Όνομα: Εύρυτος Κοντογεώργος

Ιδιότητα: Ιδιωτικός Υπάλληλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αγιατριαδιτών

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Αγία Τριάδα

Και μόνο το όνομά του τον κάνει ξεχωριστό, αλλά ο Εύρυτος Κοντογεώργος είναι ξεχωριστός σίγουρα και για έναν ακόμα λόγο, μιας και είναι ίσως ο νεότερος πρόεδρος τοπικού Ευρυτανικού συλλόγου όλων των εποχών. Συνήθως όταν αναφέρεται στις τοπικές ειδήσεις ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του νέος πρόεδρος ή μέλος νεαρής ηλικίας, εννοούμε στην καλύτερη περίπτωση κάποιον τριαντάχρονο. Ο Εύρυτος στα δέκα εννιά του χρόνια αποτελεί την απόδειξη ότι ο τόπος μας μπορεί να ελπίζει με πραγματικές βάσεις σε ένα καλύτερο μέλλον, γιατί πάντα το μέλλον ανήκει στους νέους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ίσως πολλές φορές από τις εμπειρίες ή την μόρφωση που συνεπάγονται τα παραπάνω χρόνια. Ο Εύρυτος είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας για αυτή την ελπίδα που δίνει και το θάρρος του να αναλάβει αυτή τη θέση και όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια και απόφαση όλων των νέων ανθρώπων και φυσικά του Εύρυτου για την ανάδειξη της όμορφης Αγίας Τριάδας.

ΕΠ. Πριν λίγους μήνες εκλέχθηκες πρόεδρος του Συλλόγου Αγιατριαδιτών. Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να κατέχουν θέσεις προέδρων τοπικών συλλόγων τόσο νεαρά άτομα, πως ανέλαβες αυτή τη θέση;

ΕΚ. Πριν περίπου δύο μήνες εκλέχθηκα πρόεδρος του Συλλόγου Αγιατριαδιτων αν και είμαι μόλις 19 ετών. Το γεγονός αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για αυτό και ήταν μια πρόκληση για μένα να αναλάβω μια τόσο σημαντική θέση στο Σύλλογο του χωριού μου. Αυτό που με παρακίνησε να πάρω αυτή την απόφαση είναι η αγάπη για το χωριό μου και η επιθυμία μου να γίνουν όσο περισσότερες ενέργειας γίνεται για το καλύτερο αυτού και των ατόμων που μένουν ή κατάγονται από αυτό.

ΕΠ. Πες μας συνοπτικά την ιστορία, τους σκοποί και τις δράσεις του Συλλόγου σας.

ΕΚ. Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1959 στην Αθήνα και μεταφέρθηκε μετά από κάποια χρόνια στο χωριό. Σαν Σύλλογος κύριο μέλημα του ήταν και είναι οι δράσεις που θα αναδείξουν το χωριό και θα κάνουν περήφανους όσους κατάγονται από αυτό. Λόγω της πανδημίας covid 19 τα σχέδιά μας για το μέλλον δεν είναι ξεκάθαρα αφού με κάθε εκδήλωση ίσως διακινδυνεύαμε την υγεία των κατοίκων. Ευελπιστούμε την λήξη της πανδημίας στο προσεχές μέλλον με αίσιο τέλος ώστε να λάβουμε δράση.

ΕΠ. Και το υπόλοιπο νέο ΔΣ του Συλλόγου σας αποτελείται από άτομα νεαρής ηλικίας. Πιστεύεις  ότι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για το ότι οι νέοι θα γίνουν περισσότερο ενεργοί στα κοινά;

ΕΚ. Είναι αλήθεια ότι ο Σύλλογος μας αποτελείται από άτομα νεαρής ηλικίας κάτι που σπάνια συμβαίνει και βασίζεται στην αγάπη για το χωριό που έχουν μικροί και μεγάλοι. Το γεγονός αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για τη νέα γενιά που φαίνεται να δηλώνει την παρουσία της με πράξεις και όχι μόνο με λόγια και να είναι έτοιμοι να αναλάβει τις υποχρεώσεις τους ως οι διάδοχοι των παλαιότερων που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για το χωριό αυτό.

ΕΠ. Ποια είναι τα άμεσα σχέδια και οι στόχοι σας ως νέο Δ.Σ.;

ΕΚ. Η πανδημία πάει πίσω τα σχέδιά μας ως Σύλλογο αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων εγώ και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου είμαστε σε εγρήγορση για την καλύτερη βοήθεια του χωριού.

ΕΠ. Ποια θεωρείς ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό σας και πως σκοπεύει να συμβάλει την επίλυσή τους ο Σύλλογός σας;

ΕΚ. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η δυσκολία μας να αναδείξουμε το χωριό στο βαθμό που του αξίζει αφού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ευρυτανίας με όμορφα μέρη να επισκεφτεί κανείς, το λαογραφικό μας μουσείο και βέβαια τα πεντανόστιμα φαγητά μας. Για αυτό το πρόβλημα ο Σύλλογος σκοπεύει την διαφήμιση του χωριού με την βοήθεια ανώτερων που ως τώρα δεν έχουν δείξει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χωριό.

ΕΠ. Τι θεωρείς ότι θα συνέβαλε στην ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του χωριού σας;

ΕΚ. Η ανάδειξη του χωριού μας είναι στο χέρι της νέας γενιάς πλέον δηλαδή των ατόμων σαν εμένα και των υπολοίπων μελών. Η δημιουργία social media στα οποία θα δημοσιεύονται εικόνες και γενικότερες πληροφορίες για το χωριό όπως και η διαφήμιση μέσω των εφημερίδων και των ραδιοφώνων θεωρώ ότι θα συμβάλει στην ανάδειξη του χωριού.

ΕΠ. Εσύ ζεις μόνιμα στο Καρπενήσι. Κάτω από ποιες συνθήκες και υποδομές, ένας νέος άνθρωπος σαν εσένα θα μπορούσε να ζήσει μόνιμα σε ένα χωριό σαν την Αγία Τριάδα; Τι θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξει για να κρατηθούν οι νέοι στα χωριά της Ευρυτανίας;

ΕΚ. Ως νέος αυτό που θα με προέτρεπε να ζήσω μόνιμα σε ένα χωριό θα ήταν όχι μόνο η ανάπτυξη του ψυχαγωγικού τομέα σε αυτό αλλά και η δημιουργία υποδομών ώστε όταν στο μέλλον δημιουργήσω οικογένεια, πέρα από ένα ήσυχο περιβάλλον να αποτελεί και μέρος στο οποίο θα είναι ευχάριστη, ασφαλής και εποικοδομητική η ζωή. Γενικά θεωρώ ότι η ζωή στο χωριό είναι για συγκεκριμένους ανθρώπους που αγαπούν αυτό τον τρόπο ζωής και όχι για όλους.