Όνομα: Βασίλης Χάσκος

Ιδιότητα: Επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του ‘Moto Rent Billis’

Τόπος διαμονής: Πάτμος

Τόπος καταγωγής: Μεγάλο Χωριό, Δολιανά

Στην καρδιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στην μαγευτική Πάτμο, συναντήσαμε έναν ακόμα Ευρυτάνα, τον κ. Βασίλη Χάσκο, ή Billi όπως τον ξέρουν στο νησί. Ζει στην Πάτμο με την οικογένειά του τα τελευταία 30 χρόνια και διατηρεί από το 1988 στο λιμάνι του νησιού, τη Σκάλα, μια επιχείρηση ενοικίασης δίκυκλων και οχημάτων. Εκεί δίπλα στο κύμα, τον συναντήσαμε και μοιραστήκαμε μαζί του ιστορίες και νέα απ’ τους δυο τόπους, το Μεγάλο Χωριό απ’ όπου κατάγονταν ο πατέρας του και την Πάτμο που επέλεξε για να ζήσει. Ένας γλυκός και ευγενικός άνθρωπος που συνδυάζει και τις δυο αυτές ενέργειες του θαλασσινού, αλλά και του βουνίσιου, αν και δεν έζησε ποτέ την Ευρυτανία. Περάσαμε ευχάριστα λίγη ώρα μαζί και δώσαμε ραντεβού στο Μεγάλο Χωριό…

ΕΠ. κ. Βασίλη πώς βρεθήκατε στην Πάτμο και πώς ξεκινήσατε την επιχείρησή σας;

ΒΧ. Βρέθηκα στην Πάτμο αρχικά για διακοπές το 1981, μιας και η σύζυγός μου, κατάγεται και απ’ τους δυο γονείς της από το νησί, και μου άρεσε πολύ το μέρος. Συνεχίσαμε να ερχόμαστε κάποια καλοκαίρια ακόμα διακοπές και το 1988 πήραμε την απόφαση να έρθουμε στο νησί και να ανοίξουμε την επιχείρησή μας το ‘Moto Rent Billis’.

ΕΠ. Ζείτε όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή μόνιμα στην Πάτμο;

ΒΧ. Τα δυο πρώτα χρόνια 1988- 1889 έμενα στο νησί μόνο όσο κρατούσε η σεζόν. Από το 1990 αποφασίσαμε να έρθουμε και να ζήσουμε μόνιμα όλη η οικογένεια, εδώ και 30 χρόνια δηλαδή. Μάλιστα εγώ ήμουν αυτός που πρότεινα τότε στη γυναίκα μου να ρθούμε στο νησί, μιας και ζούσαμε μόνιμα με τα παιδιά μας στην Αθήνα. Ακολούθησε λοιπόν η σύζυγος και ως υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, διορίστηκε εδώ στην αρχαιολογία. Σήμερα εργάζεται στο ‘Αρχοντικό Νικολαϊδη’ που λειτουργεί σαν Μουσείο στη Χώρα της Πάτμου.

ΕΠ. Το‘MotoRentBillis’, βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την προβλήτα του λιμανιού της Πάτμου. Τι οχήματα ενοικιάζετε;

ΒΧ. Το κατάστημα μας βρίσκεται στη μικρή παραλία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μόλις 150 μέτρα από το λιμάνι του νησιού της Πάτμου, τη Σκάλα, δίπλα στο κέντρο και πάνω στον κεντρικό δρόμο προς Κάμπο, είναι εύκολα προσβάσιμο για τον επισκέπτη. Διαθέτουμε νέα μοντέλα από αυτόματα μηχανάκια σκούτερ σε πολλούς τύπους και τετράτροχα (γουρούνες), τα οποία συνεχώς ανανεώνονται. Επίσης, διαθέτουμε ποδήλατα για απαιτητικούς χρήστες, τύπου trecking και τύπου mountain bike για να ανακαλύψετε το νησί καθώς και ηλεκτρικά ποδήλατα (e-bikes) της εταιρείας Kettler για γρήγορη, οικολογική μετακίνηση. Επίσης έχουμε και ενοικιάσεις οχημάτων.

