Όνομα: Δήμητρα Παπαδήμου

Ιδιότητα: Δημοτικός Υπάλληλος, Ταμίας και Εθελόντρια των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Τόπος καταγωγής: Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Γνωρίσαμε τη Δήμητρα Παπαδήμου στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας, όπου πριν λίγο καιρό υλοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ, αυτό της παράδοσης ενός ασθενοφόρου για την κάλυψη των αναγκών υγείας των κατοίκων της Δυτικής Ευρυτανίας. Η επιτυχία της εκδήλωση παράδοσης φανέρωσε πόσο μεγάλης σημασίας ήταν η πρωτοβουλία αυτή για τον Δήμο Αγράφων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η κα Παπαδήμου ήταν μια από τους αυτούς που πρωτοστάτησαν στην ιδέα αυτή, αλλά και εργάστηκαν εθελοντικά και συστηματικά για να γίνει πραγματικότητα.Ο σχεδιασμός δεν σταματάει εκεί μιας και ο επόμενος στόχος είναι η επάνδρωση του οχήματος και η εκπαίδευση των ατόμων που αναμένεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα.Με πολυετή εμπειρία και δράση ως εθελόντρια, μας μιλάει για το έναυσμα της πρωτοβουλίας, αλλά και τη συλλογική δράση προκειμένου να υλοποιηθεί. Η Δήμητρα Παπαδήμου μας μιλάει επίσης για τα επόμενα σχέδια των εθελοντών Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών στην Ευρυτανία, τη δύναμη του εθελοντισμού και τη σπουδαιότητα του να προσφέρεις σε ένα τόσο σημαντικό τομέα όπως αυτός της υγείας, με την καρδία της σίγουρα να χτυπάει στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας.

ΕΠ. κ. Παπαδήμου πριν λίγο καιρό παραδόθηκε στο Ραπτόπουλο το ασθενοφόρο δωρεά του Ομίλου “ΥΓΕΙΑ”. Πως συνεχίζεται σήμερα όλη αυτή η προσπάθεια στην οποία και πρωτοστατήσατε;

ΔΠ. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ίσως πόσο δύσκολη διαδικασία είναι η μεταβίβαση ενός οχήματος (τύπου ασθενοφόρου). Συν πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την γραφειοκρατία. Η βοήθεια του Δημάρχου διασφαλίζει πολλά και με τις προσωπικές γνωριμίες φτάσαμε σχεδόν στο τέλος ή καλύτερα στην αρχή  του σκοπού μας ώστε να ωφεληθεί ο κόσμος της Δυτικής Ευρυτανίας. Ήδη αυτές τις μέρες παίρνουμε την ειδική άδεια από το ΕΚΑΒ και σε λίγες μέρες θα έχουμε την έναρξη και ουσιαστικά της ομάδας ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. και την εκπαίδευση των μελών που θα χειρίζονται το ασθενοφόρο.

ΕΠ. Ποιο ήταν το έναυσμα για σας να γίνετε εθελόντρια των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών;

ΔΠ. Πάντα είχα αναπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού και την ευχαρίστηση να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου. Γνωρίζοντας την Επίλεκτη Ομάδα και έχοντας ως προσωπικό φίλο τον Πρόεδρο Γιώργο Ρουμελιώτη αποφάσισα να συνεισφέρω κι εγώ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου μέσα από εκπαίδευση με επαγγελματίες οι οποίοι με βοήθησαν να φτάσω κι εγώ σε επίπεδο επαγγελματία ώστε να προσφέρω με μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΕΠ. Ποια είναι η φιλοσοφία της δράσης των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών;

ΔΠ. Η φιλοσοφία της εκπαίδευσης των μελών της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. απορρέει από τους επαγγελματίες διάσωσης και υγειονομικούς μιας και η εκπαίδευση βασίζεται και γίνεται μόνο από αυτούς που σημαίνει ότι μας ενδιαφέρει να βοηθάμε τον κόσμο με ασφάλεια και μόνο βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων. Οι Επίλεκτες Ομάδες είναι πάντα όπου υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη, από μία πλημμύρα μέχρι κι αν χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια ή υγειονομική κάλυψη ενός γεγονότος αθλητικού ή μη.

ΕΠ. Τι παίρνει πίσω κανείς όταν γίνεται εθελοντής σε ένα τόσο ευαίσθητο κλάδο όπως αυτός που συνδέεται με την ανθρώπινη ζωή;

ΔΠ. Η ικανοποίηση ενός εθελοντή δεν είναι οικονομική και δεν οφείλεται σε οικονομικές απολαβές. Όχι γιατί η βοήθεια ενός εθελοντή δεν κοστολογείται αλλά γιατί είναι ανεκτίμητη. Και είναι ανεκτίμητη γιατί συνδέεται με την ανθρώπινη ζωή.

ΕΠ. Μεγαλώσατε στη Δυτ. Ευρυτανία και ζήσατε ως τα πρώτα νεανικά σας χρόνια. Πώς βλέπετε σήμερα να έχουν διαμορφωθεί τα προβλήματα και οι ανάγκες των κατοίκων μέσα σε αυτές τις δεκαετίες;

ΔΠ. Ως τα 23 μου χρόνια ενεργός πολίτης του τόπου μου δυστυχώς πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει και ένα από αυτά ήταν και είναι η βοήθεια στους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών των χωριών. Μέχρι σήμερα ζούσαμε καταστάσεις κι ενώ υπήρχε άμεση ανάγκη για βοήθεια σε ανθρώπους, δεν υπήρχαν τα μέσα και δεν υπάρχουν  έως και σήμερα για να συνδράμουν το νευραλγικό τομέα της υγείας και της μεταφοράς ανθρώπων που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Τα χωριά μας απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και γι’ αυτό μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο προσπάθησα να βοηθήσω να αλλάξουμε κάτι σ’ αυτόν τον τόπο βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι σε συνεργασία πάντα με τον τωρινό Δήμαρχο.

ΕΠ. Υπάρχουν μελλοντικές σκέψεις της Ομάδας σας για κάποιο επόμενο βήμα για την ενίσχυση της Ευρυτανίας στον υγειονομικό τομέα;

ΔΠ. Όνειρό μου είναι να καταφέρουμε να γίνει μια σωστή εθελοντική ομάδα εκπαιδευμένη ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στα προβλήματα του τόπου μέσα από τους ίδιους τους κατοίκους που βιώνουν τα προβλήματα αυτά. Ήδη προσπαθούμε με το Δήμαρχο για την ενίσχυση των χωριών με ένα  ακόμη ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα.

‘Πάντα είχα αναπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού και την ευχαρίστηση να βοηθάω τους ανθρώπους γύρω μου’
Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης της Ομάδας
Από την εκδήλωση παράδοσης του ασθενοφόρου στο Ραπτόπουλο