Γράφει η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή, BSc Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Ιατρικής Αθηνών – Κέντρο Πρόληψης Αλκυόνη

Ο εθισμός είναι μια ψυχολογική και σωματική αδυναμία, όταν το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να καταναλώνει μια ουσία ή μια δραστηριότητα παρόλο που προκαλεί ψυχολογική και σωματική βλάβη.

Ορισμένοι εθισμοί συνεπάγονται επίσης αδυναμία συμμετοχής σε δραστηριότητες, όπως τζόγο, φαγητό. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα άτομο έχει και συμπεριφορικό εθισμό.

Το πιο δύσκολο βήμα προς την αλλαγή είναι να αναγνωρίσει το άτομο ότι έχει πρόβλημα και να αποφασίσει να κάνει μια αλλαγή. Το κομμάτι της αποδοχής είναι καίριο βήμα και καθοριστικό για την εξέλιξη της θεραπείας. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται αβέβαιο για το αν είναι έτοιμο να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Η δέσμευση στην ηρεμία και στην αλλαγή περιλαμβάνει την αλλαγή πολλών πραγμάτων, όπως:

  • τον τρόπο που αντιμετωπίζει το άγχος
  • το κοινωνικό περιβάλλον
  • τι κάνει στον ελεύθερό χρόνο και πως φροντίζει τον εαυτό του
  • πώς σκέφτεται για τον εαυτό του

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεται αντικρουόμενα συναισθήματα σχετικά με τη διακοπή του εθισμού, ακόμα και όταν γνωρίζει ότι προκαλεί προβλήματα στη ζωή του. Η ανάκαμψη απαιτεί χρόνο, κίνητρα και υποστήριξη, αλλά κατανοώντας όλη αυτή τη λειτουργία, μπορεί να ξεπεράσει τον εθισμό και να ανακτήσει τον έλεγχο στη ζωή του.

Πώς να ξεπεράσετε τον εθισμό στα ναρκωτικά;

Αποδεχτείτε το πρόβλημα

Εάν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας υποφέρετε από τοξικομανία, μην χάσετε την ελπίδα. Ο εθισμός προκαλεί εξαναγκασμό στην αναζήτηση ναρκωτικών.  Όλα ξεκινούν με την κατανόηση και την αποδοχή. Δεν μπορείτε να ελπίζετε να διορθώσετε τον εθισμό σας στα ναρκωτικά εάν δεν το παραδεχτείτε στον εαυτό σας. Αγκαλιάστε το πρόβλημά σας και ξεκινήστε να εργάζεστε για να το λύσετε.

Αποφασίστε να κάνετε μια αλλαγή τώρα

Όλοι γνωρίζουν ότι τα ναρκωτικά έχουν επιπτώσεις για τους ίδιους. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφασίσουμε να κάνουμε μια αλλαγή εδώ και τώρα. Για να απαλλαγείτε από τον εθισμό σας, θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τα προβλήματα, τον τρόπο που σκέφτεστε για τον εαυτό σας και τον τρόπο που περνάτε το χρόνο σας κάθε μέρα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά χωρίς τις αλλαγές, δεν μπορείτε να ανακτήσετε τη ζωή σας. Για να καταλάβετε τι διακυβεύεται, πρέπει να προσπαθήσετε να παρακολουθείτε πότε και πόσο συχνά καταφεύγετε σε αυτά. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πόσο ο εθισμός σας διέπει τη ζωή σας και τι λειτουργία έχει.

Ορίστε συγκεκριμένους στόχους

Τώρα που ξέρετε τι διακυβεύεται, πρέπει να ορίσετε σαφείς στόχους. Θέλετε να απαλλαγείτε από τον εθισμό σας.

Ξεκινήστε να αλλάζετε συνήθειες

Μπορείτε να ξεκινήσετε με  μικρά βήματα. Αλλάξτε συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στον εθισμό σας και βρείτε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων, φροντίζοντας τον εαυτό σας.

Ζητήστε υποστήριξη από φίλους και οικογένειες

Εάν αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσετε τον εθισμό στα ναρκωτικά, θυμηθείτε ότι δεν είστε ποτέ μόνοι. Ζητήστε τη βοήθεια φίλων και οικογενειών για να σας υποστηρίξουν στην προσπάθειά σας. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υποτροπή.

Τα αρνητικά συναισθήματα που έχετε, αποδίδονται στον εθισμό με τα ναρκωτικά και θα εμφανιστούν ξανά, αν δεν τα επιλύσετε. Σε αυτό το κομμάτι, μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία. Μόλις επιλύσετε τα υποκείμενα προβλήματά σας, θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε άγχος, μοναξιά, απογοήτευση, θυμό, ντροπή, άγχος και απελπισία. Αυτά τα συναισθήματα είναι όλα ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων είναι σημαντικό για να δοθεί μια άλλη οπτική, όπου θα βοηθήσει και στον εθισμό από τα ναρκωτικά.

Για να κατευθυνθείτε προς την αλλαγή αυτή απευθυνθείτε στο κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας της πόλης που ζείτε. Το κέντρο πρόληψης μπορεί να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει  να βγείτε από το διέξοδο που βρίσκεστε. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι θεαματικά και ευχόμαστε από δω και στο εξής να είναι ακόμη καλύτερα και πιο ελπιδοφόρα