Όνομα: Δήμητρα Δεληκωστοπούλου

Δράση: Πνευματικό Κέντρο της Καστανιάς

Τόπος διαμονής: Καστανιά

Τόπος καταγωγής: Καστανιά

Η Δήμητρα και ο Γιώργος στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστανιάς

Όλες αυτές τις μέρες, τις χτυπημένες από την πανδημία και τις αμέτρητες αναβολές και ακυρώσεις εκδηλώσεων και δράσεων, την προσοχή μας τράβηξε η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Κέντρου Καστανιάς, που ξεκίνησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για την ΄Δημιουργική Σκέψη στην Καθημερινή Ζωή’. Η επικοινωνία με την υπεύθυνη της δράσης κα Δήμητρα Δεληκωστοπούλου, για να μας μιλήσει για αυτή την πρωτοβουλία, ήταν μόνο η αφορμή για μια όμορφή και κυρίως αισιόδοξη για το μέλλον του τόπου μας, συζήτηση. Μας μίλησε για την προσπάθεια επανασχεδιασμού του Κέντρου που ξεκίνησαν μαζί με τον κ. Γιώργο Σκαρβέλη, τις δράσεις τους, την μετάβαση από την ζωή στην Αθήνα στο χωριό και την προοπτική των συνεργιών που θα δομήσει το αύριο. Το μόνο σίγουρο ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα από την φοβερή ομάδα της Καστανιάς…

ΕΠ. κ. Δεληκωστοπούλου πείτε μας δυο λόγια για το Πολιτιστικό Κέντρο της Καστανιάς και την προσπάθεια που κάνετε εκεί.

ΔΔ. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Καστανιάς στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1984. Είναι έργο και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας. Μέσα στο Κέντρο υπάρχει ένα Καφέ- Εντευκτήριο, στο οποίο έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε έναν επανασχεδιασμό. Το έχουμε αναλάβει μαζί με τον Γιώργο Σκαρβέλη από τον Ιούλιο του 2019 και προσπαθούμε με κάθε τρόπο και με κάποιες δράσεις να αναδείξουμε και τον πολιτιστικό χαρακτήρα του.

ΕΠ. Ποιες είναι οι δράσεις σας έως σήμερα;

ΔΔ. Η πρώτη δράση ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και διοργανώσαμε την ‘Κυριακή της Κολοκύθας’ με πρώτο στόχο φυσικά να ενώσουμε τους Καστανιώτες, να συνδιασκεδάσουμε, να τονώσουμε τους δεσμούς στην τοπική κοινωνία του χωριού και φυσικά το δημιουργικό κομμάτι αξιοποιώντας την κολοκύθα, που είναι ένα εκλεκτό και αγαπητό αγαθό που παράγει ο τόπος μας. Μια άλλη δράση μας είναι το Bazaar βιβλίου, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Νοέμβριο αρχικά με βιβλία για ενήλικες, αλλά συνεχίζοντας και με μικρούς φίλους, αφού μας ζήτησαν να ενταχθούν και αυτοί με παιδικά βιβλία στη δράση και έτσι συνεχίσαμε και με βιβλία για εφήβους και παιδιά. Στην προσπάθειά μας αυτοί βοήθησαν και πολλοί άνθρωποι που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας φέρνουν βιβλία για το Bazaar μας και έτσι εμπλουτίζεται αυτή η δράση και πιστεύουμε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα αγκαλιαστεί ακόμα περισσότερο από όσους θέλουν να δανειστούν και να διαβάσουν ένα βιβλίο.

ΕΠ. Πριν δυο μέρες ανακοινώσατε και μια καινοτόμο δράση για την δημιουργική ενασχόληση των ημερών της απαγόρευσης κυκλοφορίας με το ‘ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ’. Ποια είναι ακριβώς η ιδέα;

ΔΔ. Η δράση για τη δημιουργική σκέψη, είναι μια προσπάθεια μέσα σε όλη αυτή την κατήφεια και το φόβο που φυσικά και υπάρχει απολύτως δικαιολογημένα, να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό. Σκεφτήκαμε να πάρουμε κάποια δημιουργικά παιχνίδια εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, και online στην παρούσα φάση, να ξεφύγουμε από την κατάσταση που βιώνουμε. Το πρόγραμμα θα είναι διαδραστικό και θα έχει αντικείμενο τη δημιουργική σκέψη, δηλαδή στην ουσία την αποκλίνουσα σκέψη, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε πολλά κομμάτια της ζωής των ανθρώπων με ιδέες και προτάσεις που φεύγουν έξω από το τετράγωνο.

