Όνομα: Χρήστος Τσίρκας (1944 – 2023)

Ιδιότητα:

Τόπος διαμονής: Μελβούρνη Αυστραλίας

Τόπος καταγωγής: Στάβλοι Ευρυτανίας

Θλίψη και συγκίνηση έχει επιφέρει στους ομογενείς της Αυστραλίας ο θάνατος του Χρήστου Τσίρκα, ανήμερα Πρωτοχρονιάς στην Μελβούρνη. Με καταγωγή από τους Στάβλους Ευρυτανίας και γεννημένος τον Φλεβάρη του 1944 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πιο αποδεκτά άτομα της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας.  Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης  στους κόλπους της παροικίας, της ευρύτερης κοινωνίας της Αυστραλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Γιος χασάπη και Ελασίτη αντάρτη όπως έλεγε ο ίδιος, απόφοιτος εξατάξιου Γυμνασίου και νεολαίος της Ένωσης Κέντρου. Στην Αυστραλία έφτασε το 1969 και πριν την εγκατάστασή του στη Μελβούρνη, στο Brisbane ως χασάπης και στο Σύδνεϋ, όπου γνώρισε και τη γυναίκα του τη Στέλλα, ως βιβλιοθηκάριος.  Πέρασε και από την Αδελαίδα, όπου γράφτηκε να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Flinders. 

Ο Χρήστος Τσίρκας εργάστηκε για 45 χρόνια ως γραφιάς στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μελβούρνης μέχρι την εθελούσια έξοδό του, τον Οκτώβρη του 2018, με χαρακτηριστική την φωτογραφία του κάτω από τα εμβληματικά ρολόγια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Μελβούρνης στο Flinders St. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική, πολιτική και ομογενειακή δράση, μέσα από το συνδικάτο των σιδηροδρομικών, το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας, το ΠΑΣΟΚ, το Δ. Σ. της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και πάμπολλες άλλες οργανώσεις της ομογένειας και της ευρύτερης Αυστραλίας.

Ήταν πρόσωπο με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική αποδοχή και επιρροή και η συμβολή του στους αγώνες των μεταναστών για ισονομία και ισοπολιτεία, αγώνες που οδήγησαν στην υιοθεσία της πολιτικής του πολυπολιτισμού στην Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνδρομή του στη διάσωση από τη χρεοκοπία της παλαιότερης και μαζικότερης οργάνωσης του Ελληνισμού της Αυστραλίας, της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, επιτυγχάνοντας οικονομικές ενισχύσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, υπηρέτησε και ως Πρόεδρος των πανίσχυρων τη δεκαετία του 1980 και 1990 Ελληνόφωνων Κομματικών οργανώσεων του Κόμματος στη Μελβούρνη, το 2017 τον ανακήρυξε ισόβιο μέλος του κόμματος.

Υπήρξε θαυμαστής του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Άρη Βελουχιώτη και του Ανδρέα, αλλά και νεολαίος του Γεωργίου και υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου στην Ελλάδα.  Στην Αυστραλία παραδέχονταν το μεγάλο εργατικό και φιλέλληνα μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Gough Whittlam, και οργανώθηκε στο Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας, αλλά και στο Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών.  Διετέλεσε πρόεδρος των ισχυρών τη δεκαετία του 1980 και 1990 Ελληνόφωνων Τμημάτων του Εργατικού Κόμματος στη Βικτώρια , ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος του κόμματος, εκλέχτηκε  μέλος της διοίκησης του συνδικάτου του. Οι οργανωτικές και επικοινωνιακές του του ικανότητες, καθώς και η ευρύτερη αποδοχή του, τον καθιστούσαν απαραίτητο σε κάθε πολιτική και συνδικαλιστική εκλογική αναμέτρηση.

Άτομα όλων των ηλικιών, αλλά και όλων των κοινωνικών και ιδεολογικών καταβολών, αναγνώριζαν στο πρόσωπό του έναν ανθρωπιστή με μπέσα και τσαγανό, με  ευστροφία και καλοσύνη, με αγωνιστικές περγαμηνές. Οι σχέσεις του με νέα άτομα, πολλές δεκαετίες μικρότερά του, ήταν  εντυπωσιακή.  Ενδιαφέρθηκε και βοήθησε να βρουν δουλειά πάρα πολλά παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Μελβούρνη.  Σημαντική ήταν και η βοήθειά του στην ανάδειξη νέων στελεχών στο φεστιβάλ Αντίποδες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και η υποστήριξή τους στον ομογενειακό κόσμο των γραμμάτων, των τεχνών και των παρεμβατικών εκδόσεων.  Συνεργατικά πολιτιστικά και πολιτικά ομογενειακά περιοδικά  της δεκαετίας του 1980, όπως το ‘‘ΧΡΟΝΙΚΟ’’ και η ‘‘Αλλαγή’’, έμπαιναν ακόμα και σε σπίτια ομογενών που δεν είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πολιτισμό και  την πολιτική.

Η συμμετοχή του στα κοινά τον οδήγησε και στην κοινοτική ραδιοφωνία.  Στα τέλη της  δεκαετίας του 1980 παρουσίαζε στον ριζοσπαστικό κοινοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης 3CR-855 AM το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας  Μελβούρνης και Βικτώριας, κάθε Πέμπτη βράδυ.  Ενώ από το 1989 και μετά, για δεκαετίες ολόκληρες συμμετείχε στα ελληνικά ραδιοφωνικά προγράμματα και στις ανάλογες επιτροπές του πολυγλωσσικού κοινοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Μελβούρνης 3ΖΖΖ-92,3 FM. Είχε ιδιαίτερη ικανότητα στο να συγκεντρώνει χρήματα στους ετήσιους ραδιοεράνους των σταθμών. 

Εργαζόταν σκληρά, επτά ημέρες την εβδομάδα πολλές φορές. Δραστήριος και κοινωνικός όσο λίγοι, στο σπίτι του πήγαινε μόνο για ύπνο.  Και όταν το Londale St έπαψε να είναι η καρδιά της Ελληνικής Μελβούρνης, πήγαινε πλέον στα νέα στέκια  των  Ελληνοαυστραλών και των γνωστών του. Στο Eaton Mall του Oakleigh, στο Degani’s του Northcote, αλλά και στo Coburg Market ή στο απέναντι  καφεζαχαροπλαστείο Αχίλειον στο Coburg πάλι. Το τελευταίο ενάμισι χρόνο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ η ζωή του είχε δείξει το σκληρό της πρόσωπο με τον πρόωρο χαμό της μοναχοκόρης του Λαμπρινής και σχεδόν ένα χρόνο πριν της συζύγου του, ζωγράφου της Μελβούρνης,  Στέλλας Τσίρκα

Τον Χρήστο Τσίρκα αποχαιρέτησαν στην τελευταία του κατοικία, αλλά και με εκατοντάδες μηνύματα αναγνώρισης της προσφοράς του οι ομογενείς της Αυστραλίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, οι σύντροφοί του στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ομογενείς βουλευτές όπως η Μαρία Βαμβακινού, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνσιμού Γιάννης Χρυσουλάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη Αν.Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Απόδημο Ελληνισμό- Βουλευτής Πέλλας κ.α. Στο κοντινό μέλλον προγραμματίζεται να γίνει επίσης μεγάλη πολιτική εκδήλωση αναγνώρισης των αγώνων του και της κληρονομιάς που αφήνει. Πληροφορίες & Φώτο: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, www.neoskosmos.com, www.athensmagazine.gr