Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

10179

Όνομα: Θωμάς Καραβίδας

Ιδιότητα: Επιχειρηματίας

Τόπος διαμονής: Χώρα Τήνου   

Τόπος καταγωγής: Δαφνούλα

Ακριβώς μπροστά στα ‘πόδια’ της Μεγαλόχαρης, στην είσοδο που ξεκινάει το προσκύνημα για την Παναγία της Τήνου, υπάρχει εδώ και χρόνια το μαγαζί του Θωμά από την Δαφνούλα της Ευρυτανίας. Ο Θωμάς βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια στο νησί, τα 2/3 σχεδόν της ζωής του, είναι γνωστός και αγαπητός στου Τηνιακούς, αλλά όταν τον συναντάς αισθάνεσαι ότι σε υποδέχεται στην πλατεία του χωριού του σαν γνήσιος Ευρυτάνας. Για τη σύντομη συνάντηση μαζί του και την τόσο ζεστή φιλοξενία του, για το στίγμα της Ρούμελης που δίνει με τις φοβερές μυρωδιές και τις γεύσεις του, στην καρδιά των Κυκλάδων και κυρίως για τον αυθεντικό και ευγενικό του χαρακτήρα, ο Θωμάς είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας.

ΕΠ. Θωμά πως βρέθηκες να ζεις και να δραστηριοποιήσε επιχειρηματικά στην Τήνο;

ΘΚ. Βρέθηκα πριν 30 χρόνια περίπου, μαζί με 30 ακόμα Ευρυτάνες που φτάσαμε εδώ για να δουλέψουμε για σεζόν το καλοκαίρι. Τότε ήμουν δεκατεσσάρων χρονών και έμεινα από τότε στο νησί. Από όλους εκείνους τους συμπατριώτες που είχαμε έρθει τότε στο νησί, ζουν ακόμα 2-3 μόνιμα εδώ.

ΕΠ. Τη δουλειά έκανες όταν πρωτοήρθες στο νησί;

ΘΚ. Δούλευα, όπως οι περισσότεροι, σερβιτόρος σε εστιατόρια για δέκα χρόνια περίπου. Το μαγαζί ήρθε αργότερα το άνοιξα το 2002, μετά από πολύ δουλειά.

ΕΠ. Πως ήταν αυτή η προσαρμογή για ένα νέο παιδί όπως ήσουν τότε. Υπάρχουν κοινά σημεία της Τήνου με την Ευρυτανία.

ΘΚ. Ουσιαστικά νομίζω ότι δεν υπάρχουν κοινά σημεία. Οι δυο τόποι και οι άνθρωποι είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Η προσαρμογή για μένα έγινε μέσα από τη δουλεία, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα να δουλεύω. Αλλά για τους ντόπιους εμείς θεωρούμαστε πάντα ξένοι και δεν έχουμε αφομοιωθεί ποτέ τελείως, παρά όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά αν και μας θεωρούν ξένους, μας στήριξαν, και εμένα προσωπικά και την επιχείρηση, πολύ οι ντόπιοι και δεν τους είχαμε εμπόδιο, αλλά βοηθούς. 

ΕΠ. Αυτός είναι ο λόγος που το μαγαζί σου έχει τόσο έντομο Ρουμελιώτικο χαρακτήρα, αν και βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων;

ΘΚ. Όσα χρόνια και αν λείπω απ΄ την Ευρυτανία και το χωριό μου, πάντα αισθάνομαι ότι ανήκω εκεί. Εκεί είναι η ψυχή μου και κρατάω όσο το δυνατόν ζωντανούς τους δεσμούς. Πηγαίνω στο χωριό μου κάθε χρόνο, μιας και ζει εκεί μόνιμα η μητέρα μου και δεν ξεχνώ ούτε τη γη μου εκεί, ούτε από που ξεκίνησα.

ΕΠ. Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στον τόπο καταγωγής σου;

ΘΚ. Μου αρέσει πολύ το χωριό μου και όλη η Ευρυτανία γενικά. Αγαπάω πολύ ένα σημείο που το λέμε ‘Κρεβάτια’ (κοντά στο Ραπτόπουλο) και πηγαίνω εκεί κάθε καλοκαίρι.

ΕΠ. Σήμερα σε τι δραστηριοποιήσε στο νησί;

ΘΚ. Είμαι ιδιοκτήτης του Ψητοπωλείου- Σουβλατζίδικου- Ταβέρνα ‘Λαδόκολλα- Θωμάς’ στην χώρα της Τήνου και πρόσφατα δραστηριοποιήθηκα και στο χώρο της διαμονής. Έχω κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα παραδοσιακό καφενείο κοντά στην Εκκλησία της Παναγίας της Τήνου.

ΕΠ. Τι θα βρούμε στη ‘Λαδόκολλα’;

ΘΚ. Η ‘Λαδόκολλα’ με τη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 2016. Βρίσκει κανείς διάφορα ψητά με την Ρουμελιώτικη υπογραφή μου. Μεγάλη ποικιλία σε κοντοσούβλι χοιρινό, κοντοσούβλι κοτόπουλο, πανσέτες, καλαμάκια χοιρινά, κοτόπουλο και φυσικά ο χειροποίητος γύρος (χοιρινός και κοτόπουλο), αλλά και μαγειρευτά.

ΕΠ. Οι Τηνιακοί και οι επισκέπτες του νησιού λένε ότι σε σένα έχουν φάει το καλύτερο σουβλάκι.

ΘΚ. Ευχαριστούμε τους όλους τους πελάτες μας όλα αυτά τα χρόνια, επισκέπτες και ντόπιους. Το μυστικό είναι η καλή πρώτη ύλη και η αγάπη σε αυτό που κάνεις. 

ΕΠ. Στην επιχείρησή σου έχεις και πολλούς Ευρυτάνες.

ΘΚ. Ναι όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν μαζί μου πολλοί από τον τόπο μας. Τώρα στο μαγαζί δουλεύουν τέσσερα, πέντε άτομα. Πάντα τους ενθαρρύνω να αντέξουν τις απαιτήσεις τις δουλειάς και να παραμείνουν στο νησί γιατί έχει πάντα δυνατότητες για δουλειά.

ΕΠ. Σήμερα θεωρείσαι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Τι κάνει κάποιον να ξεχωρίσει στη δουλειά του;

ΘΚ. Πιστεύω ότι χρειάζεται πάντα καλή προετοιμασία, δεν πιστεύω στις καλές ευκαιρίες, αλλά στην καλή προετοιμασία, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία και φυσικά υπομονή για να φτάσεις ως εκεί.