Στην αγκαλιά των αγαπημένων του Άγραφων και σύμφωνα με την επιθυμία του αναπαύεται εδώ και λίγες ημέρες ένας από τους πιο ξεχωριστούς και επιτυχημένους Ευρυτάνες, ο Γιάννης Χόντος. Όσοι τον γνώριζαν έστω και λίγο, τον περιγράφουν σαν ένα ήρεμο, καλοσυνάτο και πράο άνθρωπο, μια ήρεμη δύναμη, με αποφασιστικότητα όταν χρειάζονταν, ολιγόλογο και εσωστρεφή, αλλά πάντα με μια καλή κουβέντα να πει για όλους και όλα. Η στήλη του Ευρυτάνα αυτής της εβδομάδας του αφιερώνεται με λύπη, μιας και ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία μόλις 65 ετών, δεν μας επέτρεψε να τον γνωρίσουμε από κοντά.

Η πορεία από τα Άγραφα στην απόλυτη επιτυχία

Ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας του Σωτήρη Χόντου από τα Άγραφα της Ευρυτανίας, το τελευταίο αγόρι με τους μεγαλύτερους αδερφούς του Νίκο, Γιώργο, Κώστα και Αργύρη, να ζουν όλα τα παιδικά τους χρόνια με τις γνωστές δυσκολίες των δεκαετιών ’50 και ’60 που αντιμετώπιζε ο νομός και όλη η χώρα. Τα σκληραγωγημένα Αγραφιωτάκια, σαν μια γροθιά, αποφάσισαν να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και πραγματικά από το ‘μηδέν’, να διαγράψουν μια ανοδική και μοναδικά επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Και ενώ όλοι στην Ευρυτανία εκείνη την εποχή ξενιτεύονται για να βρουν ένα καλύτερο αύριο, τα αδέρφια Χόντου καταφέρνουν να ζήσουν το ‘Αμερικάνικο όνειρο’ της επιτυχίας και των ευκαιριών, στην πατρίδα τους και να το κάνουν Ελληνικό. Ξεκίνησαν ως πλασιέ σαπουνιών, αρωμάτων και φθηνών καλλυντικών, που αρχικά διέθεταν σε υπαλλήλους της Τράπεζας Ελλάδος και σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών. Γρήγορα όμως συνειδοποίησαν ότι το εμπόριο στην μεταπολεμική Ελλάδα, έχει μέλλον κι έτσι λειτούργησαν το πρώτο τους κατάστημα, στην οδό Ομήρου το 1967. Από κει και πέρα η πορεία τους ήταν μόνο ανοδική, με σήμερα πια τα 70 ομώνυμα καταστήματα Hondos Center, σε Ελλάδα, επιχειρηματική δράση και στο εξωτερικό και όλη την αγορά να θεωρεί τον όμιλο κορυφαίο και ηγέτη στην χώρα. Κατάφεραν να περάσουν στο υποσυνείδητο των Ελλήνων καταναλωτών το σλόγκαν, «του κόσμου τα καλλυντικά, πάντα πιο φθηνά!». Ο Γιάννης Χόντος είναι αυτός που είχε την ευθύνη για τα υπέροχα καταστήματα της αλυσίδας σε Περιστέρι, Νέα Σμύρνη και Νέα Ερυθραία, στα οποία είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την λειτουργία τους. Ο ίδιος μέχρι και λίγο πριν φύγει από την ζωή παρέμεινε πιστός στο όραμα της οικογένειας και ενεργός στα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας Hondos Center, στο πλευρό του προέδρου του ομίλου και αδερφού του Νίκου Χόντου, που βρίσκεται στο τιμόνι των Xondos Center.

Η αγάπη του για τα Άγραφα

Ο Γιάννης Χόντος «λάτρευε», τα Άγραφα Ευρυτανίας, είχε ενεργή σύνδεση με τον τόπο καταγωγής του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή του και έχει επιδείξει μεγάλο κοινωνικό έργο. Επισκέπτονταν συχνά τα Άγραφα και τη Μικρά, τον οικισμό όπου περνούσε τα παιδικά του καλοκαίρια και χαίρονταν για το σπίτι που είχε χτίσει εκεί, τα περιβόλια του, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που έχτισε πριν 8 χρόνια, ένα έργο τέχνης, στον προαύλιο χώρο του οποίου και ετάφη. Δεν έχανε ευκαιρία να ξεκλέψει χρόνο για να τον περάσει στην αγαπημένη του γενέτειρα, με τους συγχωριανούς του, σε γλέντια, πανηγύρια ή να πιεί κανένα τσιπουράκι με την παρέα φίλων. Ο Γιάννης Χόντος, όπως και τα υπόλοιπα αδέρφια της οικογένειας, βοηθούσε σταθερά και αθόρυβα πάντα το χωριό, τους συντοπίτες τους, αλλά και τους Ευρυτάνες, όταν χρειάζονταν. Μαζί με τα αδέλφια του έφτιαξε επίσης την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η συμβολή του στην τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, καθώς για το κοινωνικό έργο του ίδιου και της οικογένειας Χόντου, όλοι οι συντοπίτες τους μιλούν με θαυμασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα στα καταστήματα Xondos Center οι Ευρυτάνες είχαν πάντα προτεραιότητα στην στελέχωση τους. 

