Όνομα: Γιάννης Μπάρλας

Ιδιότητα: Αγρότης

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Άλλη μια προσωπική ιστορία και ένα πρόσωπο του τόπου μας που δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον του. Ο Γιάννης Μπάρλας μιλάει για την απόφασή του να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της καρυδιάς, ενός παραδοσιακά ευρυτανικού καρπού και να μας ‘συστήσει’ το μέλλον του.

ΕΠ. κ. Μπάρλα είστε ένας νέος αγρότης ενός πολύ μικρού νομού. Πείτε μας δυο λόγια για την παραγωγή σας.

ΓΜ. Ξεκίνησα με την καλλιέργεια καρυδιάς πριν 6- 7 χρόνια σιγά- σιγά. Σήμερα έχω γύρω στα 10 στρέμματα καρυδιές στην περιοχή της Ποταμιάς και προχωράω επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό ως νέος αγρότης. Η καλλιέργειες είναι δουλειά σε θέλει όλο το χρόνο, αλλά δεν σε θέλει κάθε μέρα, δεν είναι σαν τα ζώα που σε θέλουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Η γη σε θέλει κάποια συγκεκριμένη περίοδο, για κάποιες συγκεκριμένες καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαιτητική. Αρχές Οκτωβρίου γίνεται η συγκομιδή των καρυδιών και όλο το καλοκαίρι ποτίζουμε. Η ποικιλία καρυδιών που καλλιεργούμε έχει μεγάλες απαιτήσεις στο νερό γιατί είναι μία ιδιαίτερη ποικιλία. Είναι μια παραγωγική ποικιλία με τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και με τις ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες μας και κυρίως με την καλλιέργειά τους στον τόπο μας, έχουν μοναδική ποιότητα. Τα δέντρα τα προσέχω και τα φροντίζω σαν να είναι κάποιος άνθρωπος. Θέλουν και αυτά φροντίδα και παίρνεις την ευχαρίστηση για αυτή τη φροντίδα και στο τέλος παίρνεις πίσω τους καρπούς που σου δίνουν ικανοποίηση. Φυσικά βέβαια τους εκμεταλλεύεσαι και οικονομικά και σου αποφέρουν κάθε κάποιο οικονομικό κέρδος, αλλά κυρίως σου φέρνουν την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση για το θετικό αποτέλεσμα και για την καρποφορία.

ΕΠ. Πως προέκυψε η απόφασή σας να γίνεται παραγωγός;

ΓΜ. Αν και αποφοίτησα από την σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οικονομίας, αποφάσισα να ακολουθήσω τον πατέρα μου, ο οποίος ερασιτεχνικά ασχολούνταν με τα κτήματα και με την καλλιέργεια δέντρων. Είχαμε κάποια κτήματα με μικρά δέντρα, όχι μόνο καρυδιές αλλά και διάφορα κηπευτικά για κατανάλωση δική μας, αλλά όταν ασχολείσαι με τη φύση και τη γη ‘σε βάζει μέσα’, σου δίνει ευχαρίστηση και έτσι ξεκίνησε η επιθυμία να ασχοληθώ με την γεωργία. Στραφήκαμε μετά από μελέτες και από πολλές σκέψεις να ασχοληθούμε με τις καρυδιές γιατί ο νομός Ευρυτανίας και η περιοχή ενδείκνυται. Και η τοποθεσία, και το υψόμετρο, και το κλίμα είναι ιδανικά για να παραχθεί ποιοτικός καρπός, ποιοτικά καρύδια.

ΕΠ. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα ο πρωτογενής τομέας στο νομό;

ΓΜ. Ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ μικρός στο νομό και περιορίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία και ελάχιστα στη γεωργία. Για ερασιτέχνες καλλιεργητές τα πράγματα ίσως είναι πιο απλά, αλλά για επαγγελματίες υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Η παραγωγή της καλλιέργειας των καρυδιών έχει καλύτερη απόδοση κατά την άποψή μου, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, με τις όποιες δυσκολίες έχει. Δυστυχώς το κράτος δεν είναι αρωγός, ίσα-ίσα το έχουμε αντίπαλο. Ειδικά για νέους γεωργούς εδώ στην περιοχή μας που υπάρχει μικρός πληθυσμός και ασχολούνται ακόμα πιο λίγοι με την παραγωγή, πιστεύω ότι αν υπάρξει κάποιο κίνητρο θα έρθουν πίσω νέοι και θα ασχοληθούν με τον γεωργικό τομέα.

ΕΠ. Ποια εμπόδια υπάρχουν;

ΓΜ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πρώτα από όλα οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες στην περιοχή είναι δύσκολες, θέλει ειδική μελέτη η καλλιέργεια και ο καιρός επηρεάζει τα πάντα, πόσο μάλλον που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει γίνει και με βάσει την προσέγγιση των καιρικών συνθηκών και κλιματικών προβλημάτων προκειμένου να ανθίζουν οι καρυδιές πιο αργά και να αποφεύγουν τον πιθανό παγετό κάθε χρονιάς, μιας και κάποιες φορές μέχρι και αρχές Μαΐου στην περιοχή επικρατεί παγετός. Σε ότι αφορά την ξηρασία έχουμε φτιάξει μόνιμο δίκτυο ύδρευσης για να ποτίζονται σταθερά. Επίσης υπάρχουν ελάχιστοι γεωπόνοι με εξιδεικευμένες γνώσεις και είναι αναγκαίο να ταξιδεύουμε και σε άλλους νόμους για να ρωτήσουμε και άλλους επαγγελματίες που έχουν εμπειρία και γνώση από την καλλιέργεια της καρυδιάς, γιατί και αυτό το δέντρο θέλει κάποια εμπειρία και γνώση. Χρειαζόμαστε επίσης πάρα πολύ μεγάλα κεφάλαια να κάνουμε οτιδήποτε, από το να αγοράσουμε τη γη, να κάνουμε τη φύτευση, να φροντίσουμε την καλλιέργεια. Οπότε θες πάρα πολλά χρόνια προκειμένου να έρθει η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου.

ΕΠ. Υπάρχει αγοραστική ανταπόκριση;

ΓΜ. Υπάρχει ανταπόκριση και πιστεύω ότι θα βελτιωθεί στο μέλλον γιατί η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή και άρα πιστεύω ότι αναμένεται αύξηση του ενδιαφέροντος. Οι καρποί υπερέχουν και στο μέγεθος, και στη γεύση, και στην ποιότητα, δεν είναι σκούροι στο χρώμα τους αλλά λευκοί. Όσο περισσότερο φροντίζεις το δέντρο, τόσο περισσότερο ο ποιοτικός είναι ο καρπός. Η παραγωγή είναι μικρή γιατί μόλις έχουμε αρχίσει, αλλά πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα μεγαλώσει. Για το μέλλον θα προσπαθήσουμε το καλύτερο και ελπίζουμε κάποια στιγμή και το κράτος να βοηθήσει και σίγουρα ο κόσμος θα ανταποκριθεί. Ο καρπός της καρυδιάς είναι πάρα πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, είναι ένα superfood, μια υπερτροφή που δεν τη βρίσκουμε στο φαρμακείο, αλλά στη φύση.

ΕΠ. Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

ΓΜ. Θα προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε την παραγωγή βήμα -βήμα και πρώτος στόχος σίγουρα είναι η τυποποίηση του προϊόντος και η ετικέτα με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προκειμένου να τα βρεις το ράφι ο καταναλωτής με την ετικέτα παραγωγού. Προς το παρόν προμηθεύω τα καρύδια σε κάποια μικρά τοπικά καταστήματα λιανικής.