Όνομα: Απόστολος Παπανικολάου

Ιδιότητα: Ομότιμος Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Τόπος καταγωγής: Καστανιά

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Η είδηση για την κατασκευή του πρώτου πλοίου μεταφοράς οχημάτων με αιολική πρόωση από την Wallenius Wilhelmsen, μίας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, έκανε τις τελευταίες ημέρες τον γύρω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Στον σχεδιασμό συμμετέχουν δύο Πανεπιστημιακοί Καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Ναυπηγικής, κ. Απόστολος Παπανικολάου, με καταγωγή από την Καστανιά Προυσού.

Ο  Έλληνας ‘‘παγκόσμιος’’ ναυπηγός, όπως τον αποκαλούν στο διεθνή επιστημονικό κόσμο της ναυπηγικής, χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης, σεβασμού και έχει ένα σπουδαίο βιογραφικό. Το 2016 συνταξιοδοτήθηκε από το ΕΜΠ και συνέχισε το ερευνητικό του έργο ως επιστημονικός σύμβουλος του κορυφαίου Πειραματικού Κέντρου Ναυπηγικής HSVA στο Αμβούργο και είναι επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη. Απέσπασε τα βραβεία: Από τις κορυφαίες Ενώσεις Ναυπηγών και Μηχανολόγων Μηχανικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, το «The Vice Admiral E.L. Cochrane Medal Award», για τη συλλογική έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2017, «The 41st Weinblum memorial lecturer», για τη διάλεξή του με θέμα «Hydrodynamics and ship design» το Νοεμβρίου 2018 στο Αμβούργο, και το «The Golden Emblem», για τη συμπλήρωση 40 ετών παροχής άξιων επιστημονικών υπηρεσιών στη γερμανική Ένωση STG. Το 2010  ο κύριος Απόστολος Παπανικολάου κατέκτησε το λεγόμενο Νόμπελ της Ναυπηγικής στο υψηλότερο βραβείο που δίνεται σε ναυπηγό, με αυτό τον τρόπο τα 8.000 μέλη του μεγαλύτερου διεθνούς συνδέσμου ναυπηγών και ναυτικών μηχανολόγων τίμησαν τις ιδιότητες και την αποτελεσματικότητα του στην επιστήμη και την έρευνα. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της WEGEMT (European Association of Universities in Marine Technology) για δύο διαδοχικές περιόδους (1993-1999) and Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (1994-1998).

Το 2016 σε μια μεγάλη και συγκινητική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι του κ. Παπανικολάου από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, συναντήθηκαν για να τον τιμήσουν. Θαλασσινοί και στεριανοί υποκλίνονται στο έργο του καθώς κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και τη φιλία της παγκόσμιας ναυτιλιακής και επιστημονικής κοινότητας στους διεθνείς κύκλους. Σχεδιαστής και κατασκευαστής πλοίων είναι ‘‘ο Απόστολος The Greek’’, όπως τον ονομάζουν συμπληρώνοντας σχεδόν 40 χρόνια αμέτρητες ώρες δουλειάς, διδασκαλίας, προσφοράς στους νέους επιστήμονες και παράλληλα ασταμάτητη πρωτότυπη έρευνα και προσπάθεια ναυπηγηθούν καλύτερα πλοία.

Ο χαρισματικός Καθηγητής Απόστολος Παπανικολάου, ο Έλληνας μετρ της Ναυπηγικής, χαρακτηρίζεται από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, παγκόσμιος ερευνητής, με τεράστιο αριθμό δημοσιεύσεων, με ιδιαίτερη καλή σχέση με τους σπουδαστές του και απίστευτη αγάπη για τη δουλειά του. Οι συνάδελφοί του από όλο τον κόσμο τον χαρακτηρίζουν Καθηγητή ‘‘από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού’’ και αναγνωρίζουν την τεράστια συμβολή του στην επιστημονική έρευνα στο ΕΜΠ που το έβαλε με το επιστημονικό του έργο στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη.

Αποφοίτησε το 1967 από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε Ναυπηγός Μηχανικός (Ναυτική Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία) στο περίφημο Πολυτεχνείο του Βερολίνου και αποφοίτησε του 1973 όπου παρέμεινε στην Ανατολική Γερμανία έως ότου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1981. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή το 1977. Το 1981 έγινε Λέκτορας και από το 1969 έως το 1984 εργάστηκε διαδοχικά ως Επιστημονικός Βοηθός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και Λέκτορας στην Έδρα της Μελέτης Πλοίων και Σχεδίασης Πλοίων. Από τότε ξεκίνησε η καριέρα του στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Τμήμα Ωκεάνειας Μηχανικής.

Ωστόσο οι σπουδές στο Βερολίνο δεν είχαν μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον, τον Οκτώβριο του 1969 εκεί γνώρισε τη γυναίκα του Σύλβια που σπούδαζε Φιλολογία- Ψυχολογία και από τότε έγινε το άλλο του μισό. Μετά τη Χαβάη και με όλους τους ακαδημαϊκούς δρόμους ανοιχτούς στη Γερμανία, παρόλα αυτά ο κύριος Παπανικολάου διάλεξε την επιστροφή του στην Ελλάδα. Μία ισχυρή εσωτερική επιθυμία ήταν η νοσταλγία για την πατρίδα του και ανάγκη να ζήσει κοντά στον πατέρα του και να δώσει τη χαρά στον άνθρωπο που έκανε αληθινό αγώνα για τον σπουδάσει. Η ευκαιρία να βρεθεί στα πιο μεγάλα ερευνητικά κέντρα του κόσμου δεκάδες, όμως ο Απόστολος Παπανικολάου δούλεψε σκληρά στη χώρα, ανυψώνοντας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μαζί με την ομάδα του στο πάνθεον των διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών ναυπηγικών σχολών.

Στη χώρα μας ο κύριος Παπανικολάου έγινε ευρύτερα γνωστός από τη μελέτη του για το θαύμα της Ελληνικής ναυπηγικής, το 80 μετρό πλοίο SUPERCAT Χαρούλα, ένα από τα μεγαλύτερα χαλύβδινα καταμαράν που δημιουργήθηκαν παγκοσμίως, σχεδιάστηκε κατά τρόπο πρωτοποριακό και ναυπηγήθηκε στο Πέραμα το 1996 με μεταφορική ικανότητα 1.500 επιβατών και 240 αυτοκινήτων.

Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά μιλούν για μία ζέστη προσωπικότητα, που βάζει σε πολύ υψηλή θέση παράλληλα με την επιστήμη, τη συντροφικότητα, την παρέα, τη διασκέδαση, το ελληνικό γλέντι, λάτρης του ποδοσφαίρου αλλά και της φύσης αγαπάει τις εκδρομές και τη συντροφιά την οικογένεια και τους φίλους του. Συχνά επισκέπτεται και την Καστανιά και δεν χάνει ευκαιρία να μοιραστεί απλές στιγμές με την παρέας των συγχωριανών του.

Πληροφορίες: Περιοδικό ‘ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ’, www.naftemporiki.gr,