Όνομα: Βασίλης Ντότσικας

Ιδιότητα: Πυροσβέστης

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Συμπληρώσαμε ήδη πάνω από μισό χρόνο που οι ζωές μας ήρθαν πάνω κάτω, απ΄ την καθημερινότητά μας, έως τα πιο μεγάλα μας σχέδια. Για να νικηθεί η όποια ματαίωση ή τάση απαισιοδοξίας μπορεί να έχει γεννήσει αυτή η νέα πραγματικότητα, ο άνθρωπος πρέπει να συνεχίσει να ονειρεύεται και να βλέπει το αύριο που όλα αυτά θα έχουν τελειώσει. Τι καλύτερο από τα σχέδια για ταξίδια σε μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς και τι πιο απλό να μιλήσεις με τον Βασίλη Ντότσικα, τον Πυροσβέστη από το Καρπενήσι, που κυριολεκτικά έχει πάει στα πιο απίθανα και μακρινά μέρη σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε λίγα λεπτά όλες αυτές οι εμπειρίες και οι εικόνες που μετέφερε, έκαναν το σήμερα και τις δυσκολίες του να μοιάζουν πολύ μικρές, το μυαλό και την ψυχή ήδη να βρίσκεται σε μια μακρινή πτήση ενός αγαπημένου προορισμού. Ο θετικός, πολυταξιδεμένος και ‘ταξιδιάρης’ Βασίλης Ντότσικας είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας, με τις εικόνες απ’ τα ταξίδια του να τα λένε όλα…

ΕΠ. Βασίλη από πότε και πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τα ταξίδια;

ΒΝ. Από μικρός μου άρεσε να ταξιδεύω και να γνωρίσω όλα τα μέρη που είχα ονειρευτεί. Σταδιακά ξεκίνησα να γνωρίσω την Ελλάδα. Μου άρεσε να πηγαίνω σε νησιά το καλοκαίρι και σε βουνά για σκι. Έτσι έφτασα να έχω πάει σε όλη την Ελλάδα από την Αλεξανδρούπολη ως το Καστελόριζο. Στη συνέχεια άρχισα να επισκέπτομαι πόλεις της Ευρώπης, ήθελα να δω για παράδειγμα τον Πύργο του Άιφελ, αλλά και μεγάλα ευρωπαϊκά γήπεδα, μιας και παίζω ποδόσφαιρο. Συνδύαζα έτσι σιγά σιγά να δω έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και μια πρωτεύουσα. Έτσι πήγα σε όλη την Ευρώπη και μετά αγάπησα τόσο πολύ τα ταξίδια, άνοιξε το μυαλό μου και συνέχισα με τους πιο μακρινούς προορισμούς.

ΕΠ. Ποιο ήταν το πρώτο μεγάλο ταξίδι που έκανες;

ΒΝ. Σε ηλικία 24 χρονών πήγα στην Αμερική σε συγγενείς και έτσι για ενάμιση μήνα επισκέφτηκα πέντε πρωτεύουσες της ανατολικής ακτής της Αμερικής. Πήγα στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, την Ατλάντα, το Σάρλοτ και το Ατλαντικ Σίτυ.

ΕΠ. Ποιο από τα ταξίδια σου θεωρείς ότι είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;

ΒΝ. Το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία ήταν ένα μεγάλο μου όνειρο, ένα μεγάλο ταξίδι και είναι μέχρι και σήμερα ένας αγαπημένος μου προορισμός. Πήγα τέσσερες μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. όταν πήγα ο καιρός ήταν φανταστικός, έχει δυο υπέροχες παραλίες, την Ιπανέμα και την Κόπα Καμπάνα και πέρασα υπέροχα. Δεν μπορώ επίσης να ξεχάσω την εικόνα του αγάλματος του Χριστού που είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω δει και ακόμα μου προκαλεί δέος.

ΕΠ. Ποιο ήταν το τελευταίο ταξίδι που έκανες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;

ΒΝ. Ήμουν πολύ τυχερός και πρόλαβα να επισκεφτώ τις Φιλιππίνες ακριβώς πριν να ξεσπάσει η πανδημία. ‘Έφυγα στις 18 Ιανουαρίου και επέστρεψα στις 10 Φεβρουαρίου με μάσκα, όταν άρχιζαν τα περιοριστικά μέτρα.

