίου να προσφέρει το οικόπεδο και εμείς να βάλουμε τα πρώτα χρήματα 150.000 δολάρια.

Η επιστροφή στην πατρίδα
Από το 1994 βρίσκομαι πίσω στην πατρίδα και μένω μόνιμα με την οικογένειά μου. Τότε ο τέως πρόεδρος τον κ.Αθανάσιος Νικόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το συμβούλιο του αποφάσισε να είμαι ο αντιπρόσωπος της Ένωσης στην Ελλάδα και βεβαίως το δέχτηκα με μεγάλη χαρά και σήμερα συνεχίζω να το εκπροσωπώ. Η δουλειά του αντιπροσώπου είναι να εκτελεί εντολές από το συμβούλιο, όπως τα προγράμματα που έχουμε στην Ελλάδα να εκτελούνται στο ακέραιο. Βραβεύουμε αριστούχους μαθητές από τα Λύκεια Ευρυτανίας, δίνουμε ένα επίδομα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες κάτω των 18 και στηρίζουμε αριστούχους φοιτητές και σπουδαστές.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ‘Βελούχι’
Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα απανταχού μέλη της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» πενθούν για τον θάνατο του καταξιωμένου και για πολλά χρόνια μέλους και προέδρου της Παντελή Βλάχου. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο Παντελής Βλάχος αφήνει ως παρακαταθήκη την πλούσια κοινωνική του δράση, αγάπη και τις ανιδιοτελείς υπηρεσίες του προς τους συνανθρώπους του στην Ελλάδα και Αμερική. Υπηρέτησε την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής ως Πρόεδρος (1978-1979), ως Αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα καθώς και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών και Υπεύθυνος των φιλανθρωπικών προγραμμάτων της Ένωσης στην Ευρυτανία, όπως «Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες» και «Οικογένειες που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης και οικονομικής βοήθειας» (1994-2022). Ο Παντελής Βλάχος ήταν ένας αυτοδημιούργητος Ευρυτάνας, δραστήριος και άνθρωπος της προσφοράς που έκανε πραγματικότητα το «αμερικανικό όνειρο» για τον ίδιο και την οικογένειά του. Λάτρευε το χωριό του, Κλαυσείον Ευρυτανίας, και ήταν ένας υπερήφανος Ευρυτάνας.