Την έγκρισή της έδωσε η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Καρπενησίου για την παράταση προθεσμίας υποβολής των προσφορών για τον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό του έργου με τίτλο: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία επέκτασης συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου Καρπενησίου».

Η παράταση αποφασίστηκε διότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία ΑΚΑΤΤ Α.Ε. υπέβαλε μέσω του συστήματος διαγωνισμών στις 11 Οκτωβρίου 2023 αίτημα παροχής διευκρινίσεων, το οποίο δεν απαντήθηκε μέχρι 17 Οκτωβρίου 2023. Η ίδια εταιρεία την 17η Οκτωβρίου 2023 υπέβαλε και αίτημα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών κατά ένα (1) μήνα, ώστε να έχει χρόνο να προσαρμόσει την προσφορά της μετά την παροχή των διευκρινίσεων από μέρους του Δήμου. Στην κείμενη νομοθεσία καθώς και στη διακήρυξη του έργου, παράγραφος 2.1.3αναφέρεται «Η Αναθέτουσα Αρχή μπορεί να παρατείνει την προθεσμία παραλαβής των προσφορών, ούτως ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς να μπορούν να λάβουν γνώση όλων των αναγκαίων πληροφοριών για την κατάρτιση των προσφορών στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) όταν, για οποιονδήποτε λόγο, πρόσθετες πληροφορίες, αν και ζητήθηκαν από τον οικονομικό φορέα έγκαιρα, δεν έχουν παρασχεθεί το αργότερο έξι (6) ημέρες πριν από την προθεσμία που ορίζεται για την παραλαβή των προσφορών, β) όταν τα έγγραφα της σύμβασης υφίστανται σημαντικές αλλαγές.

Η διάρκεια της παράτασης θα είναι ανάλογη με τη σπουδαιότητα των πληροφοριών ή των αλλαγών. Όταν οι πρόσθετες πληροφορίες δεν έχουν ζητηθεί έγκαιρα ή δεν έχουν σημασία για την προετοιμασία κατάλληλων προσφορών, δεν απαιτείται παράταση των προθεσμιών. Η αναθέτουσα αρχή, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της, δύναται να παρατείνει την προθεσμία παραλαβής των προσφορών, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας. Τροποποίηση των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας (πχ αλλαγή/ μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών καθώς και σημαντικές αλλαγές των εγγράφων της σύμβασης, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο) δημοσιεύεται στην ΕΕΕΕ (με το τυποποιημένο έντυπο «Διορθωτικό») και στο ΚΗΜΔΗΣ». Λόγω του ότι δε διευκρινίζεται από τη νομοθεσία ποιες αλλαγές θεωρούνται σημαντικές, η υπηρεσία προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις, προσφυγές και γενικά ενέργειες οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά τη διενέργεια του διαγωνισμού και για την καλύτερη προετοιμασία των διαγωνιζομένων αποφάσισε τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας υποβολής των προσφορών έως την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 23:00΄και αποσφράγισης την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 και ώρα10:00, για την καλύτερη προετοιμασία των διαγωνιζομένων και για να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις, προσφυγές και γενικά ενέργειες οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά τη διενέργεια του διαγωνισμού.