ΕΠ. Πώς είναι το να είσαι μόνιμος κάτοικος Πάτμου;

ΒΧ. Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου υπάρχει η τουριστική σεζόν και άρα δουλεύουμε. Η σεζόν εδώ κρατάει περίπου έξι μήνες, από τον Απρίλιο έως το τέλος Οκτωβρίου, με πιο έντονους τους μήνες του καλοκαιριού. Τους υπόλοιπους μήνες το κατάστημα κλείνει και βρίσκω την ευκαιρία να ασχοληθώ με αντικείμενα που επίσης μου αρέσουν. Έχω τον κήπο μου, το κοτέτσι μου, ασχολούμαι με τα βότανα και τα μαζεύω. Ζωή υπαίθρου δηλαδή, και σταδιακά έχω περισσότερο χρόνο, μιας και στην επιχείρηση είμαστε πια με την μια μου κόρη, είναι πιο εύκολο να βρίσκω χρόνο για τα πράγματα που μου αρέσουν. Ακόμα και εδώ μου αρέσει να ανεβαίνω στο βουνό με το ποδήλατο και να περπατάω στη φύση.

ΕΠ. Επισκέπτεστε την Ευρυτανία;

ΒΧ. Αν και δεν έχω ζήσει ποτέ στην Ευρυτανία, γεννήθηκα στην Πάτρα και έζησα χρόνια στην Αθήνα, προσπαθώ να διατηρώ ζωντανές τις ρίζες μου με τον τόπο καταγωγής του πατέρα μου, που είναι το Μεγάλο Χωριό και τα Δολιανά Ευρυτανίας, απ΄ όπου κατάγονταν ο  παππούς μου. Με την οικογένειά μας ερχόμαστε σχεδόν κάθε χρόνο, όταν τελειώνει η τουριστική περίοδος και διατηρώ στενές επαφές με τους συγγενείς μου που ζουν εκεί.

ΕΠ. Σε σχέση με τη ζωή σας στην Πάτμο, πώς σας φαίνεται η Ευρυτανία όταν την επισκέπτεστε;

ΒΧ. Επειδή όλο το χρόνο βλέπω θάλασσα και το δικό μας ‘βουνό’ δεν είναι πολύ ορεινό, έχω ανάγκη να πάω σε λίγο υψόμετρο. Έτσι προσπαθούμε μέσα στο χρόνο να πηγαίνουμε στο βουνό, να βλέπουμε δάση και έντονη φύση. Αναζητάμε την αλλαγή και σίγουρα ο τόπος εκεί είναι πανέμορφος. Φυσικά αγαπάμε πολύ και το χωριό και τη ζωή εκεί. Να ξεκουραστούμε, να περπατήσουμε, να φάμε χωριάτικό φαγητό.

ΕΠ. Τα παιδιά σας μοιράζονται την ίδια αγάπη για την Ευρυτανία;

ΒΧ. Αρέσει το μέρος σε όλη την οικογένεια και στις δυο μου κόρες και ιδιαίτερα η κόρη μου η Βαλεντίνα θέλει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τους θείους της εκεί. Σε λίγο περιμένουμε το δεύτερο εγγόνι μας και σκεφτόμαστε να το βαφτίσουμε στην Παναγία την Προυσιώτισσα.

ΕΠ. Η Πάτμος είναι ένας από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς  προορισμούς της χώρας. Την προτείνετε και για διακοπές;

ΒΧ. Η Πάτμος τα έχει όλα. Υπέροχες παραλίες, καλό φαγητό, διασκέδαση, κοντινές αποστάσεις με πάρα πολλά νησάκια του Αιγαίου, τη Λέρο, τη Σάμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Κάλυμνο, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί εύκολα, έστω και για μονοήμερη εκδρομή. Είναι ένα νησί ήσυχο, με πολλές επιλογές, υψηλό επίπεδο σε παροχές, κατάλληλο για όλους.