ΕΠ. Ποιες εμπειρίες και ποιες εικόνες από όλους αυτούς τους προορισμούς σου έχουν χαραχτεί στη μνήμη;

ΒΝ. Ήδη σου μίλησα για το Ρίο στη Βραζιλία που το ξεχωρίζω. Επίσης μοναδική ήταν η εμπειρία στους ασιατικούς προορισμούς με τους επιβλητικούς ινδουιστικούς και βουδιστικούς ναούς. Επίσης το ταξίδι στην Ισλανδία θα μου μείνει χαραγμένο στη μνήμη, γιατί είδα από κοντά ένα παγετώνα, ταξιδεύοντας οδικώς επτά ώρες, μόνο για να φτάσω εκεί. Επίσης το τελευταίο ταξίδι στις Φιλιππίνες, ένα πολύ μεγάλο ταξίδι που έφτασα στο νησί που είχα σαν τελικό προορισμό, σχεδόν δυο μέρες. Η Πέτρα τέλος στην Ιορδανία και το φαράγγι που διέσχισα για να φτάσω εκεί νομίζω ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία που άφησε στη μνήμη μου υπέροχες εικόνες.

ΕΠ. Οι Έλληνες συνηθίζουμε να λέμε ότι ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Μιας και έχεις ταξιδέψει σε τόσο όμορφα σημεία, ποια είναι η δική σου άποψη;

ΒΝ. Η Ελλάδα όντως είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες που υπάρχουν στον κόσμο, με υπέροχα νησιά, θάλασσα, ενδοχώρα και κλίμα. Και η πατρίδα μας είναι πανέμορφη, η εικόνα της κορυφής του Βελουχιού με τα έλατα, είναι κάτι μοναδικό και θα πρέπει να το ξέρουμε αυτό. Εξάλλου στη χώρα μας το πρωί μπορεί να κολυμπάς σε μια υπέροχη παραλία και το βράδυ να κοιμηθείς σε ένα βουνό. Αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο, το να υπάρχει τόση μεγάλη εναλλαγή τοπίων, μέσα σε λίγα χιλιόμετρα. Φυσικά υπάρχουν και συγκλονιστικές ομορφιές στο εξωτερικό, αλλά πάντα πρέπει να μιλάμε με αγάπη για τη χώρα μας και να τη διαφημίζουμε.

ΕΠ. Στα μέρη που έχεις επισκεφτεί, έχεις κάνει φιλίες;

ΒΝ. Μπορώ να πω ότι έχω κάνει ελάχιστες κυρίως στην Ασία, αλλά ναι υπάρχουν πολλά μέρη που αν επισκεφτώ ξανά αύριο υπάρχει κάποιος άνθρωπος που γνώρισα να τον συναντήσω ξανά εκεί.

ΕΠ. Τι άλλαξαν σε σένα τα ταξίδια;

ΒΝ. Έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπω τα πάντα, έμαθα να εκτιμώ και να αγαπώ τα πάντα στη ζωή μου. Θεωρώ ότι με έκαναν πιο υπομονετικό, πιο ήρεμο, πιο χαλαρό, πιο γενναίο, πιο συνειδητοποιημένο, πιο καλό άνθρωπο γενικότερα.

ΕΠ. Τι έχεις να πεις για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να γνωρίζουν τον κόσμο;

ΒΝ. Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς στη ζωή του. Μακάρι να είχαμε και δεύτερη ζωή για να κάναμε όσα περισσότερα ταξίδια μπορούσαμε. Για μένα πρώτα είναι η υγεία και η οικογένεια και μετά τα ταξίδια, στην ιεράρχηση της ζωής.

ΕΠ. Ποια είναι τα μελλοντικά ταξιδιωτικά σου σχέδια όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα;

ΒΝ. Όταν βγούμε από τους περιορισμούς της πανδημίας, ένα μεγάλο μου όνειρο που πιστεύω ότι θα πραγματοποιήσω, είναι να επισκεφτώ το Περού και την αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου. Ανυπομονώ να βρεθώ εκεί!