Όνομα: Χαντζόπουλος Γεώργιος

Ιδιότητα: Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις & υπηρεσίες τουρισμού

Τόπος διαμονής: Άγιος Νικόλαος

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Ο Γιώργος Χαντζόπουλος είναι ένας νέος ηλικιακά επιχειρηματίας, με ήδη όμως 15 και πλέον εμπειρία στον χώρο του τουρισμού, που επέλεξε την γενέτειρά του για να ζήσει, να επενδύσει και να δημιουργήσει την οικογένειά του. Το παράδειγμά του η καλύτερη απάντηση στην ερημοποίηση του τόπου μας, τον μεγαλύτερο προβληματισμό του. Άμεσος, επικοινωνιακός, δραστήριος με βασική αρχή το να απολαύσει ο επισκέπτης τη διαμονή του στην Ευρυτανία.

ΕΠ. κ. Χαντζόπουλε δραστηριοποιήστε στην Ευρυτανία στον χώρο του τουρισμού. Από τον ‘Λίθο’, τον ξενώνα σας, μέχρι το ‘Off Road Tours’, μιλήστε μας για το πως εσείς αντιλαμβάνεστε την παροχή τουριστικών υπηρεσιών;

ΓΧ. Πράγματι δραστηριοποιούμαι στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή όντας ιδιοκτήτης ενός παραδοσιακού ξενώνα στο χωριό του Αγίου Νικολάου ο οποίος φέτος κλείνει μάλιστα και τα 15 χρόνια λειτουργείας και όπως προαναφέρατε δραστηριοποιούμε ως συμμέτοχος και στην νεοσύστατη εταιρεία Off Road Tours η οποία ασχολείται με περιηγήσεις με οχήματα ώστε ο επισκέπτης της περιοχής να απολαύσει το φυσικό πλούτο με έναν εναλλακτικό τρόπο, πάντα με σεβασμό προς την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Αποκομίζοντας εμπειρίες στα τόσα χρόνια ενασχόλησης μου με τα παραπάνω, καθώς και η προσωπική επαφή και συζητήσεις με τους επισκέπτες του τόπου μας, έχω καταλήξει πως ο όρος παροχή τουριστικών υπηρεσιών ισούται με την δημιουργία οικείου κλίματος φιλοξενίας προς τον επισκέπτη και καθοδήγηση σε αυτόν ώστε να ανακαλύψει τις ομορφιές και ιδιαιτερότητες του τόπου μας με όσο δυνατόν λιγότερο κουραστικό και χρονοβόρο τρόπο. Έτσι θα καταφέρουμε ο επισκέπτης αυτός να επιθυμεί να μας ξαναεπισκεφτεί, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πιθανότατα να αποτελέσει κινητή διαφήμιση για τη ποιότητα τουριστικών παροχών της περιοχής μας.

ΕΠ. Είστε επιχειρηματίας 2ης  γενιάς στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τι κρατήσατε από την εμπειρία της οικογένειά σας σαν παρακαταθήκη;

ΓΧ. Ναι όντως είμαι η συνέχεια της ενασχόλησης των γονιών μου με τη παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και σίτισης μιας και αυτοί δραστηριοποιούνται πάνω από 30 χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε μια 6μελης οικογένεια και όλοι βοηθούσαμε ο καθένας όπως μπορούσε στη λειτουργεία του καταλύματος που διατηρούν οι γονείς ακόμη και σήμερα σαν μια γροθιά. Εγώ όταν έκανα το δικό μου ξεκίνημα είχα ήδη αποκτήσει γερές βάσεις και μια βασική εμπειρία. Βάδισα και εξελίχτηκα με δυο βασικές αρχές που έχουμε ως οικογένεια. Η πρώτη είναι να κάνουμε καλή συναλλαγή και η δεύτερη είναι ότι είναι υποχρέωση μας να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτόν που μας τιμάει με τη παρουσία του στο τόπο μας να περάσει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα κατά τη διάρκεια της διαμονής του.

ΕΠ. Μια όμορφη λιθόστρωτη αυλή στην μικρή πλατεία του Αγίου Νικολάου. Ποιο είναι το ‘καλωσόρισμα’ του ‘Λίθου’;

ΓΧ. Ο Λίθος είναι ένας πετρόχτιστος παραδοσιακός ξενώνας που δεσπόζει στη πλατεία του Αγίου Νικολάου. Διαθέτει καφέ- μπαρ με ρουστίκ διακόσμηση όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές και παραδοσιακά ποτά μεταξύ των άλλων. Το κατάλυμα αποτελείται από δωμάτια τα οποία συνδυάζουν το ξύλο με τη πέτρα προσφέροντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις στους φιλοξενούμενους του. Τέλος καθ’ ομολογία των επισκεπτών του είναι από τις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι που εργαζόμαστε στο ‘Λίθο’ κάνουν το κτίριο και όχι το κτίριο τον άνθρωπο. Με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο αυτό γιατί επιβεβαιώνει ότι κάτι γίνεται καλά.

ΕΠ. Πως ξεκίνησε η ιδέα του ‘Off Road Tours’ και ποια είναι η εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες;

ΓΧ. Η ιδέα του Off Road Tours ξεκίνησε πριν περίπου 4 χρόνια, όταν με τον Βαγγέλη Κακούρα με τον οποίο συνεταιριζόμαστε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα, πάνω σε κουβέντα του καφέ εκφράσαμε τις ανησυχίες μας ώστε ο επισκέπτης του τόπου να έχει μια διαφορετική προσέγγιση στην ομορφιά του φυσικού πλούτου της Ευρυτανίας. Γεννήθηκε η ιδέα και μετά από πολύ γραφειοκρατία τρέξιμο και αγωνία η ιδέα υλοποιήθηκε. Οι συμμετέχοντες στην εμπειρία έχουν την ευκαιρία ακολουθώντας καταπράσινα  ή χιονισμένα μονοπάτια, ανάλογα την εποχή, να χαρούν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας με ένα τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Η δραστηριότητα έχει περιηγητικό χαρακτήρα και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να οδηγήσει τα ειδικά οχήματα τύπου buggy βιώνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες.

ΕΠ. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ‘δυνατό χαρτί’ της Ευρυτανίας και πιο το αδύναμο, στον τομέα του τουρισμού;

ΓΧ. Η Ευρυτανία αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών για τον απίστευτο φυσικό πλούτο που διαθέτει και την εναλλαγή των τοπίων σε μικρή χιλιομετρική απόσταση το οποίο αποτελεί και το δυνατό της χαρτί. Οι παροχές υπηρεσιών είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά παρόλο τις όποιες προσπάθειες γίνονται δε μπορεί με τίποτα να αντιμετωπιστεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η ερημοποίηση του τόπου. Δεν είμαι από αυτούς που θα ρίξω πολιτικές ή μη ευθύνες. Ο καθένας μας κουβαλάει τη καμπούρα του αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Θεωρώ τέλος ότι όσοι ασχολούμαστε με τις παροχές τουρισμού, αποτελούμε σφουγγάρια αποσυμφόρησης για όσους μας επισκέπτονται. Καλό είναι να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ‘άδειοι’ με τον ερχομό τους.