Όνομα: Σταματία Νούλα

Ιδιότητα: Αθλήτρια Μαραθωνίου, ψυχολόγος

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Η Σταματία Νούλα μονοπώλησε τις τελευταίες μέρες τα νέα της Ευρυτανίας καθώς εντυπωσίασε με τη φοβερή της επίδοση στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου τερμάτισε 6η στις γυναίκες στα 42 χλμ. Όταν το καλοκαίρι επικοινωνήσαμε μαζί της για να μας μιλήσει για την ενδιαφέρουσα πορεία της και τις πολύ καλές έως εκείνη την στιγμή επιδόσεις της, μας είχε πει ‘να τα ξαναπούμε λίγο αργότερα, γιατί έρχονται και καλύτερα αποτελέσματα’. Και έπεσε ακριβώς μέσα στην πρόβλεψή της. Ή μάλλον καλύτερα η επιτυχία της δεν αφορά πρόβλεψη, αλλά αποτέλεσμα μεθοδικής προσπάθειας και στόχευσης…

ΕΠ. Σταματία πώς ξεκίνησε για σένα αυτή η διαδρομή στον αθλητισμό;

ΣΝ. Αρχικά μου άρεσε πάντα ο αθλητισμός από πολύ μικρή ηλικία. Μου άρεσε να ασχολούμαι από τα πρώτα μου χρόνια όταν ξεκίνησα με μπαλέτο, μετά συνέχισα με βόλεϊ και στίβο στο Καρπενήσι. Παρόλο που την εποχή εκείνη λειτουργούσε το Αθλητικό Γυμνάσιο δεν κατάφερα να πάω, αλλά έκανα στίβο μετά το σχολείο και θυμάμαι τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα έκανα προπονήσεις. Από τότε μου άρεσε πάρα πολύ το τρέξιμο πολλών μέτρων, ξεκινώντας με τα 1.000 μέτρα κάνοντας πιο μικρές αποστάσεις. Στην Γ’ Λυκείου έκανα μία μικρή διακοπή για να αφοσιωθώ στα μαθήματα και στις πανελλαδικές και όταν μετά πέρασα στο Πανεπιστήμιο συνέχισα να ασχολούμαι πάλι με τον αθλητισμό.

ΕΠ. Η τελευταία σου μεγάλη επιτυχία και διάκριση στο Μαραθώνιο της Αθήνας ήταν ‘μία καλή αθλητική ημέρα’ ή προέκυψε μετά από προσπάθεια και στόχευση για να πετύχεις αυτό το χρόνο;

ΣΝ. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα αρκετά για αυτό το αποτέλεσμα, από το καλοκαίρι και ίσως λίγο πιο πριν, είχα ξεκινήσει μαζί με τον προπονητή μου Ιάσονα Ιωαννίδη που είναι και αυτός αθλητής Μαραθωνίου, να συζητάμε το ενδεχόμενο ότι θα ξεκινήσω να τρέχω διαδρομές μεγάλων αποστάσεων γιατί μου άρεσε περισσότερο και ο προπονητής μου θεωρούσε  ότι μου ταιριάζουν πιο πολύ. Έτσι ξεκίνησα την προετοιμασία μου για τον Μαραθώνιο. Η προπόνηση είχε πολύ περισσότερα χιλιόμετρα και στις προπονήσεις προσπάθησα πάρα πολύ για να πετύχω αυτό το αποτέλεσμα.

ΕΠ. Έχεις πάρα πολλές διακρίσεις το τελευταίο διάστημα σε αγώνες δρόμου. Ποιες είναι αυτές που εσύ ξεχωρίζεις;

ΣΝ. Εκτός από τον φετινό Κλασικό Μαραθώνιο και τον χρόνο μου στα 02:54:35 που έφερε την 5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αντίστοιχα την 6η στην γενική κατάταξη, ξεχωρίζω επίσης την 3η θέση, με χρόνο 01:20:54, στο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης στα 21κμ. Επίσης η 2η θέση με χρόνο 02:02 ώρες στον Γύρο Λίμνης στα Γιάννενα στα 30κμ, την 7η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ 10χλμ και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ Θεσσαλονίκης την 6η στα 1500μ και την 8η στα 5χλμ.

