Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

3903

Όνομα: Αθηνά Παπαχρήστου

Ιδιότητα: Συνταξιούχος αγρότισσα

Τόπος διαμονής: Μεσολόγγι

Τόπος καταγωγής: Άμπλιανη Ευρυτανίας

Η γενναιόδωρη κίνηση της κ. Αθηνάς με τη δωρεά ασθενοφόρου που έκανε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου μάς έχει συγκινήσει όλους. Η κ. Αθηνά φαίνεται να δρα πιο αποτελεσματικά από το ελληνικό κοινωνικό κράτος και να φωτίζει τα ελλείμματα του τελευταίου με τον πιο τρανταχτό τρόπο, δωρίζοντας 65.000 ευρώ στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου, με σκοπό την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του νοσοκομείου και πιο συγκεκριμένα τη διακομιδή διασωληνωμένων περιστατικών.

Η ίδια αναφέρει πως «πούλησε ό,τι είχε και δεν είχε».

Με βεβαιότητα, λοιπόν, καταλαμβάνει σήμερα τη θέση του «Ευρυτάνα της εβδομάδας».

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Η συνταξιούχος αγρότισσα αποφάσισε να κάνει αυτή τη δωρεά στη μνήμη του συζύγου της, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, και πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή. «Ήμασταν μαζί 60 χρόνια. Ήταν κατάκοιτος τα τελευταία 12 και πηγαίναμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, είχα κι εγώ ένα θέμα με το νεφρό μου. Τηλεφωνούσαμε, για να μας στείλουν ΕΚΑΒ από την Πάτρα αλλά εκείνο πήγαινε να παραλάβει τους ανθρώπους εκεί, γιατί είναι μεγάλη περιφέρεια. Κλείναμε εμείς ραντεβού, για να πάμε, αλλά κάθε φορά μας έλεγαν ότι θα ερχόταν όποτε επέστρεφε από εκείνη την περιοχή. Τέσσερις φορές είχα κλείσει ραντεβού για τον άνδρα μου και όλο κάτι συνέβαινε. Οπότε κι εγώ έλεγα τώρα τι κάνω… Για να μη χάσω ένα από τα  ραντεβού που είχα κλείσει, πήρα ένα ταξί και πήγα στην Πάτρα. Μετά γυρνάω πάλι πίσω και μας λέει ο γιατρός να κάνουμε κι άλλη εξέταση. Πηγαίνουμε με τον άνδρα μου στο Νοσοκομείο στο Ρίο, εκεί βρίσκω τους γιατρούς και μου λένε ότι, για να κάνω τη συγκεκριμένη εξέταση, θα πρέπει να πάω ή στην Κρήτη ή στα Γιάννενα. Γυρίζω πίσω στη διευθύντρια του Νοσοκομείου στο Ρίο, για να δούμε τι θα κάνουμε με τον σύζυγο. Ευτυχώς βρέθηκε ένα ασθενοφόρο και τον πήγαμε στα Γιάννενα. Εκεί, προτού φτάσουμε στα Γιάννενα, είμαστε στην Άρτα, ο δρόμος είχε πολλά προβλήματα και το ασθενοφόρο είχε προβλήματα. Τελικά, σταματήσαμε στον δρόμο και καθίσαμε σε ένα υπόστεγο και περιμέναμε. Εντέλει, ήρθε ένα άλλο ασθενοφόρο, μας πήγε στα Γιάννενα και μας γύρισε πάλι στο χωριό. Γενικώς, είχαμε συνεχώς προβλήματα.», εξηγεί η ίδια.

Η απόφαση της κ. Αθηνάς

Η συνταξιούχος αγρότισσα προσέγγισε τη διοικήτρια του νοσοκομείου πριν περίπου ενάμιση χρόνο και της ανακοίνωσε την επιθυμία της. «Θέλω να σας αγοράσω ένα νοσοκομειακό», είχε πει, αλλά μόνο υπό όρους. Ήθελε αυτό το ασθενοφόρο να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες του νοσοκομείου Μεσολογγίου και πως θα της κορνάρει κάθε φορά, που θα βρίσκεται το όχημα έξω από το σπίτι της. «Το έχω υποσχεθεί στον άντρα μου που έφυγε. Θέλω να μπορούν να έχουν οι Μεσολογγίτες ένα ασθενοφόρο, που να είναι πάντα εδώ και να βοηθάει τους ταλαίπωρους και τους φτωχούς», αναφέρει η κ. Αθηνά.

«Παίρνω σύνταξη ΟΓΑ, 4 κατοστάρικα. Πούλησα ένα ηλιοστάσιο. Θυμάμαι που με ρώτησε κάποιος τι θα κάνω τώρα στα γεράματα που πούλησα το χωράφι μου και ό,τι δυνάμεις είχα και του απαντάω ότι έχω ελπίδα στο Θεό και την Παναγία και θέλω να φύγω όπως είμαι κι όπως περπατάω, και να μην χρειαστώ ασθενοφόρο, να μην χρειαστώ τίποτα. Είπα να κάνω αυτό το καλό, να σωθεί κι ο κόσμος, να μην περάσει αυτό που περνούσα εγώ, που δεν ευκαιρούσαν να έρθουν, που έπρεπε να βάζω τον άνδρα μου στην καρότσα, για να τον πάω στο νοσοκομείο. Καλό είναι να υπάρχει ένα ασθενοφόρο στο Μεσολόγγι, να εξυπηρετούνται οι άρρωστοι, οι ταλαίπωροι, οι φτωχοί, γενικώς όλοι. Πρέπει να βρεθούν κι άλλοι άνθρωποι να διαθέσουν κάτι για το Μεσολόγγι, γιατί το έχουν εγκαταλείψει όλοι. Δεν έχω παιδιά, τον άνδρα μου είχα, νοικοκύρης, εργατικός, πολύ καλός άνθρωπος, αγάπη είχαμε 60 χρόνια και παραπάνω. Αλλά αρρώστησε, τον έτρεχα 12 χρόνια στο νοσοκομείο. Τώρα δεν έχω κάποιον, έχω τον Ιησού Χριστό και την Παναγία και όπως περπατάω να φύγω, να μην κάτσω κάτω, όπως είδα τον άνδρα μου και πολλούς άλλους. Και εύχομαι να υπάρχει αγάπη στον κόσμο και να φύγει το μίσος και η κακία. Βοηθήστε κι εσείς για το φτωχό το Μεσολόγγι!», προσθέτει η κ. Αθηνά.

Τελετή παραλαβής του δώρου

Η τελετή της παραλαβής του εκλεκτού δώρου έγινε στις 23 Νοεμβρίου το πρωί στο Μεσολόγγι. Εκεί παρευρέθηκαν ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Επιμελήτρια του ΕΚΑΒ Πάτρας Αγγελική Κανελλοπούλου, η Διοικήτρια του νοσοκομείου Μεσολογγίου Ελένη Φιλιπποπούλου, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, εργαζόμενοι του νοσοκομείου καθώς και οι διασώστες του ΕΚΑΒ Μεσολογγίου.

Εκεί, ο κ. Καρβέλης είπε τα εξής: «Ευχαριστούμε θερμά την κ. Παπαχρήστου για τη δωρεά της, η οποία ενισχύει τον στόλο των νέων ασθενοφόρων της 6ης ΥΠΕ. Τα νέα ασθενοφόρα της 6ης ΥΠΕ που έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 30, δυναμώνουν το σύστημα της δημόσιας υγείας και το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται.»