Το αντίο της οικογένειά του και φίλων

‘Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Σ. Χόντος ήταν άνθρωπος αγαπητός σε όλους και μοίραζε γενναιόδωρα το χαμόγελό του. Ξεχώριζε για το ήθος, την γενναιοδωρία, την εντιμότητα, τη γλυκύτητα και την ανθρωπιά του, χαρακτηριστικά που πορεύτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού του και οικογενειακού του βίου. Άξιοι συνεχιστές της πορείας του είναι τα τρία παιδιά του Σωτήρης, Είρηνη και Βασιλική Χόντου. Η είδηση του θανάτου του προκαλεί απέραντη θλίψη σε όλη την οικογένεια και τους εργαζομένους των Hondos Center’. Με αυτά τα λόγια τον αποχαιρέτησαν επίσημα από την οικογένεια των Hondos Center με την παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να γίνει δωρεά στο Σωματείο ‘ΕΛΠΙΔΑ -Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. Από το τελευταίο αντίο έλειπε η αγαπημένη σύζυγό του μια και είχε φύγει και αυτή από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο, πριν δυο χρόνια.

Στο τελευταίο αντίο του κυρίου Γιάννη βρέθηκαν φίλοι και συγγενείς της οικογένειας. Συγκινητικό ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο στενός φίλος του κ. Βαγγέλης Κατσιφός, αποχαιρετώντας τον φίλο του: ‘‘  Σήμερα το χωριό Άγραφα πενθεί, πενθούν τα Αγραφοχώρια & η Ευρυτανία. Με πολύ λύπη αποχαιρετούμε τον άξιο πατριώτη μας Γιάννη Χόντο. Φεύγει πολύ νωρίς! Πάντα κοντά μας (ηθικά, εργασιακά, οικονομικά), παρών στο χωριό που τόσο πολύ αγάπησε. Υπόδειγμα κ παράδειγμα ανθρώπου ήθους κ αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, με τα αδέρφια του. Με αρχές κ αξίες. Σεμνός κ ταπεινός. Με αγάπη κ καλοσύνη. Δεν ξέχασε ποτέ ότι ξεκίνησε από τα Χοντέϊκα Αγράφων. Και δεν υπερηφανεύτηκε για το πόσο ψηλά έφτασε.

Μας τίμησε με το μεγάλο όνομα Hondos Center. Μας τιμούσε με την αλληλεγγύη του. (Ευχαριστούσε όποια υπάλληλο σταμάταγε από μόνη “Να πάς στο καλό, η πόρτα μου θα είναι ανοικτή”). Μας τίμησε με το αρχοντικό του στο χωριό, στα Χοντέϊκα, στη Μίκρα (το ξεκαλοκαιριό των Χονταίων). Πολύ μας τιμά που ξαναγύρισε στο χωριό για το στερνό αντίο και τη «μόνιμη κατοικία του». Στα Άγραφα πατριώτες μου, δημιουργήθηκαν διαχρονικά αναλλοίωτες αξίες (που με τη βοήθεια των Hondos Center προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε), το επιβλητικό περιβάλλον, τα 10 μεταβυζαντινά μνημεία -εκκλησίες ΔΕ Αγράφων, το Ελληνομουσείον Αγράφων, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Κατσαντώνης, και η σημερινή ΑΞΙΑ “Hondoς Center”, τα πέντε παιδιά του μπάρπα Σωτήρη.

Σήμερα αποχαιρετούμε τον Γιάννη, τον μικρότερο Hondos και τον πρώτο που φεύγει στα 65. Τα θερμότερα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, στα αδέρφια του, στους υπαλλήλους του, στους συνεργάτες του, σε όλους μας. Αιωνία του η μνήμη. Καλό σου ταξίδι χωριανέ Γιάννη. Θα μας λείπεις’’.

Στην τελευταία του κατοικία, το εκκλησάκι του Κοσμά του Αιτωλού στα Άγραφα
Ο οικισμός “Χοντεικα” Αγράφων, 4 χιλ από το χωριό. Από εκεί ξεκινάει ο μικρός Αγραφιώτης ποταμός
Με τον στενό του φίλο Βαγγέλη Κατσιφό