Όνομα: Λεωνίδας Μανωλίδης

Ιδιότητα: Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Α.Π.Θ.

Τόπος καταγωγής: Γρανίτσα

Τόπος διαμονής: Θεσσαλονίκη

Η Ευρυτανία αποχαιρέτισε έναν σπουδαίο επιστήμονα παγκοσμίου φήμης και ένας μεγάλο ευεργέτη της. Ο Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Μανωλίδης, έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω μεγάλη παρακαταθήκη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και στον τόπο του την Ευρυτανία.

O Λεωνίδας Μανωλίδης γεννήθηκε στη Γρανίτσα του νομού Ευρυτανίας, γιός του παπα – Σπύρου και της Σοφίας Μανωλίδη. Ήταν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα Ωτορινολαρυγγολόγου και είχε μετεκπαιδευτεί επί σειρά ετών στην Πανεπιστημιακή Ωτοριν/κή Κλινική του Freiburg Γερμανίας και σε ειδικά τμήματα στις ΗΠΑ. Αναγορεύτηκε σε διδάκτωρα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Freiburgτης Γερμανίας. Επιστήμονας με πλούσιο συγγραφικό και κοινωνικό έργο έχει λάβει σειρά διακρίσεων. Είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Παντρεμένος με την ιατρό Παναγιώτα Μανωλίδου Δελαντώνη απέκτησε τρία παιδιά.

Στο στράτευμα υπηρέτησε για διάστημα τεσσάρων ετών, ως έφεδρος αξιωματικός και ως Διευθυντής ειδικών Ωτοριν/κών τμημάτων Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Μεταξύ των ετών 1956-1974, ο Λεωνίδας Μανωλίδης διένυσε τις βαθμίδες του Βοηθού – Επιμελητή – Υφηγητή – εντεταλμένου Υφηγητή, έκτακτου Καθηγητή και τακτικού Καθηγητή. Από το 1974 έως το 1993 διετέλεσε Διευθυντής της Ωτοριν/κής Κλινικής του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, επί διετία, διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Αισθητηρίων Οργάνων. Υπήρξε μέλος της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η οποία, μετά την αποχώρησή του από το Αριστοτέλειο Παν/μιο, του απένειμε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Επιστημονική δράση

Κατά την επιστημονική του διαδρομή, ο βιογραφούμενος, ανέπτυξε, οργάνωσε και λειτούργησε την Ωτοριν/κή Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βάση την σύγχρονη Ωτοριν/γία. Εκπαίδευσε και μετεκπαίδευσε ειδικούς ιατρούς, στη σύγχρονη Ωτοριν/γία-χειρουργική κεφαλής και τραχήλου. Ανέλαβε την αποστολή ιατρών-Ωτοριν/γων σε κέντρα του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Γερμανία, για την άρτια μετεκπαίδευσή τους. Ικανός αριθμός μαθητών του κατέλαβε υψηλές θέσεις στην Πανεπιστημιακή ιεραρχία, όσο και τους υπόλοιπους τομείς (κρατικά νοσοκομεία κ.ά.). Οργάνωσε τη διεξαγωγή σεμιναρίων με μετάκλιση ξένων κορυφαίων επιστημόνων. Υπήρξε ο άνθρωπος που έθεσε σε λειτουργία την Ωτο-νευρο-οφθαλμολογική Ελληνο-Ιταλο-Γιουγκοσλαβική Εταιρεία. Ιδρυτής της Ωτοριν/κής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος και ιδρυτής της Πανελλήνιας Ωτοριν/κής Εταιρίας.

Στην επαγγελματική του πορεία, ο Λεωνίδας Μανωλίδης, διακρίθηκε με εύφημο μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και από την οργάνωση AXEPA’S Αμερικής. Του έχει απονεμηθεί το Ανώτατο Παράσημο του «Ταξιάρχη της Κυπριακής Δημοκρατίας» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Κυπριακό λαό και το «Χρυσούν Μετάλλιο» από το δήμο Λευκωσίας και το δήμο Στροβόλου Κύπρου. Επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο Paul Harris Fellow από το διεθνές Rotary. Έχει διατελέσει μέλος των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Εταιρειών και της Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής της Αμερικής, επίτιμο μέλος της Ουγγρικής, Αυστριακής, Γερμανικής και Γιουγκοσλαβικής Ωτοριν/κής Εταιρίας, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, επίτιμο μέλος του Διεθνούς Rotary και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την ίδρυση του «Διεθνούς Μουσείου Ωτοριν/γίας-Χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου», στην Κω, πατρίδα του Ιπποκράτη. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Κρίσεως των ιατρών, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος του Διεθνούς Κολεγίου Ωτοριν/γίας (Collegium Oto-Rhino-Laryngologicum Amicitiae Sacrum), Πρόεδρος της Ωτοριν/κής Εταιρίας Β.Ελλάδος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ωτοριν/κής Εταιερίας, της οποία διατέλεσε και 2ος πρόεδρος από το 1981 έως το 1983και Πρόεδρος της Ωτο-νευρο-οφθαλμολογικής Ελληνο-Ιταλο-Γιουγκοσλαβικής Εταιρείας. Ο Λεωνίδας Μανωλίδης, εκπόνησε περισσότερες των 200 μελετών επί ιατρικών θεμάτων και κυρίως της ειδικότητας της Ωτοριν/γίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Το κοινωνικό του έργο

