Όνομα: Γρηγόρης Φέρρας

Ιδιότητα: Διασώστης- Πλήρωμα Ασθενοφόρου, ιδρυτής του dytikievritania.blogspot.com

Τόπος διαμονής: Αγρίνιο

Τόπος καταγωγής: Φτερόλακα Δυτικής Φραγκίστας

Με τον Γρηγόρη μπορείς να κουβεντιάζεις με τις ώρες και επί παντός επιστητού. Η Ευρυτανία και κυρίως οι άνθρωποι και τα προβλήματα της καθημερινότητάς βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο κάθε συζήτησης. Το μοναδικό αυτό των συζητήσεων είναι ότι δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή διαφωνείς με την ευθύτητα και την αμεσότητα του Γρηγόρη όταν προσεγγίζει ένα θέμα, αν και ποτέ δεν ασκεί κριτική, απλώς για να κάνει κριτική. Το σημαντικό είναι ότι απολαμβάνεις μαζί του μια διάδραση με έναν πραγματικό ‘ενεργό πολίτη’, που το μοναδικό κίνητρο είναι η αγάπη του για τον τόπο του και η παθιασμένη πίστη του ότι αυτός ο τόπος αξίζει το καλύτερο…

ΕΠ. Γρηγόρη είσαι η προσωποποίηση του ορισμού ‘ενεργός πολίτης’. Ποιο ήταν το έναυσμα για σένα για να ασχολείσαι τόσο ενεργά με την Ευρυτανία;

ΓΦ. Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση για την εφημερίδα σας, η οποία με τιμά ιδιαιτέρως. Η αγάπη μου για τον τόπο και την Ευρυτανία γενικότερα ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια όταν επισκεπτόμουν το χωριό της μητέρας μου, την Φτερόλακα Δυτ. Φραγκίστας. Βλέποντας με τα χρόνια τον πανέμορφο τόπο να μην αξιοποιείται ήταν και το έναυσμα να δραστηριοποιηθώ, αλλά παράλληλα πείθοντας το κοινό ότι προσπαθώ χωρίς όμως να περιμένω ανταλλάγματα. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε μία αυθεντική αλληλεπίδραση με τον κόσμο ο οποίος στη συνέχεια μου έδωσε τη δύναμη να αγωνιστώ και να ολοκληρωθούν έργα όπως η διάσωση της ξακουστής γέφυρας Μανώλη, του ηλεκτροφωτισμού της γέφυρας Τατάρνας, η προβολή και ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών.

ΕΠ. Το dytikievritania.blogspot.com είναι το ποιο δημοφιλές blogspot της Ευρυτανίας. Πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του;

ΓΦ. Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι ήθελα να προβάλλω τον τόπο και πέρα από τα όρια του νομού και εν συνεχεία να ενημερώνω τον κόσμο αντικειμενικά, να αναδείξω τα πραγματικά προβλήματα μακριά από κομματικά συμφέροντα και να γνωστοποιήσω την πραγματική κατάσταση στην οποία υπόκειται η περιοχή, συμβάλλοντας στη λύση όσο το δυνατόν περισσότερων προβλημάτων. Με λίγα λόγια “εάν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις”.

ΕΠ. Η Δυτική Ευρυτανία με τα χωριά της αποτελεί το ‘ζωτικό σημείο’ του Δήμου Αγράφων, αλλά και ένα κομμάτι της Ευρυτανίας, γεμάτο ιστορία και σημαντικά μνημεία. Ποια θεωρείς ότι είναι τα δυνατά σημεία της περιοχής, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξής της.

ΓΦ. Τα δυνατά σημεία της περιοχής θεωρώ είναι η Λίμνη Κρεμαστών όπου όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σε τροχιά ανάπτυξης. Τα μνημεία που βρίσκονται μέσα σε αυτήν αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης όπως π.χ το Γεφύρι του Μανώλη, το κάστρο Καρόλου Τόκκου στο νησάκι του Αη-Νικόλά. Οι φημισμένες γέφυρας Τατάρνας και Επισκοπής με τις προβλήτες τους είναι από μόνες τους δυνατά σημεία. Οι Μονές Τατάρνας και Στάνας αποτελούν προπύργιο του εκκλησιασμού τουρισμού. Οι προοπτικές ανάπτυξης με την λίμνη Κρεμαστών θα φέρουν αποτέλεσμα στο μέγιστο βαθμό κάτι που ήδη το βλέπουμε με το πιλοτικό πρόγραμμα περιήγησης των σκαφών από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κάτι πρωτόγνωρο για τον περισσότερο κόσμο. Επίσης η κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών το φράγματος Κρεμαστών, χρήση κάμπινγκ κατόπιν αδείας σε τοποθεσίες, επένδυση στην ιχθυοκαλλιέργεια ,γενικότερη χρήση εναλλακτικών μορφών τουρισμού με κέντρα ιππασίας, πεζοπορίες σε μονοπάτια εφόσον αξιοποιηθούν.

ΕΠ. Άγραφα 2021. Πως ιεραρχείς τις τρεις βασικότερες ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής;

ΓΦ. Πρωτεύον ιατρική περίθαλψη με άμεση προ-νοσοκομειακή αντιμετώπιση σε όλα τα χωριά. Οδικό δίκτυο, δρόμοι και στο τελευταίο χωριό. Πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, κοινωνικές δομές κλπ.

ΕΠ. Είσαι πολύ στενά συνδεδεμένος με το ιστορικό ‘Γεφύρι του Μανώλη’ και πρωτοστάτησες στις δράσεις για την ανάδειξή του. Πες δυο λόγια γι αυτή την πολυετή προσπάθεια.

ΓΦ. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2014 όταν έβλεπα ότι το αρχαιότερο Γεφύρι της Ευρυτανίας  είχε εγκαταλειφθεί πλήρως και μάλιστα είχε κινδυνέψει με ολική κατάρρευση. Ο αγώνας ήταν τεράστιος αφού το Γεφύρι βυθίζονταν τελείως κατά τους χειμερινούς μήνες. Έπρεπε λοιπόν να πείσω τους ιθύνοντες και να πιέσω προς κάθε κατεύθυνση ώστε παρά τις αντίξοες συνθήκες μπορούμε να το διασώσουμε. Για πολύ κόσμο, για να μην πω όλοι, θεωρούσαν αδύνατο να γίνουν έργα στα βάθρα και να μπορέσει το μνημείο να μείνει όρθιο. Η υπομονή όμως και η επιμονή ανάγκασαν το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στο εγχείρημα μαζί με την βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μετά από εκεί όλα πήραν το δρόμο τους. Συνέχισα με την προβολή και ανάδειξη σε πανελλήνιο επίπεδο αφού βέβαια προηγήθηκε και η φωτογράφηση από το National Geographic με τις φωτογραφίες του να κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους. Ο πολυετής αγώνας μου αποτέλεσε ένα στοίχημα γενικότερα ότι ως πολίτες εάν θέλουμε μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο.