Όνομα: Γεώργιος Ρουκλιώτης

Ιδιότητα: Δρομέας – Αθλητής Στίβου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Τόπος καταγωγής: Άγραφα Ευρυτανίας

Τόπος διαμονής: Αθήνα

ΕΠ. Γιώργο, πρόσφατα πήρες μέρος στον Μυρίκειο Δρόμο Δάσους όπου έλαβες τη 2η θέση. Παρόμοια, πέρυσι, στον 1ο Μυρίκειο έλαβες την 1η θέση. Πώς ήταν η εμπειρία της συμμετοχής και στους δύο αγώνες;

ΓΡ. Ναι, την περσινή χρονιά έλαβα για πρώτη φορά μέρος στον Μυρίκειο Δρόμο Δάσους. Πέρυσι είχα βγει 1ος αλλά φέτος ο ανταγωνισμός ήταν πιο έντονος και τερμάτισα στην 2η θέση ύστερα από έναν πολύ όμορφο αγώνα. Η εμπειρία μου ήταν καταπληκτική. Ο αγώνας είναι σχετικά δύσκολος λόγω της παρατεταμένης ανοδικής κλίσης της διαδρομής. Αλλά η θέα, η διαδρομή μέσα από το ελατόδασος και το δροσερό περιβάλλον σε αποζημιώνουν! Το χωριό της Μυρίκης είναι πολύ γραφικό και ενδείκνυται για τέτοιου είδους αγώνες λόγω του φυσικού του κάλλους και της ποικιλίας των διαδρομών τρεξίματος τόσο στο βουνό όσο και στο δρόμο.

ΕΠ. Η Ευρυτανία είναι ένα μέρος με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και προπονητικός παράδεισος για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ποια είναι η δική σου σύνδεση με τον νομό;

ΓΡ. Θα συμφωνήσω πως η Ευρυτανία είναι ένα παρθένο και ευλογημένο με φυσικό περιβάλλον μέρος, όπως προαναφέρατε, ένας προπονητικό παράδεισος για κάθε επαγγελματία αθλητή και αθλούμενο. Πολλές ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και ομάδες στίβου επιλέγουν κάθε χρόνο ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο το Καρπενήσι, για να πραγματοποιήσουν εκεί την αθλητική τους προετοιμασία. Στα οφέλη είναι η διαμονή σε υψόμετρο που προσφέρει η περιοχή, οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, ειδικά το καλοκαίρι, και οι καλές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στη φύση. Οι αθλητές με αυτόν τον τρόπο είναι προσηλωμένοι στους στόχους τους και τις προπονήσεις τους. Εγώ προσωπικά συνδέομαι με τον νομό από τη γιαγιά μου και τον παππού μου, οι οποίοι μεγάλωσαν στα βουνά των Αγράφων ως νομάδες κτηνοτρόφοι. Αρκετά χρόνια έμειναν πέριξ του Καρπενησίου, προτού μετακομίσουν μόνιμα σε άλλες περιοχές του νομού Ευρυτανίας.

EΠ. Είσαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθήνας και διαθέτεις μεταπτυχιακή ειδίκευση στην προπονητική στίβου. Πότε μπήκε ο στίβος στη ζωή σου και πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

ΓΡ. Ναι οι σπουδές μου αφορούν σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο την προπονητική του Στίβου μέσω του ΤΕΦΑΑ Αθήνας. Ασχολήθηκα με το άθλημα του στίβου και συγκεκριμένα τους αγώνες δρόμου αντοχής από πολύ μικρή ηλικία, 14-15 ετών, ύστερα από παρότρυνση του γυμναστή μου στο γυμνάσιο, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο μου και με παρότρυνε να ασχοληθώ σχετικά. Τελικά, ακολούθησε μία όμορφη διαδρομή με πολλές επιτυχίες στον στίβο. Οι κύριες μου επιτυχίες είναι 2 πανελλήνια μετάλλια στον χώρο του στίβου κυρίως στα 10.000 μέτρα και στα 3.000 με φυσικά εμπόδια. Στις μικρότερες ηλικίες τα πέτυχα τα παραπάνω. Επίσης, έχω πετύχει πολλές νίκες και σε λαϊκούς αγώνες δρόμου σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πορείας μου στον χώρο του τρεξίματος. Έχω τρέξει επίσης κάποιους ημι-μαραθωνίους με καλύτερη διάκριση την 7η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ημι-μαραθωνίου δρόμου στην Αθήνα, το 2018. Τη φετινή περίοδο, προπονούμαι για να κάνω την 1η μου εμφάνιση στο αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου στην Αθήνα. Μεγάλο μέρος της αγωνιστικής μου προετοιμασίας το πέρασα στο Καρπενήσι αυτό το καλοκαίρι.

ΕΠ. Μαθαίνουμε πως αυτό το διάστημα είσαι προπονητής – γυμναστής σε ομάδα στίβου, καθώς και υπεύθυνος του “Gorunning tour Athens” εδώ και οχτώ χρόνια. Μίλησέ μας γι’ αυτήν την εμπειρία, τι ακριβώς κάνεις ως “ξεναγός – αθλητής”;

ΓΡ. Τα τελευταία 8 χρόνια είμαι runner guide της εταιρίας Athens Gorunning Tours. Είναι ένα μέσο ξενάγησης της πόλης της Αθήνας μέσω του τρεξίματος. Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την Αθήνα και διαλέγουν να δουν τα αξιοθέατα μέσω του τρεξίματος. Με αυτόν τον τρόπο, γυμνάζονται, βλέπουν την πόλη σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς, επίσης, κοινωνικοποιούνται γνωρίζοντας νέες κουλτούρες. Παράλληλα τα τελευταία 10 χρόνια επαγγελματικά προπονώ παιδάκια κυρίως στις αναπτυξιακές ηλικίες 7-14 ετών προσπαθώντας να τα μυήσω στον χώρο του Αθλητισμού και συγκεκριμένα στο αγώνισμα στου στίβου.

ΕΠ. Θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σου, να υποστηρίξει το Καρπενήσι μία αθλητική-πολιτιστική δραστηριότητα τέτοιου είδους;

ΓΡ. Σαφώς! Το Καρπενήσι θα μπορούσε να αναπτύξει ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή μέσω Running Tours. Οι πανέμορφες διαδρομές μέσα στα δάση, τα στάδιο και η γραφικότητα της πόλης τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι είναι τα κατάλληλα και τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να αναπτυχθεί αυτό το είδος εναλλακτικού τουρισμού στην πόλη του Καρπενησίου. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το παραπάνω, διότι μπορεί να επιφέρει σημαντική εξέλιξη στην τουριστική προβολή της περιοχής μέσω του αθλητικού τουρισμού και το Καρπενήσι να προσελκύσει όλο και περισσότερο ξένους επισκέπτες ή και ακόμα επενδυτές.

ΕΠ. Ποια είναι τα επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον στο κομμάτι της προπονητικής; Τι να σου ευχηθούμε εμείς;

ΓΡ. Τα επαγγελματικά μου σχέδια είναι μέσα από τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις και τις εμπειρίες μου να συνεχίσω να ωθώ τις νέες γενιές να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να ασχοληθούν όσον το δυνατόν περισσότερα παιδιά με αυτόν. Υπάρχουν πολλά ταλέντα, τα οποία δεν ωθούνται στο σωστό δρόμο του αθλητισμού και απλώς μένουν ταλέντα.