Στο κοινωνικό έργο του συγκαταλέγονται η οργάνωση του αγώνα κατά του καπνίσματος με πλήθος διαλέξεων με θέμα «Καρκίνος και Κάπνισμα», διαλέξεις σε διάφορα σωματεία και συλλόγους με πολιτιστικά, κυρίως, θέματα, διαλέξεις στα Rotary Clubs με περιεχόμενο πολιτιστικό και εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα. Μαζί με την σύζυγό του, ιατρό Αναισθησιολόγο, κυρία Παναγιώτα Μανωλίδου Δελαντώνη, και με προσωπική εργασία του ζεύγους πλέον των 10 ετών οργάνωσε και λειτούργησε την Ωτοριν/κή Κλινική του Νοσοκομείου «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος», στη Λευκωσία της Κύπρου. Τιμής ένεκεν η κυπριακή κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας ονόμασε την Κλινική «Πτέρυγα του Καθηγητού Λεωνίδα Μανωλίδη». Επίσης, ολοκλήρωσε το κτήριο του «Διεθνούς Μουσείου Ωτοριν/γίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου», (KOSIFOS).

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Γρανίτσα Ευρυτανίας, χρηματοδότησε κτήριο για τη λειτουργία των μαθητικών συσσιτίων του χωριού και έκανε δωρεές για την αναστύλωση των καταστραμμένων εκκλησιών. Η οικογένεια του Σπύρου Μανωλίδη δώρισε το οικόπεδο, που ήταν το πατρικό της σπίτι, όπου έγινε η πλατεία του χωριού και από τότε ονομάζεται «Πλατεία Σπύρου Μανωλίδη». Ήταν επίσης ο ιδρυτής του Συλλόγου Ευρυτάνων Βορείου Ελλάδας.

Τον Οκτώβρη του 2013 ο Λεωνίδας Μανωλίδης τιμήθηκε από τους συμπατριώτες του στην Γρανίτσα, συνοδευόμενος από τον Σύλλογο καθηγητών Βυζαντινολογίας Θεσσαλονίκης, όπου είναι μέλος και ο κ. Μανωλίδης, και στα πλαίσια 3ήμερης επισκέψεώς τους στην Ευρυτανία. Με θερμή υποδοχή ο Δήμος Αγράφων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρανίτσας και η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών παρέθεσαν γεύμα στο χώρο του οικοτροφείου, το οποίο κατασκευάστηκε κι αυτό μετά από δωρεά του κ. Μανωλίδη. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι δυο Πρόεδροι των Συλλόγων κ. Θανάσης Μπαλτάς και κ. Γιώργος Μουρτζιάπης απένειμαν τιμητική πλακέτα στον κ. Μανωλίδη, για όλα αυτά που προσέφερε στο χωριό και σε κάθε Γρανιτσιώτη ξεχωριστά.

Ο κ. Μανωλίδης αποτελεί για τους Γρανιτσιώτες, αλλά και για όλους τους Ευρυτάνες παράδειγμα προς μίμηση, με την ευχή νέοι επιστήμονες που θα ακολουθήσουν τα χνάρια του τόσο στην προσφορά του στην επιστήμη όσο και στο σπουδαίο κοινωνικό του έργο.

Δεκαετία του ’70 ο κ. Λεωνίδας Μανωλίδης είχε δώσει στο Καρπενήσι διάλεξη με θέμα : “Η σύγχρονος εξέλιξις της Ιατρικής, προσφορά αυτής εις τον άνθρωπον.”

Ο Δρ. Λεωνίδας Μανωλίδης στη γενέτειρά του Γρανίτσα

Θερμή υποδοχή και τιμές στον σπουδαίο Γρανιτσιώτη από τους συντοπίτες του

Θερμή υποδοχή και τιμές στον σπουδαίο Γρανιτσιώτη από τους συντοπίτες του