ΕΠ. Έχεις σπουδάσει ψυχολογία. Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό με τις πτυχιακές σου σπουδές;

ΣΝ. Το κομμάτι του αθλητισμού μου αρέσει γενικότερα πάρα πολύ και θα ήθελα ουσιαστικά να προσπαθήσω να συνδέσω αυτά τα δύο πεδία, αφενός να βελτιωθώ στο κομμάτι το αθλητικό, αλλά από την άλλη θα μου άρεσε πολύ να ασχοληθώ με την αθλητική ψυχολογία. Φέτος έχω αρχίσει να κάνω εξειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία και θεωρώ ότι είμαι επηρεασμένη από την αγάπη που έχω στον αθλητισμό.

ΕΠ. Αν βάλουμε την ψυχολογία του αθλητή σε μία ιεράρχηση που θα την τοποθετούσες σε σχέση με τις επιδόσεις ενός αθλητή;

ΣΝ. Η ψυχολογία για έναν αθλητή είναι το πιο βασικό γιατί αν δεν έχει καλή ψυχολογία, δεν έχει τη σωστή ψυχολογία, ότι και άλλο και να έχει κάνει, δεν μπορείς να έχεις μεγάλα αποτελέσματα. Ειδικά στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων είναι το βασικότερο ο αθλητής να έχει άριστη ψυχολογία γιατί είναι πολλά τα χιλιόμετρα, μεγάλες οι αποστάσεις και πρέπει ο αθλητής να δουλέψει πάρα πολύ με το μυαλό σου και με τον ψυχισμό σου για να τα καταφέρει. Δεν μιλάμε μόνο για την ψυχολογία του αθλητή που θέλει να είναι πρώτος, αλλά παράλληλα και την ψυχολογία του αθλητή που είναι επίμονος και την ώρα που νοιώθει ότι χάνει τις δυνάμεις του να επιμένει στο στόχο και να συνεχίσει.

ΕΠ. Εδώ στην Ευρυτανία κυρίως στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου γίνεται μία προσπάθεια για να αναδειχτεί ο αθλητικός τουρισμός και να γίνει ουσιαστικά το επίκεντρο του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα. Είναι για σένα αυτό μια πιθανή προοπτική, προκειμένου να επιστρέψεις μόνιμα και να ζήσεις πίσω στον τόπο καταγωγής σου;

ΣΝ. Σίγουρα το να ζει κανείς σε μία μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη δίνει περισσότερες επιλογές, αλλά σίγουρα επίσης ο τόπος μας έχει πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές το κομμάτι αυτό, αρκεί να το κυνηγήσεις, να το ψάξεις και να βρεις αυτές τις δυνατότητες. Για μένα προσωπικά θα ήταν ένας λόγος για να ασχοληθώ με τον χώρο αυτό  και να επιστρέψω. Αν το κυνηγήσουμε και επιμένουμε, πιστεύω ότι θα πετύχουμε πολλά πράγματα στο συγκεκριμένο τομέα.

ΕΠ. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου μετά από αυτή τη μεγάλη διάκριση;

ΣΝ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της αποκατάστασης που θα διαρκέσει ένα μικρό διάστημα και μετά να ξεκινήσω πάλι την άνοιξη τους πρώτους αγώνες. Πιθανά η επόμενη συμμετοχή μου να είναι στο Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’. Το σίγουρο επίσης είναι ότι θα μπω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου την άνοιξη, μιας και έχω πιάσει το όριο για να μπω, οπότε θα συνεχίσω προπόνηση πολλών χιλιομέτρων και θα προχωρήσω ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχω.