Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο ομογενής γιατρός «πίσω» από την πτώση σε επίπεδα ρεκόρ νέων διαγνώσεων HIV είναι Ευρυτάνας.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα είναι καλεσμένος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ως κεντρικός ομιλητής στο «I’m Positive» που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και το πρόσωπό του με την διαφημιστική καμπάνια του συνεδρίου έχει γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας. O διεθνώς καταξιωμένος λοιμωξιολόγος Δημήτρης Δασκαλάκης είναι ομογενής από την Αμερική και εργάζεται ως αναπληρωτής επίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης. Γεννημένος στην Ουάσιγκτον ο Δημήτρης, με καταγωγή από την Ευρυτανία – ο πατέρας του από το Μεγάλο Χωριό και η μητέρα του από το Καρπενήσι-  αποφάσισε στην ηλικία μόλις 3 ετών να ασχοληθεί με την Ιατρική, όταν η γιαγιά του του αγόρασε το παιχνίδι «Ο μικρός γιατρός».

‘‘ Ήθελα να γίνω γιατρός από πολύ μικρός. Δεν είχα όμως κάποιο σχετικό πρότυπο από την οικογένειά μου. Τότε πρωτοφόρεσε το στηθοσκόπιο, έκανε την πρώτη του ένεση με την ψεύτικη σύριγγα και πήρε την πίεση της γιαγιάς του με το πιεσόμετρο. Σταθερός στην απόφαση του συνέχισε στο Columbia University, όπου σπούδασε Βιολογία, στη συνέχεια στο NYU School of Medicine, όπου τελείωσε την Ιατρική Σχολή και τέλος στο Harvard όπου το 2012 πήρε το μάστερ στη Δημόσια Υγεία’’.

Ο master της Νέας Υόρκης κατά του HIV

Για την εποχή που πήγε στο κολέγιο στην Νέα Υόρκη το 1991 λέει χαρακτηριστικά: ‘‘ Ήταν η σκληρή εποχή του AIDS για τη Νέα Υόρκη. Βλέποντας την κατάσταση και γνωρίζοντας από κοντά τον ακτιβισμό, κατάλαβα ότι ο δρόμος για την ιατρική που θα εστιάζει στους queer ανθρώπους έπρεπε υποχρεωτικά να περάσει μέσα από τη μεγάλη μάστιγα, που ήταν ο HIV. Όταν λοιπόν εμβάθυνα με τις σπουδές μου στην ιατρική, βρήκα ενδιαφέρον σε όλες τις λοιμώδεις ασθένειες και συνέχισα σε αυτές. Τώρα βέβαια όλα είναι διαφορετικά, οι άνθρωποι με HIV μπορούν να συμβουλεύονται γιατρούς γενικής περίθαλψης, όμως εκείνη την εποχή, ως ειδικευόμενος, έπρεπε να λάβω ειδική εκπαίδευση. Με αυτά που έβλεπα στη Νέα Υόρκη και μέσω των γνωριμιών μου με ανθρώπους που στη συνέχεια πέθαιναν, το AIDS έγινε σταδιακά η αποστολή μου (Πηγή: www.lifo.gr).

Σήμερα είναι αναπληρωτής Επίτροπος (Deputy Commissioner) στο τμήμα Ελέγχου των Νόσων στο New York Department of Health and Mental Hygiene, αναπληρωτής καθηγητής στο Icahn School of Medicine και τον ακολουθεί μια σωρεία βραβείων και επαγγελματικής εμπειρίας και καταξίωσης. Το κοινωνικό στίγμα, παρότι έχει μειωθεί, εξακολουθεί να υπάρχει και ο Δημήτρης Δασκαλάκης κάνει έναν μεγάλο αγώνα να βοηθήσει τους ανθρώπους να μη μισούν όσα δεν καταλαβαίνουν (Πηγή:www.ekirikas.com).

Τα αμερικανικά Μέσα τον παρουσιάζουν ως «τον ριζοσπάστη γκέι γιατρό που κατάφερε να ελέγξει την επιδημία του HIV στη Νέα Υόρκη» (η αναφορά στη σεξουαλικότητά του δεν γίνεται χωρίς λόγο, αφού ο ίδιος θεωρεί πως η ειλικρίνεια ως προς αυτό το κομμάτι τον έχει βοηθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της LGBTQ+ κοινότητας). Ο Δημήτρης Δασκαλάκης είναι ο ακτιβιστής γιατρός που με την εισαγωγή του φαρμάκου PrEP που προφυλάσσει από τον HIV κατόρθωσε να μειώσει στο κατώτερο σημείο της ιστορίας της Νέας Υόρκης τη μετάδοση του ιού.

