Προσωπικότητες που ξεχωρίζουν και έχουν καταξιωθεί στην καλλιτεχνική και δημοσιογραφική ζωή της χώρας και χαρακτηρίζονται ως ‘επώνυμοι’. Γνωρίζουμε πολλές από τις δουλείες τους, την πορεία τους, τους θαυμάζουμε, μας προσφέρουν ψυχαγωγία, διαβάζουμε συχνά συνεντεύξεις τους, αλλά για πολλούς απ΄ αυτούς δεν γνωρίζουμε ότι έχουν Ευρυτανικές ρίζες…

Νανά Παλαιτσάκη

Η Νανά Παλαιτσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από το Μεγάλο Χωριό, όπου περνούσε όλα της τα παιδικά χρόνια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίδαξε Κοινωνιολογία και Δίκαιο της Θάλασσας στη σχολή του Πολεμικού Ναυτικού και κατέθεσε υποψηφιότητα διδακτορικής διατριβής στο Συνταγματικού Δικαίου. Εργάζεται ως δημοσιογράφος – παρουσιάστρια – ρεπόρτερ και παραγωγός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία 28 χρόνια. Συνεργάστηκε ως κεντρική παρουσιάστρια ειδήσεων με τα μεγαλύτερα κανάλια – ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, STAR, ΝΕΤ (κρατική τηλεόραση). Εκπαιδεύτηκε στο post production και στην παρουσίαση στα μεγαλύτερα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα (στο CNN το 1990, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον ΑΝΤ1, στο BBC το 1993, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον ΣΚΑΪ, και στο ΙΤΝ το 2005).

Νίκος Καραθάνος

Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς και κατάγεται από το Καρπενήσι. Γεννήθηκε στο Μαρούσι και φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, όπως ο Συρανό ντε Μπερζεράκ (2010), Γκόλφω (2013), το Δεκαήμερο (2014) και ο Βυσσινόκηπος (2015). Το 2016 σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο τους Όρνιθες. Η ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά του έχει κερδίσει ένα αφοσιωμένο κοινό. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει στις κινηματογραφικές παραγωγές: Σωτηρία (2011), Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001), Ουρανία (2006), Γλυκιά μνήμη (2005), Καβάφης (1996), Το φτερό της μύγας (1995). Και στις ταινίες μικρού μήκους Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις (2014), Paint it black (2004), Ουρανίσκο ντίσκο (2003). Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει συμμετάσχει και σε τηλεοπτικές σειρές όπως Η ανατομία ενός εγκλήματος (ΑΝΤ1, 1993), Η εκτέλεση (ΑΝΤ1, 1993), Λόγω Τιμής (Mega, 1996), Ο Ισοβίτης (ΕΤ1, 1992).

Θεοδώρα Σιάρκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972, με καταγωγή την Καστανιά Ευρυτανίας. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1995.  Η πρώτη της συνεργασία ήταν με τον σκηνοθέτη Μ. Κακογιάννη, στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, στην Επίδαυρο. Έπειτα με το εθνικό θέατρο συνεργάστηκε στις παραστάσεις: «Εκκλησιάζουσες», σκηνοθεσία Αν. Βουτσινά -«Ρινόκερος», σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη – «Λυσιστράτη», σκηνοθεσία Δ. Χρονόπουλου και δεκάδες άλλες θεατρικές παραστάσεις. Στην τηλεόραση έχει πολλές συμμετοχές και πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ξεκίνησε με την «Λάμψη», σκηνοθεσία Ν. Φώσκολου στον ANT1 και τις «Αέρινες Σιωπές» στο MEGA. Φέτος την θαυμάζουμε στην σειρά της κρατικής τηλεόρασης ‘Χαιρέτα μου τον πλάτανο’. Σημαντική στιγμή στην Τελετή της Αφής για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο, ως Πρωθιέρεια, με χορογράφο τη Μαρία Χορς.

Νίκος Ορφανός

Ο νέος επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, έχει Ευρυτανικές ρίζες, καθώς κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του από τον Άγιο Δημήτριο Ευρυτανίας. Για την ορεσίβια καταγωγή του μάλιστα αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος (από την πλευρά του πατέρα του είναι Κρητικός), όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εκπομπή ‘ΟΛΑ’ του Θέμου Αναστασιάδη. Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών και στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, έχει πρωταγωνιστήσει σε διαφημίσεις, ενώ έχει δώσει τη φωνή του στην ταινίες κινουμένων σχεδίων. Έχει εμπλακεί και με την πολιτική ως Βουλευτής με το ΄Ποτάμι’, ενώ ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων.

Κωνσταντίνος Αργυρός

Είναι γνωστό ότι ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός κατάγεται από την Λευκάδα και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ίλιον. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι η καταγωγή της μητέρας του, Φωτεινής Σκύρλα είναι από Άμπλιανη Ευρυτανίας. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Αργυρός έχει ενεργούς δεσμούς με τις Ευρυτανικές ρίζες του και παραβρίσκεται συχνά και στους ετήσιους χορούς του Σύλλογου Απανταχού Αμπλιανιτών “Η Αγία Παρασκευή”. Ο πολύ αγαπητός καλλιτέχνης αρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη κυκλοφορήσει 7 δισκογραφικές δουλειές και έχει αποσπάσει πολλά μουσικά βραβεία.

Λίλα Καφαντάρη & Ηλιάνα Μαυρομάτη

Εγγονή και δισέγγονη του πρωθυπουργού και πολιτικού Γεωργίου Καφαντάρη με καταγωγή από την Ανατολική Φραγκίστα, μητέρα και κόρη που της κέρδισε η τέχνη της υποκριτικής. Η Ηλιάνα Μαυρομάτη κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα, ακολουθώντας τα χνάρια των γονιών της, ενώ η μητέρα της Λίλα Καφαντάρη έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες από το 1982 έως και το 2003. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α’ Αθηνών και στις περιφερειακές εκλογές με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις Κυκλάδες, αλλά παραιτήθηκε λόγω των αυξημένων καθηκόντων της στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Γιολάντα Μπαλαούρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε τα πρώτα της χρόνια στο Καρπενήσι, με ρίζες από το Ραπτόπουλο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη στην Αθήνα. Ξεκίνησε την πορεία της ως ηθοποιός το 1983 συμμετέχοντας στην κινηματογραφική κωμωδία ‘Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο2’ υποδυόμενη μία μαθήτρια. Το 1985 έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στην κωμική σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη ‘Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία’ έχοντας έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους αυτόν της Ηρώς. Ακολούθησαν συμμετοχές σε εννέα βιντεοταινίες από το 1985 μέχρι το 1989. Την ίδια περίοδο συμμετείχε στον κινηματογράφο στις ταινίες Τηλεκανίβαλοι και Γάμος στο περιθώριο. Το 1992 έπαιξε στη σειρά εποχής του Mega Channel ‘Οι φρουροί της Αχαΐας’ ενώ τις σεζόν 1992-1994 πρωταγωνιστούσε στην καθημερινή σειρά ‘Παράλληλοι δρόμοι’ και δεκάδες άλλες τηλεοπτικές συμμετοχές. Από το 2011 μέχρι σήμερα συνεργάζεται ως ηθοποιός και συνεργάτης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη παίζοντας σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Φέτος την απολαμβάνουμε στη σειρά “Τα καλύτερά μας χρόνια” στην ΕΡΤ.

Κωνσταντίνος Πεσλής

Ο Κωνσταντίνος Πεσλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Η καταγωγή του είναι από το Καρπενήσι, εγγονός του ιερέα π. Αριστείδη Πεσλή. Μόλις τελείωσε το σχολείο, κατέβηκε στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει υποκριτική στην Δραματική σχολή  Ίασμος του Β. Διαμαντόπουλου. Η πρώτη του δουλειά ήταν πέρσι ως Θύμιος στο «Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη. Παράλληλα ήταν και στην παράσταση «Το Ελεύθερο Ζευγάρι» σε σκηνοθεσία Α. Λιακόπουλου στο θερινό θέατρο Λαμπέτη και το χειμώνα στο θέατρο Μπέλλος. Φέτος βρίσκεται στον «Ήλιο», όπου υποδύεται τον Πέτρο και διαφαίνεται πια ότι ξεχωρίζει και ήρθε για να μείνει.