Όνομα: Βασιλική Διώτη

Ιδιότητα: Πυροσβέστης, Φοιτήτρια Δασοπονίας

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Παλαιοκατούνα

Το τελευταίο δεκαήμερο η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στην πύρινη λαίλαπα. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, συμπολίτες μας έχασαν μέσα σε λίγες ώρες περιουσίες, σπίτια και επιχειρήσεις. Ο παράγοντας ‘άνθρωπος’ μπήκε σε πρώτο πλάνο, με μέλημα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Πρωταγωνιστές όλοι όσοι οι ζωές τους απειλήθηκε, με τις προσωπικές τους ιστορίες και το αδιέξοδο που βρέθηκαν. Σε παράλληλο πλάνο οι πυροσβέστες του Σώματος, που έδωσαν για άλλη μια φορά όλες τις δυνάμεις τους, πολλές φορές και πέρα από το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Πολεμώντας με τις φλόγες ολόκληρα 24ωρα, με τις φωτογραφίες που τους δείχνουν εξουθενωμένους να κοιμούνται στην άκρη του δρόμου, για να πάρουν λίγες δυνάμεις, να συγκλονίζουν.

Η Ευρυτάνισσα Βασιλική Διώτη είναι μια μάχιμη πυροσβέστης, που η μάχη με τις φλόγες δεν είναι δουλεία για ‘κεινη, αλλά είναι κάτι που τη γεμίζει και το αγαπά. Μέσα από τις σκέψεις και τις εμπειρίες της, προσπαθήσαμε να συναντήσουμε όσο ‘κουβαλάει’ ένας μάχιμος πυροσβέστης. Άμεση και μετρημένη, μας μίλησε για τη δουλεία της, τα συναισθήματα της μπροστά από τις φλόγες και την αγάπη της για τα δάση.

ΕΠ. Είστε μια από τις λίγες γυναίκες στο Πυροσβεστικό Σώμα που είστε μάχιμη και οδηγός υδροφόρων οχημάτων. Τι σας έκανε να ακολουθήσετε αυτή την ξεχωριστή σταδιοδρομία;

ΒΔ. Ξεκινώντας σαν εθελόντρια και συμβασιούχος πυροσβέστρια μετά από χρόνια κατατάχτηκα στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Αν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν το βλέπεις σαν εργασία και πιστεύω ότι το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι περισσότερο λειτούργημα παρά επάγγελμα. Υπάρχουν πολλοί ισάξιοι άντρες και γυναίκες στο πυροσβεστικό σώμα…

ΕΠ. Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, αντιμετωπίζοντας μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ως μάχιμη υπαρχιπυροσβέστρια πως βιώνει ένας πυροσβέστης καταστάσεις σαν αυτές, σε ψυχολογικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο;

ΒΔ. Η χώρα μας όντως ζει ένα απέραντο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Θα μιλήσω για τον εαυτό μου και θα πω πως οι καταστάσεις χρόνο με τον χρόνο δυσκολεύουν περισσότερο. Σε πρακτικό επίπεδο ο πυροσβέστης είναι αυτός που πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη και να σώσει όχι μόνο τις περιουσίες αλλά και τους συνανθρώπους του. Σε ψυχολογικό επίπεδο όταν κλίνεσαι σε ένα συμβάν ή και ποσό μάλλον σε μια δύσκολη κατάσταση όπως τις τελευταίες μέρες της χώρας μας,  η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη. Η καλή ψυχολογία του πυροσβέστη φέρνει πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΕΠ. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας μάχιμος πυροσβέστης;

ΒΔ. Να έχει ψυχραιμία το κυριότερο. Φόβος κάποια στιγμή θα υπάρξει….αλλά Η ψυχραιμία είναι η αντίποινα του φόβου….

ΕΠ. Υπάρχει κάποια εμπειρία από στιγμή πυρόσβεσης που έχει χαραχτεί στο μυαλό σας;

ΒΔ. Στο κάθε συμβάν που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε είναι διαφορετικό. Το πιο απλό μπορεί να είναι δύσκολο και το πιο δύσκολο απλό. Έχουν χαραχτεί στο μυαλό κάποιες καταστάσεις τις οποίες τις έχω στο μυαλό και στην ψυχή μου άλλο να τις ζεις και άλλο να τις αναλύεις.

ΕΠ. Σπουδάζετε παράλληλα και Δασοπονία. Το φετινό καλοκαίρι η χώρα μας έχει χάσει χιλιάδες στρέμματα δασών. Ποιες πιστεύτε ότι θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις αυτής της απώλειας;

ΒΔ. Τα δάση αποτελούν το καταφύγιο για χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Μια δασική πυρκαγιά έχει σοβαρές άμεσες επιπτώσεις σε χερσαία ζώα, πουλιά και φυτά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αγροτικό εισόδημα, σε ανθρώπινες περιουσίες και υποδομές, έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για την καταστολή της και μπορεί να καταλήξει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια βλάστησης στη διάβρωση του εδάφους και στην αύξηση των πλημμυρών και την ερημοποίηση.

ΕΠ. Με καταγωγή από την Ευρυτανίας, εργασία και σπουδές για τα δάση… Τι είναι το δάσος για σας;

ΒΔ. Το δάσος για μένα δεν είναι μόνο δέντρα..! Είναι ένα φυσικό αγαθό με ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή και τον άνθρωπο. Περισσότερα δάση καλύτερες συνθήκες ζωής. Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρξει ο άνθρωπος χωρίς το δάσος όμως δεν μπορεί να ζήσει.