Όνομα: Οικογένεια Ηλία, Αγλαΐας, Κώστα και Χρήστο Χόντου

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτες Ζαχαροπλαστείου ‘Λιχουδιές’

Τόπος διαμονής: Καρδίτσα

Τόπος καταγωγής: Άγραφα

Άλλη μια επιτυχημένη επιχείρηση Ευρυτάνων που συμπληρώνει φέτος έξι χρόνια από την ίδρυσή της. Πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση του Ζαχαροπλαστείου ‘Λιχουδιές’ που βρίσκεται στην πόλη της Καρδίτσας, της οικογένειας του κ. Ηλία Χόντου. Τα παιδιά του Κώστα και Χρήστου, μαζί με την μητέρα τους την κα Αγλαΐα, βρίσκονται στο πλευρό του και όλοι μαζί δημιούργησαν αυτή την επιχείρηση που τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιαστεί με αγάπη από τους ‘γλυκατζήδες’ της Θεσσαλικής πόλης. Η στήλη του Ευρυτάνα αυτής της εβδομάδας τους αφιερώνεται οικογενειακά…

Ο Κώστας και ο Χρήστος εν δράσει…!

ΕΠ. Πώς βρεθήκατε από την Ευρυτανία στην Καρδίτσα;

ΚΧ. Αν και καταγόμαστε από τα Άγραφα, μεγαλώσαμε και ζήσαμε όλα μας τα χρόνια στο Καρπενήσι και πριν έξι περίπου χρόνια αποφασίσαμε να έρθουμε πάλι πίσω και να ζήσουμε μόνιμα στην Καρδίτσα όπου υπήρχαν δεσμοί με την οικογένειά μας εδώ και χρόνια. Γεννηθήκαμε εδώ στην Καρδίτσα και σε πολύ μικρή ηλικία ενός ετών εγώ και δύο ο αδερφός μου φύγαμε από την Καρδίτσα και ήρθαμε στο Καρπενήσι, όπου ο πατέρας μας δούλευε όλα αυτά τα χρόνια σε ζαχαροπλαστείο της πόλης. Η δουλειά του πατέρα μας, μας άρεσε και μάλιστα ο αδερφός μου ακολούθησε και σχετικές σπουδές ζαχαροπλαστικής και έτσι με αφορμή μία ευκαιρία που προέκυψε αποφασίσαμε να επιστρέψουμε πίσω στην πόλη από ξεκινήσαμε, την Καρδίτσα.

ΕΠ. Πώς ξεκινήσατε λοιπόν το δικό σας επιχειρηματικό βήμα;

ΧΧ. Ξεκινήσαμε τελείως οικογενειακά και πλέον απασχολούμε πάνω από 10 άτομα προσωπικό. Στην επιχείρηση δουλεύει όλη η οικογένεια, εμείς τα δύο αδέρφια και οι γονείς μου και η μέλλουσα σύζυγος του αδερφού μου.

ΕΠ. Πείτε μας δύο πράγματα για το ζαχαροπλαστείο σας;

ΚΧ. Βρισκόμαστε 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης της Καρδίτσας, είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη δουλειά μας και πρόσφατα έχουμε κάνει ανακαίνιση το ζαχαροπλαστείο. Ο κόσμος από την πρώτη στιγμή και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, έχει αγκαλιάσει θερμά την προσπάθεια μας και μας στηρίζει. Ότι παρασκευάζουμε στηρίζεται στο μεράκι μας, στην εργατικότητα μας, στην υψηλή ποιότητα που προσπαθούμε πάντα να διατηρούμε καθώς και στη μεγάλη ποικιλία γλυκών που παρασκευάζουμε.

ΕΠ. Υπάρχει κάποια γεύση, κάποιο γλυκό για το οποίο είστε γνωστοί και σας επιλέγουν;

ΧΧ. Δεν θα το έλεγα ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, η αλήθεια είναι ότι όμως μας επιλέγουν ιδιαίτερα και για τα σιροπιαστά μας γλυκά αλλά και για την ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία παγωτών που έχουμε, αλλά και για τις μοναδικές δημιουργίες σε τούρτες εορταστικές και γενεθλίων που δημιουργούμε, μετά από κάθε παραγγελία και ξεχωριστή επιθυμία που δεχόμαστε.

