Όνομα: Γιώργος Μελικόκης

Ιδιότητα: Δάσκαλος, επιθεωρητής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός σύμβουλος, συγγραφέας

Τόπος καταγωγής: Ανιάδα

Τόπος διαμονής: Νέα Υόρκη

Γιώργος Μελικόκης

Ο Αναδιώτης δάσκαλος που διαπρέπει στην Αμερική

O Γιώργος Μελικόκης γεννήθηκε στο χωριό Ανιάδα του νομού Ευρυτανίας και μεγάλωσε στη Λαμία, όπου πήγε στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και την Παιδαγωγική Ακαδημία. Αρχικά, διορίστηκε δάσκαλος σε σχολείο των Αγράφων της Ευρυτανίας. Από εκεί μετατέθηκε στο Δήμο Απεραντίων. Όταν ήταν στην Ελλάδα, γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, η οποία έμενε στην Αμερική. Το 1966 πήγαν και οι δύο στις ΗΠΑ.

Οι σπουδές

Τα πρώτα έξι χρόνια έμειναν στη Νέα Υόρκη, και στη συνέχεια στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Αρχικά πήγε στο Χάντερ Κόλετζ, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία, Ψυχολογία και Παιδαγωγική Φιλοσοφία. Συνέχισε τις σπουδές και πήρε την άδεια διδασκάλου σε Δημοτικά σχολεία. Κατόπιν, φοίτησε στο Fairfield University του Κονέκτικατ, απ’ όπου πήρε το πτυχίο Μάστερ στη Συγκριτική Παιδαγωγική και τη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Επιστρέφοντας από την Ελλάδα, φοίτησε στο New York University απ’ όπου πήρε το Διδακτορικό του σε Αναλυτικά Προγράμματα και Παιδαγωγικές Έρευνες.

Παρακολούθησε, επίσης, μεταδιδακτορικό πρόγραμμα σχετικό με τη μεταφορά δεξιοτήτων από μια επιστήμη σε άλλη. Στη συνέχεια πήρε την άδεια επιθεωρητού εκπαίδευσης. Όλα αυτά τα χρόνια των σπουδών του εργαζόταν. Αρχικά στην παλαιά εταιρεία πιάνων «Σόμερ» στο Κουίνς της Ν. Υόρκης. Από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Μελικόκης πήγε στο Κονέκτικατ και δίδαξε σε διάφορα αμερικανικά σχολεία, καθώς και στο Fairfield University.

Η θητεία του στην εκπαίδευση

Ο Γιώργος Μελικόκης δεν είναι μόνο ένας από τους λίγους ομογενείς με πολλές ανώτατες σπουδές και αγώνες στα εκπαιδευτικά, αλλά και άξιος της αποστολής του την οποία ξέρει να τιμά. Διετέλεσε δάσκαλος, διευθυντής σχολείων, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο, υπεύθυνος από παιδαγωγικής πλευράς της επιτροπής που είχε συσταθεί πριν χρόνια για τη συνένωση όλων των κοινοτικών σχολείων του Μπρούκλιν, στέλεχος στους ετήσιους Διαγωνισμούς για την απόκτηση των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας, επικεφαλής της επιτροπής που ασχολήθηκε με τη συγγραφή των βιβλίων «Μαθαίνω Ελληνικά» που διδάσκονται ακόμα στα σχολεία της Ομογένειας, ενώ έγραψε και για τα γνωστά βιβλία του Πανεπιστημίου Κρήτης τα οποία απευθύνονται στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού.

Μπορεί να βγήκε στη σύνταξη ο κ. Μελικόκης, αλλά η ζωή του ολόκληρη είναι αφιερωμένη σε αγώνες για την Παιδεία. «Νομίζω, ότι ακόμα έχω τη σωματική και πνευματική δύναμη να προσφέρω στην κοινωνία μας», τόνισε. O Γιώργος Μελικόκης ανακηρύχτηκε «Εκπαιδευτικός της χρονιάς» για το 2008 από τον «Εθνικό Κήρυκα», ενώ ήταν διευθυντής του Σχολείου της κοινότητας Αγ. Δημητρίου στην Τζαμέικα.

Το 1980 τον γνώρισε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος, ο οποίος του ζήτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα ελληνικά κοινοτικά σχολεία. Πραγματικά, ο κ. Μελικόκης πήγε ως υποδιευθυντής στο Σχολείο «Σωτήριος Έλληνας» της Κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν. Στο σχολείο αυτό, εργάστηκε για 10 περίπου χρόνια.