Η Ελλάδα, η Ευρυτανία και η οικογένειά του

Για τη σχέση του με την Ελλάδα θα πει στη LIFO: ‘‘Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, πλέον πηγαίνω κατευθείαν στα νησιά, αλλά έχω βρεθεί και στα βουνά μερικές φωνές. Τα ελληνικά μου βελτιώνονται κάθε φορά, μετά από μερικές μέρες εκεί, αλλά αν με τεστάρεις τώρα θα αγχωθώ και θα ακούγομαι σαν 7χρονο» μου λέει στο FaceTime μας, όταν τον ρωτώ αρχικά ποια είναι η σχέση του με την Ελλάδα και αν μιλά ελληνικά’’.

Για την Ευρυτανική καταγωγή του και τους γονείς του θα πει: ‘‘Οι γονείς μου κατάγονται από την Ευρυτανία. Η βασική μου σύνδεση με την Ελλάδα αφορά την ηθική που έχω στην εργασία μου και το πάθος που μου ενστάλλαξαν οι γονείς μου’’ θα πει ο κ. Δασκαλάκης.  ‘ ‘ ‘‘Έχουν πεθάνει οι γονείς μου, όμως αν ζούσαν θα χαμογελούσαν με περηφάνια που επιστρέφω στην πατρίδα τους προκειμένου να δώσω ένα καλό παράδειγμα, να εμπνεύσω νέους ανθρώπους. Είναι μια πολύ συναισθηματική για μένα αυτή. Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου».

O ακτιβιστής γιατρός

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στο iefimerida.gr, μίλησε θερμά για την ακτιβιστική του δράση σε σχέση με την ιδιότητά του ως γιατρός:  ‘‘Οι γιατροί έχουμε το σημαντικό χρέος να μιλάμε και να υπερασπιζόμαστε την υγεία της κοινότητάς μας. Η επιστήμη χωρίς πάθος και η κοινότητα χωρίς συλλογικότητα είναι απλά λέξεις σε ένα βιβλίο ή μια ιατρική έκδοση. Εχει καθοριστική σημασία να κινητοποιούμε κοινότητες, να αντιμετωπίζουμε το στίγμα και να εφαρμόζουμε τις καλές πρακτικές της επιστήμης με δυνατή και εμφατική φωνή.Συχνά εκπλήσσομαι που με αποκαλούν ριζοσπάστη. Απλώς δουλεύω με τους συνεργάτες μου και τον οργανισμό μου για να παρουσιάσουμε επιστημονικά αποδεδειγμένες παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τον ΗIV και προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Αν αυτό είναι ριζοσπαστικό, τότε… ας είναι έτσι. Το να ρισκάρεις σού επιτρέπει να αναπτύσσεσαι. Πρέπει να υιοθετούμε νωρίς την αλλαγή, πρέπει να είμαστε ηγούμαστε και όχι να ακολουθούμε. Αν το να ηγείσαι είναι ριζοσπαστικό, τότε ναι είμαι ριζοσπάστης. Η αλλαγή πρέπει να είναι ενοχλητική, να αποδιοργανώνει. Πρέπει να προκαλέσει τις κυρίαρχες νόρμες και να ανατρέψει τις λάθος προσλήψεις που οδηγούν σε στασιμότητα και εφησυχασμό.

Νομίζω το μεγαλύτερο επίτευγμά μου ως σήμερα είναι να βλέπω τον πραγματικό επιδημιολογικό αντίκτυπο που έχει η εφαρμογή του προγράμματος μας «Ending the HIV Epidemic». Το PrEp και η δύναμη του «Undetectable equals Untransmittable» μειώνουν σημαντικά την προσβολή από τον HIV στη Νέα Υόρκη. Η δημιουργία μιας στρατηγικής που απευθύνεται στους ανθρώπους και όχι στην κατάστασή τους με τον ΗΙV που συνδέσαμε με την στρατηγική μας «Status Neutral» λειτουργεί! Η μάχη δεν τελειώνει μέχρι να θεραπευτεί ο HIV και να αποκτήσουμε ένα εμβόλιο για να τον αποτρέψουμε. Θα κάνω τις απαραίτητες κινήσεις στην καριέρα μου για να συνεχίσω να κινούμαι πάνω σε κάθε πιθανό μονοπάτι που οδηγεί στο τέλος του HIV’’ (Πηγή: iefimerida.gr).