Όνομα: Ιωάννα

Ιδιότητα: Συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Μια μικρή Χριστουγεννιάτικη ιστορία

‘‘Παραμονή Χριστουγέννων και όλα τα παιδάκια βγήκαν από νωρίς στην γειτονιά να πουν τα κάλαντα. Τα τριγωνάκια έπαιζαν χαρούμενες χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παντού ηχούσαν χαρούμενες παιδικές φωνές. Μόνο σε ένα σπίτι δεν χτύπησε κανείς την πόρτα να πει τα κάλαντα, ήταν το σπίτι της γιαγιάς, μιας ηλικιωμένης που από τότε που πέθανε ο άντρας της ζούσε μόνη και δεν είχε επαφές με κανέναν. Έλεγε  μάλιστα ότι μισεί τα παιδιά και τα Χριστούγεννα επίσης! Εκείνη την ημέρα ο Χριστόφορος, που είχε περάσει από όλα τα σπίτια της γειτονιάς και γυρνούσε σπίτι του, πέρασε έξω από το σπίτι, η ηλικιωμένη κρυφοκοίταζε πίσω απ’ την κουρτίνα, ο Χριστόφορος ένιωσε την μικρή καρδιά του να σφίγγεται.. Κάνεις δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της γιαγιάς σήμερα για τα κάλαντα.. Έτσι αποφάσισε να πάει αυτός πρώτος! Και πήγε και η γιαγιά άνοιξε και γκρίνιαξε και είπε πως αυτό το τριγωνάκι και αυτές οι μελωδίες σου τρυπούν τα αφτιά! Ετοιμάστηκε να κλείσει την πόρτα στον Χριστόφορο μα ο μικρός δεν πτοήθηκε και συνέχισε το τραγούδι. Τα άλλα παιδάκια μόλις άκουσαν τις μελωδίες έτρεξαν χαρούμενα, με παρότρυνση, του φίλου τους και άρχισαν και αυτά το τραγούδι. Η καρδιά της γιαγιάς άρχισε να μαλακώνει.. Όλα αυτά τα παιδάκια, όλες αυτές οι παιδικές φωνές, τραγουδούσαν τόσο όμορφα που δεν αφήναν κανέναν ασυγκίνητο.

 Ξαφνικά η γιαγιά έκλεισε την πόρτα και τα παιδιά απογοητευμένα γύρισαν να φύγουν.. Μα η πόρτα άνοιξε ξανά και η εμφανίστηκε η γιαγιά που κρατούσε στα χέρια σακουλάκια με καραμέλες και γλυκά και σοκολάτες! Και το καλύτερο; Κάλεσε όλη την γειτονιά στο σπίτι της την ημέρα των Χριστουγέννων και ετοίμασε ένα μεγάλο τραπέζι με όλα τα καλά! Όπως παλιά που ήταν μικρή. Από τότε αποφάσισε πως δεν θέλει να είναι πια μόνη τέτοιες μέρες γιορτής και αγάπης.’’

Μια μικρή Χριστουγεννιάτικη ιστορία από τη νεαρή Καρπενησιώτισσα συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ιωάννα Πεταρούδη, μας δίνει το σημαντικότερο μήνυμα για τις μέρες των γιορτών, το μήνυμα της Αγάπης και μάλιστα με την πιο αγνή έκφανσή της, μέσα από τα παιδιά. Η Ιωάννα μας μιλάει για το πως ξεκίνησε να μεταφέρει με την πένα της τον κόσμο των παιδικών ψυχών, για τον ήρωα των βιβλίων της και άλλες Χριστουγεννιάτικες παιδικές ιστορίες και μνήμες…

ΕΠ. Ιωάννα έχεις ήδη γράψει δυο παιδικά βιβλία. Πως ξεκίνησε για σένα αυτό το όμορφο ‘ταξίδι’ σύνδεσης με τις παιδικές ψυχές;

ΙΠ. Από  πολύ μικρή μου άρεσε να γράφω παραμύθια και να πλάθω διάφορα με την φαντασία μου που αργότερα τα αποτύπωνα στο χαρτί, είχα το ‘‘μικρόβιο’’ καθώς ο παππούς μου αλλά και ο πατέρας μου έγραφαν ποιήματα και στοίχους που αργότερα μελοποιούσαν! Η αγάπη μου για τα παιδιά επίσης ήταν ένα κίνητρο, επειδή θέλω να τα βλέπω ευτυχισμένα και χαρούμενα, και παράλληλα να μπορώ να περνάω και διάφορα μηνύματα πάντα με καλό σκοπό. Τέλος η αγάπη μου για τα ζώα ήταν και ο λόγος που ο ήρωας μου είναι ένας λύκος και μάλιστα καλός.

ΕΠ. Ο Λύκος Αστέρης είναι ο δικός σου ήρωας. Πως έφτασες από τον κακό λύκο των παραμυθιών, να έχουμε τον λύκο σε ρόλο σουπερήρωα;

ΙΠ. Μου άρεσε η ιδέα του να αλλάξω τον χαρακτήρα σε έναν ήρωα που για πολλά χρόνια σε όλα τα παραμύθια παρουσιάζεται ως κακός, το δικαιούνταν νομίζω, επίσης ο λύκος είναι το αγαπημένο μου ζώο! και πολύ παρεξηγημένο. Ο βιότοπος του μειώνεται συνεχώς και αναγκάζεται να κατεβαίνει χαμηλά προς αναζήτηση τροφής με αποτέλεσμα να έρχεται σε σύγκρουση με τους ανθρώπους. Άρα αδίκως παρουσιάζεται ως κακός, γιατί είναι όλα ανθρώπων έργα.

ΕΠ. Από την επαφή σου με τα παιδιά, ποιο πιστεύεις ότι είναι το Πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια των παιδιών;

ΙΠ. Η αγάπη νομίζω ότι είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων η αθωότητα η συγχώρεση, όπως τα παιδιά που τσακώνονται και μετά από λίγο το ξεχνάνε και μονιάζουν και αγαπιούνται ξανά. Η χαρά επίσης, οι μεγάλοι, έχουν ξεχάσει πως είναι, τα παιδιά χαίρονται με τα λαμπιόνια, τις ετοιμασίες, τα δώρα!

ΕΠ. Ποιές είναι η δικές σου αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα των παιδικών σου χρόνων;

ΙΠ. Τα Χριστούγεννα συνήθως τα περνούσαμε στο χωριό! Ένα μεγάλο δέντρο φορτωμένο με στολίδια, μελομακάρονα και κουραμπιέδες της μαμάς, παραδοσιακός μπακλαβάς απ’ τα χεράκια της γιαγιάς και φυσικά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που καθόμασταν όλη η οικογένεια μαζεμένη. Γέλια, χαρές και στο τέλος το μοίρασμα των δώρων. Το τζάκι να καίει και έξω να χιονίζει, στο τέλος η γιαγιά έψηνε καφέ και τότε άρχιζαν οι μεγάλοι τις ιστορίες από τα παλιά.

ΕΠ. Ποιες θα είναι οι επόμενες περιπέτειες του Λύκου Αστέρη;

ΙΠ. Ο Λύκος ο Αστέρης θα μπλέξει σε νέες περιπέτειες καθώς θα προσπαθήσει να σώσει ένα άτακτο αγόρι αυτή την φορά που μπλέκει συνεχώς σε φασαρίες! Επίσης θα ψηφιστεί πρόεδρος των ζώων στο μεγάλο δάσος και θα συναντήσει ξανά τον Γιαννάκη που κάποτε έσωσε από τους νταήδες του σχολείου.