ΕΠ. Τι άλλο θα συναντήσει κάποιος φτάνοντας στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστανιάς;

ΔΔ. Στον πρώτο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Καστανιάς που έχει δημιουργηθεί από δωρεές κατοίκων του χωριού, με αντικείμενα από την παλαιότερη αγροτική ζωή των κατοίκων, με αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, καθώς και σκεύη από δραστηριότητες της εποχής, όπως ένα καζάνι για τσίπουρο. Όλα δείγματα του τοπικού πολιτισμού από το παρελθόν. Από τον περασμένο Ιούλιο έγινε η προσπάθεια να γίνει ο χώρος επισκέψιμος δωρεάν στους επισκέπτες. Η μεγάλη μας χαρά είναι ότι η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί και έχουμε και πολλά παιδιά και εφήβους που το επισκέπτονται. Στο Καφέ- Εντευκτήριο προσπαθήσαμε να προσφέρουμε με ποιότητα. Βάλαμε στο Καφέ χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά και γλυκά του κουταλιού με αγνά και τοπικά υλικά και φυσικούς χυμούς, δίνοντας έμφαση στην υγιεινή διατροφή.

ΕΠ. Από γέννημα θρέμμα Αθηναία, μόνιμος κάτοικος Καστανιάς. Πως ήταν αυτή η μετάβαση;

ΔΔ. Όντως. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου και της γιαγιά μου είναι από την Καστανιά. Έζησα και εργάστηκα όλα τα χρόνια στην Αθήνα, και από τον περσινό Ιούλιο αποφασίσαμε να αναλάβουμε το Καφέ, μοιράζοντας τον χρόνο μας μεταξύ Αθήνας και Καστανιάς. Έτσι σιγά σιγά γίναμε μόνιμοι κάτοικοι της Καστανιάς. Η μετάβαση είναι λίγο δύσκολη, παρόλο που το περιβάλλον μου ήταν πολύ οικείο και ερχόμουν πολύ συχνά στο χωριό και του ότι επίσης αγαπάω πολύ και την Ευρυτανία και την Καστανιά, αγάπη που μου μετέδωσαν η γιαγιά μου και κυρίως ο πατέρας μου. Φυσικά είναι πολύ διαφορετικό να είναι κανείς συχνός επισκέπτης, από το να είσαι μόνιμος κάτοικος. Θέλει προσπάθεια, αλλά σιγά σιγά έχουμε ενσωματωθεί με την τοπική κοινωνία και ο κόσμος έχει υποστηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε. Στην προσαρμογή μας βοήθησε ότι στην προηγούμενη επαγγελματική μας δραστηριότητα βρισκόμασταν πολύ εκτός Αθήνας.

ΕΠ. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τους πρώτους μήνες διαμονής στην Καστανιά;

ΔΔ. Ενδιαφέρουσες. Υπάρχουν  περίπου τριάντα (30) μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό, αλλά το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει με κόσμο και το ευχάριστο είναι ότι αρκετοί έρχονται στο χωριό για Σαββατοκύριακο, στα σπίτια των παππούδων τους που τα έχουν φτιάξει και έρχονται και οι καινούριες γενιές οι οποίοι μοιράζονται την ίδια αγάπη για το χωριό. Έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και έρχονται στην Καστανιά να μας γνωρίσουν.

ΕΠ. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα που να ζει κάποιος σε μια μικρή κοινωνία;

ΔΔ. Πιστεύω ότι οι μικρές τοπικές κοινωνίες είναι πιο ευέλικτες, γιατί τα πράγματα γίνονται πιο γρήγορα και πιο διαπροσωπικά. Επίσης δυστυχώς στην Αθήνα την οποία γνωρίζω πολύ καλά, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και στο επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της καθημερινότητας με το άγχος να πιέζει πολύ και χωρίς ποιότητα ζωής που μπορεί να βρει κανείς στην επαρχία. Στους Καστανιώτες επίσης υπάρχει σύμπνοια, την οποία την προσπαθούμε και το δουλεύουμε όλοι από κοινού. Εξάλλου αυτό είναι και το ζητούμενο γιατί αν οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους και δεν ενώνουν τις δυνάμεις τους, δεν μπορούν να προχωρήσουμε.

Το μικρό Καφέ του Κέντρου γεμάτο ζωή
Λαογραφικό Μουσείο, Bazaar βιβλίου, σπιτικές νοστιμιές, όσα θα βρει ο επισκέπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστανιάς