Όνομα: Αθηνά Τραχήλη

Ιδιότητα: Κτηνίατρος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, πολιτευτής ΝΔ στην Αχαΐα

Τόπος διαμονής: Πάτρα

Τόπος καταγωγής: Κρίκελλο

Η κυρία Αθηνά Τραχήλη είναι καταξιωμένη και επιφανής επιστήμονας στην Πάτρα όπου γεννήθηκε και ζει, για την κοινωνική και πολιτική της δράση. Είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού, πολιτευτής με τη ΝΔ στην Αχαΐα και είναι επίσης Ευρυτάνισσα, με ρίζες από το Κρίκελλο και πολλές παιδικές αναμνήσεις από τα καλοκαίρια στα Ευρυτανικά βουνά. Το πλούσιο βιογραφικό της, η κατάρτιση και οι συμβουλές της για την περίοδο της πανδημίας, αλλά και το δέσιμό της με τις ρίζες της, όπως μας το περιγράφει, είναι ο καλύτερος τρόπος για να την γνωρίσουμε…

Σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μετεκπαίδευση στη Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ καθώς και στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Ιταλίας όπου παράλληλα εργαζόταν και σε ιδιωτική κλινική. Από το 1994 έως σήμερα διατηρεί ιδιωτικό κτηνιατρείο στην Πάτρα και ασχολείται με την περίθαλψη των παραγωγικών ζώων και την εκπόνηση μελετών για την προώθηση της κτηνοτροφίας.

Έχει παράλληλα σημαντική ενεργή δράση και ενασχόληση με τα κοινά. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου από το έτος 2000, Γενικός Γραμματέας τα έτη 2002-2004 και Πρόεδρος από το έτος 2005 έως και σήμερα. Ήταν επίσης Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κατά τα έτη 2003-2007, και από το έτος 2007 μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ και από τις αρχές του 2010 Β’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ. Είναι μέλος Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων ως εκπρόσωπος του κλάδου των κτηνιάτρων. Εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων (F.V.E.) με έδρα τις Βρυξέλλες. Έχει συμμετάσχει επανειλημμένως ως ομιλήτρια σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά κτηνιατρικά συνέδρια. Ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου συνέβαλε και συμμετείχε στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προστασία των αδέσποτων ζώων της δημόσιας υγείας και την προάσπιση της κτηνοτροφίας.

Η αδιάκοπη σχέση με την Ευρυτανία

‘Ο παππούς μου έφυγε από το Κρίκελλο και εγκαταστάθηκε στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, όπου είχαν εγκατασταθεί και άλλοι Κρικελλιώτες και επειδή είχαν ζώα πηγαινοέρχονταν μέσα στο χρόνο μεταξύ Γαλατά και Κρικέλλου. Στη συνέχεια ο πατέρας μου ανέβαινε κάθε καλοκαίρι στο χωριό και έτσι και ‘γω από ηλικία ενός έως δέκα ετών, κάθε καλοκαίρι, όλη την περίοδο την περνούσα στο Κρίκελλο. Ποτέ δεν χάσαμε την επαφή μας με τις ρίζες μας και ακόμα και τα χρόνια που ακολούθησαν, που δεν ήταν εφικτό να μένουμε τόσο μεγάλο διάστημα, πάντα μέσα στη χρονιά έπρεπε οπωσδήποτε να ανέβουμε στο χωριό, έστω ακόμα και για το πανηγύρι, έστω και για λίγες ώρες. Για μένα η επαφή με την Ευρυτανία είναι πάντα ενεργή μέσα από τις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, με τα παιχνίδια που έκανα με τα ξαδέρφια μου και τις οικογενειακές επισκέψεις. Επίσης μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων μου και τις ιστορίες του χωριού. Σήμερα διατηρούμε την ίδια παράδοση μαζί με τα ανίψια μου και κάθε καλοκαίρι μας βρίσκει στο Κρίκελλο και τον Δεκαπενταύγουστο στη γιορτή της Παναγίας. Και φυσικά έχουμε κρατήσει ενεργές σχέσεις με τους συμπατριώτες μας και χαιρόμαστε κάθε χρόνο που τους συναντάμε. Στο Κρίκελλο νιώθω ότι είναι οι ρίζες μου, παρόλο που το χωριό μου ήταν ο Γαλατάς. Στην Πάτρα επίσης όπου ζουν πολλοί Ευρυτάνες, έχω επαφή με τον Σύλλογο Ευρυτάνων Αχαΐας που κάνει μια εξαιρετική δουλειά για να διατηρούνται ενεργοί οι δεσμοί με την Ευρυτανία’.

Συμβουλές για τα κατοικίδια στην εποχή COVID 19

Η κα Τραχήλη φιλοξενείται συχνά από τα ΜΜΕ για να δώσει συμβουλές βάσει της επιστημονική της κατάρτισης για θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και στην περίοδο που διανύουμε, για την προστασία των κατοικίδιων ζώων, τους σκύλους και τις γάτες, από τον κορωνοϊό, Στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογράμμισε πως όταν «βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα δεν αφήνουμε αυτή την περίοδο ξένους ανθρώπους να τον χαϊδέψουν, καθώς μπορεί κάποιος να μεταφέρει τον ιό. Δεν πρέπει να το επιτρέπουμε, αν και οι σκύλοι και οι γάτες δεν νοσούν».

Ανέφερε, επίσης, πως όταν υπάρχει κρούσμα σε μία οικογένεια «θα πρέπει το ζώο ή να το δώσει ο ιδιοκτήτης σε κρατική δομή ή σε κάποια άλλη οικογένεια να το φιλοξενήσει ή να επικοινωνήσει με τον κτηνίατρο του για να βρεθεί μία λύση». Παράλληλα, συνέστησε προσοχή στον καθαρισμό και το πλύσιμο των κάτω άκρων του κατοικίδιου, μετά τη βόλτα, με «τα κατάλληλα αντισηπτικά και όχι με χλωρίνη!». Συνέστησε, τέλος, στους ιδιοκτήτες ζώων να προσέρχονται στα κτηνιατρεία της χώρας, που παραμένουν ανοιχτά αυτό το διάστημα, μόνο για τις απολύτως απαραίτητες εξετάσεις, ενώ λόγω των αυστηρών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα άτομο και όχι από όλη την οικογένεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Δίνοντας συμβουλές για τα ζώα στην COVID 19 εποχή
Σε εκδήλωση στο Ζάππειο, βραβεύοντας ζώα θεραπευτές και φιλοζωικές οργανώσεις
‘Στο Κρίκελλο νιώθω ότι είναι οι ρίζες μου’