Το 1984 ανέλαβε διευθυντής του ίδιου σχολείου και παρέμεινε μέχρι το 1990. Στη συνέχεια, ο κ. Μελικόκης εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος τεχνικών εταιρειών. Από το 2007 άρχισε τη συνεργασία του με το Σχολείο της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα του Κουίνς, Ν. Υόρκης, στο οποίο ήταν διευθυντής μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς 2011-2012. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Νοέμβριο του 2011 ο κ. Μελικόκης υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομική κατάσταση του Σχολείου. Προσφέρθηκε δε και παρέμεινε στη θέση του, ως εθελοντής, μέχρι φέτος, (2012) χωρίς μισθό. Ο κ. Μελικόκης πρόσφερε επίσης τις υπηρεσίες του, για τους Διαγωνισμούς προς απόκτηση των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας, που ανακηρύσσει το Γραφείο Παιδείας του Γενικού Προξενείου της Ν. Υόρκης, όπως και των άλλων πόλεων.

Το συγγραφικό του έργο

Το σπουδαιότερο ίσως έργο που πρόσφερε ο κ. Μελικόκης στην εδώ ελληνική εκπαίδευση, ήταν η συμμετοχή του, ως επικεφαλής της επιτροπής η οποία έγραψε τη σειρά των βιβλίων «Μαθαίνω Ελληνικά» τα οποία διδάσκονται επί 21 περίπου χρόνια στα περισσότερα ελληνικά σχολεία της Αμερικής. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια άρχισε με πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Βασιλάκη, που είχε διατελέσει και εκπαιδευτικός σύμβουλος στο Γενικό Προξενείο Ν. Υόρκης, Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχαν οι: Εμμανουήλ Βασιλάκης, Κωνσταντίνος Καλαπανίδας, από Ελλάδα, Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ, που διετέλεσε Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Γεώργιος Μελικόκης και Ζωή Καββαλάκη, επίσης από την Ελλάδα. Ο κ. Μελικόκης συνέγραψε και για τα γνωστά ως βιβλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, που απευθύνονται στους Ελληνόπαιδες μαθητές του εξωτερικού. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο συνεχίζεται και σήμερα. Από τα βιβλία αυτά, ξεχωρίζει τη σειρά «Μαργαρίτα» 

Η αγάπη του για την πατρίδα και την  ελληνική γλώσσα

Ο κ. Μελικόκης υπεραμύνεται της ελληνικής γλώσσας. «Πρέπει να την κρατήσουμε ως Ομογένεια», υπογράμμισε. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος Έλληνας θα μπορεί να αλλαξοπιστήσει, να χαθεί η γλώσσα μας, να χαθούν οι εκκλησίες, να χαθούν οι οργανώσεις μας. Και αν ακόμα η γλώσσα μας σβήσει, θα πρέπει να κρατήσουμε την ελληνική συνείδηση για τις μετέπειτα γενιές. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένας πυλώνας για να οδηγήσει τον Ελληνισμό στο μέλλον του». Εάν μπορούσα να απευθυνθώ προς τη γενέτειρα, θα έλεγα τα εξής: Θα πρέπει να μείνουμε δεμένοι με την πατρίδα, με τις αρχές και αξίες της. Είμαστε ένα κομμάτι από αυτή, παρόλο που ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, έλεγε ότι δεν είμαστε κομμάτι της Ελλάδος, αλλά ένα ανεξάρτητο μέρος. Εγώ, δεν θέλω να δω αυτή την ανεξαρτητοποίηση. Θέλω να νιώθω ότι οι μετέπειτα γενιές θα έχουν ένα καλό δέσιμο με την πατρίδα. Διαφορετικά, εάν απομακρυνθούμε, σιγά-σιγά θα επέλθει χαλάρωση και θα χάσουμε αυτό που δεν πρέπει». Ο κ. Μελικόκης είναι μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής στο Σύλλογο Ευρυτάνων Αμερικής «Το Καρπενήσι», ενώ για χρόνια είναι στέλεχος στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ν. Υόρκης «Ο Προμηθεύς» και την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Αμερικής.  Το 2009 τιμήθηκε από το τοπικό τμήμα της AHEPA, ως «Έλληνας της χρονιάς». Το 2011, τον τίμησε ο Σύλλογος Ευρυτάνων για την προσφορά του στην Παιδεία, στην Ομογένεια και στην οργάνωση.

Πηγή: Από το «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ» της ομογενειακής εφημερίδας «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» της Νέας Υόρκης (19-8-2012), όπου ο Γιώργος Μελικόκης είχε ανακηρυχτεί «Πρόσωπο της εβδομάδας».