Όνομα: Λαμπριάννα Βίγλη

19.370 μόρια

ΕΠΑΛ Καρπενησίου

Η πρώτη των πρώτων στην Ευρυτανία στους επιτυχόντων των εισαγωγικών εξετάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση. Από τις λίγες φόρες που οι αναγνώστες ζητούν να αφιερωθεί η στήλη αυτή σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο και η παράλειψη στη Λαμπριάννα πραγματικά δεν θα μπορούσε να γίνει. Η 18χρονη Λαμπριάννα συγκέντρωσε 19.370 μόρια, πετυχαίνοντας το απόλυτο 20 στα Μαθηματικά και αρίστευσε στα υπόλοιπα μαθήματα της κατεύθυνσης της, με βαθμολογίες 19,7 στην Ανατομία και την Υγιεινή και 17,2 στην Έκθεση. Παρά το νεαρό της ηλικίας είναι φανερό ότι η επιτυχία της δεν είρθε καθόλου τυχαία και εκτός από σκληρή μελέτη, συνδυάζεται και με έναν πολύ δομημένο και στοχοπροσηλωμένο χαρακτήρα. Ευγενική και γλυκιά φυσιογνωμία, μαζί με σταθερότητα και δυναμισμό. Δηλώνει ότι την ενδιαφέρουν οι άμεσοι στόχοι της και κυρίως η εισαγωγή της στην Ιατρική Αθηνών και όχι οι μακροπρόθεσμοι. Αγαπά την πόλη που μεγάλωσε, το Καρπενήσι και θα γύριζε πίσω για να βοηθήσει τον τόπο ολοκληρώνοντας της σπουδές της. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την άριστη Λαμπριάννα…

ΕΠ. Λαμπριάννα είσαι η πρώτη των πρώτων μεταξύ των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις. Τι θεωρείς ότι σε οδήγησε σε αυτή την πρωτιά;

ΛΒ. Σημαντικοί παράγοντες για αυτήν την εξέλιξη υπήρξαν η αφοσίωση στον στόχο μου, η πιστή τήρηση του προγράμματος, το ποιοτικό και αποτελεσματικό διάβασμα και κυρίως η ψυχολογία, η αισιοδοξία και η θετική ενέργεια. Φυσικά η στήριξη που είχα από τους φίλους με τους οποίους διένυσα αυτήν την δύσκολη χρονιά, η οικογένειά μου και οι καθηγητές μου ήταν επίσης από τα δυνατά μου χαρτιά.

ΕΠ. Φέτος ήταν για όλους και εξαιρετικά για σας τους μαθητές μια πολύ διαφορετική χρονιά εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Πως θεωρείς ότι επηρέασαν αυτές οι συνθήκες την φετινή σχολική χρονιά και πως εσένα προσωπικά;

ΛΒ. Οι συνθήκες της πανδημίας επηρέασαν αρκετά την φετινή σχολική χρονιά, καθώς μας υποχρέωσαν να βγούμε από το πρόγραμμά μας, τις συνήθειές μας και να αναζητήσουμε διαφορετικές εκπαιδευτικές μεθόδους. Ωστόσο, σε εμένα θεωρώ πως επέδρασε θετικά, επειδή είχα περισσότερο χρόνο να αφιερώσω στο διάβασμα. Βέβαια, δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς την βοήθεια των καθηγητών μου. Ευχαριστώ, λοιπόν, την κυρία Σταράκη, την κυρία Καρφή, το φροντιστήριο της Λέξης, τον κύριο Γιάννη Γκορόγια και την κυρία Χριστίνα Κεραμάρη, οι οποίοι με κρατούσαν σε εγρήγορση και με προετοίμαζαν καθημερινά, παρά το γεγονός της καραντίνας, τόσο ψυχολογικά όσο και γνωστικά, ο καθένας στο αντικείμενό του.

ΕΠ. Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σου σε σχέση με την εισαγωγή σου στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ποια είναι τα μακροχρόνια σχέδια σου;

ΛΒ. Στόχος μου είναι η εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Δεν έχω σκεφτεί ακόμα τους μακροχρόνιους στόχους μου. Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στην επίτευξη των άμεσων και όχι τόσο στον σχεδιασμό των μελλοντικών.

ΕΠ. Για ποιον λόγο επιλέγεις αυτή τη σταδιοδρομία;

ΛΒ. Επέλεξα αυτήν την σταδιοδρομία, επειδή θέλω να προσφέρω την βοήθεια μου στους γύρω μου και λόγω της αγάπης που έχω για τον συνάνθρωπο. Άλλωστε, η υγεία αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό για όλους, για αυτό και θέλω να προσπαθήσω να τους το εξασφαλίσω.

ΕΠ. Ποιο ρόλο έπαιξε στην επιτυχία σου η οικογένειά σου;

ΛΒ. Η οικογένειά μου, παρά τις δυσκολίες των χρόνων, με βοήθησε πολύ, καθώς ήταν δίπλα μου, με στήριζε ψυχολογικά, μου έδινε δύναμη να προχωρήσω και κυρίως δεν με πίεζε. Μου επέτρεψε να τηρώ το δικό μου πρόγραμμα, έχοντας πίστη σε εμένα.

ΕΠ. Το γεγονός ότι σημείωσες μια τόσο μεγάλη επιτυχία αποφοιτώντας από το ΕΠΑΛ, πιστεύεις ότι δίνει κάποιο μήνυμα για το εκπαιδευτικό επίπεδο των ΕΠΑΛ;

ΛΒ. Το ΕΠΑΛ είναι ένα σχολείο το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες κι ευκαιρίες, ασχολείται με την εξειδίκευση. Ωστόσο, είναι περιθωριοποιημένο με χαμηλά ακαδημαϊκά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές, γεγονός που μπορεί να ανατραπεί με σοβαρή ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

ΕΠ. Στην Ευρυτανία γίνεται πολύ συχνά λόγος για την ερήμωση του νομού που δεν μπορεί να ‘κρατήσει’ τους νέους ανθρώπους. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές σου θα επέστρεφες πίσω στην Ευρυτανία για να εργαστείς και να ζήσεις εδώ μόνιμα

ΛΒ. Η Ευρυτανία αποτελεί έναν υπέροχο τόπο. Είναι η περιοχή που μεγάλωσα, οι αναμνήσεις μου, τα οικεία μου πρόσωπα. Θα ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψω, όμως επειδή θα μου άρεσε να ασχοληθώ με την έρευνα ή να οδηγηθώ σε χώρες με χαμηλή ιατρική περίθαλψη, για να βοηθήσω, πιστεύω πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιστροφής.

ΕΠ. Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η νέα σου ζωή μακριά από το Καρπενήσι. Αν υποθετικά επέστρεφες μετά από πέντε χρόνια, τι θα ήθελες να βρεις επιστρέφοντας πίσω.

ΛΒ. Σε πέντε χρόνια θα είμαι στα τέλη του πτυχίου μου και θα έχω προσανατολιστεί πλήρως για την ειδικότητα που θα ακολουθήσω. Ιδανικά, θα ήθελα ο τόπος μας να έχει εξελιχθεί, να παρέχει δυνατότητες προόδου των νέων ανθρώπων και να τους επιτρέπει να εργαστούν, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν εδώ, εφόσον το επιθυμούν.