Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2019 με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και του Συλλόγου Ευρυτάνων Αχαΐας πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα της «Αγοράς Αργύρη» η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέφανου Σταμέλλου, περιπατητή και ορειβάτη με πλούσια δράση στα οικολογικά ζητήματα της χώρας μας. Η έκδοση που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος και επιγράφεται «Στο δρόμο για την Πυθία: Άγραφα – Καρπενήσι – Δελφοί, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4» καλωσορίστηκε από τους τρεις ομιλητές με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια.

Ο Μάκης Χαλκιόπουλος, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, πρώην πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών, αναδεικνύοντας τη ζωντάνια της περιγραφής και του ύφους, τόνισε τη σημασία του βιβλίου για τον αναγνώστη και τις εμπειρίες του συγγραφέα. Η Κατερίνα Τσιούμα, φιλόλογος-επιμελήτρια εκδόσεων, πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αχαΐας, αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνδέουν τον συγγραφέα με τον τόπο καταγωγής τους, την Ευρτυανία, αλλά σε ζητήματα ερμηνευτικής ανάλυσης του είδους του αυτογραφικού λογοτεχνήματος στο οποίο ανήκει., Η Λένα Σπυράκη, αξιοποιώντας τη εξειδικευμένη εμπειρία της, ως αγρ. τοπογράφος μηχανικός, ανέλυσε τη σημασία των μονοπατιών για την ελληνική τοπογραφία, εστιάζοντας σε σημαντικά στοιχεία της έκδοσης. Τέλος, ο συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό τους λόγους για τους οποίους συνέγραψε και δημοσίευσε το οδοιπορικό του.

Τα ελληνικά μονοπάτια ως τρόπος τουριστικής ανάπτυξης

Από το μεστό ακροατήριο προέκυψαν ποικίλες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και η συζήτηση στράφηκε στην ανάγκη ύπαρξης προγραμμάτων καθαρισμού και διατήρησης των μονοπατιών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, για το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, ειδικά για τα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου (Καλάβρυτα-Αρκαδία), η εμπειρία των ορειβατών της περιοχής κατέδειξε την άμεση αναγκαιότητα φροντίδας τους ως κρίσιμου τομέα τοπικής ανάπτυξης. Εξάλλου, η πεζοπορία, ως εναλλακτικός τρόπος τουρισμού, ελκύει ολοένα περισσότερους ξένους επισκέπτες σε μια εποχή που ο μαζικός τουρισμός γνωρίζει μια κάποια κρίση.