ΕΠ. Υπάρχει κάποια γεύση από την Ευρυτανία που μπορούμε να τη βρούμε στο ζαχαροπλαστείο σας;

ΚΧ. Παρασκευάζουμε με μεγάλο μεράκι τον παραδοσιακό μπακλαβά της Ευρυτανίας που δεν συνηθίζεται στην Θεσσαλία και τον οποίο αγαπούν πολύ και το ζητούν όταν τον φτιάχνουμε.

ΕΠ Φεύγοντας από το Καρπενήσι τι αφήσατε πίσω;

ΚΧ. Αφίσαμε σχέση ζωής και δυνατές φιλίες που μας συνδέουν ακόμα και σήμερα με την πόλη, παρόλο που η καταγωγή μας είναι από τα Άγραφα, μην ξεχνάμε ότι εκεί ζήσαμε και μεγαλώσαμε όλα μας τα χρόνια, πάνω από 25, και υπάρχουν πολλοί ισχυροί δεσμοί από τα μαθητικά χρόνια και την εφηβεία μας. Μέχρι και σήμερα διατηρούμε αυτούς τους δεσμούς ενεργούς και προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε συχνά το Καρπενήσι για να διατηρούμε ενεργή αυτή τη σχέση. Είναι μια ολόκληρη ζωή, όλα αυτά τα χρόνια!

ΕΠ. Τι σας λείπει από την παλιά σας ζωή στο Καρπενήσι;

ΚΧ. Για να είμαι ειλικρινής εκτός από τους φίλους μας, μας λείπει πολύ το κλίμα της πόλης που είναι ορεινό και κρύο και μας ταιριάζει καλύτερα από το θερμό και με υγρασία κλίμα της Καρδίτσας. Και φυσικά οι φίλοι μας. Όταν έχουμε χρόνο, μία φορά το δίμηνο τουλάχιστον, εγώ προσωπικά προσπαθώ να ανεβαίνω και να έρχομαι στο Καρπενήσι.

ΕΠ. Ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας προσπάθεια εν μέσω της οικονομικής κρίσης πόσο εύκολο ήταν να ξεκινήσει κάτι τέτοιο μέσα στη δεδομένη κατάσταση που υπήρχε σε όλη την χώρα;

ΧΧ. Η αλήθεια είναι ότι πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο και πολλές φορές φτάσαμε στο όριο να θεωρήσουμε ‘θα καταφέρουμε – δεν θα τα καταφέρουμε’, αλλά με πολύ μεγάλο πείσμα, ζήλο, προσωπική εργασία και επιμονή και το βουνίσιο χαρακτήρα μας πιστεύω ότι τα καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στα αρχικά προβλήματα γιατί είναι πολύ δύσκολο να ξεκινάς κάτι μόνος σου χωρίς να έχεις υποστήριξη οικονομική.

ΕΠ. Σήμερα  τι καινούργιο σχεδιάζετε για το μέλλον;

ΚΧ Κάνουμε διαρκώς σχέδια και δεν μένουμε στάσιμοι ούτε μια μέρα, μιας και η δουλειά μας εξελίσσεται προσπαθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να εκπαιδευόμαστε διαρκώς σε σχέση με τα νέα με τις νέες πρώτες ύλες και τις νέες τεχνικές της ζαχαροπλαστικής.

ΕΠ. Είστε μία οικογενειακή επιχείρηση, που παράλληλα δουλεύετε πολλές ώρες μαζί. Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι αυτό;

ΚΧ. Θα έλεγα ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Το βασικό είναι ότι δουλεύοντας με την οικογένειά σου αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια και βεβαιότητα για τα βήματά σου.

Το ζαχαροπλαστείο με τις ‘Χοντεϊκες’ Λιχουδιές στην Καρδίτσα
Το ζαχαροπλαστείο με τις ‘Χοντεϊκες’ Λιχουδιές στην Καρδίτσα
Οι μοναδικές γλυκές δημιουργίες!
Οι μοναδικές γλυκές δημιουργίες!
Σύσσωμη η οικογένεια…