Την παράταση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποφάσισε ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Να θυμίσουμε ότι η Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δήμο δημιουργήθηκε για εκείνο το μέρος του πληθυσμού (άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στο Δήμο που λειτουργεί η δομή, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων 3ων χωρών και ανιθαγενών, καθώς και οι δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας) που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του στα βασικά αγαθά. Υπό το πρίσμα αυτό, στόχος της Πράξης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειαςκαι του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του πληθυσμού του Δήμου Καρπενησίουπου πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Δήμος Καρπενησίου έχει πληθυσμό 13.105 άτομα και παρουσιάζει υψηλό ποσοστό αιτούντων του Νόμου για την Ανθρωπιστική Κρίση (5 % επί του πληθυσμού του) καθώς και υψηλό ποσοστό εγγεγραμμένης ανεργίας (20 % επί του πληθυσμού του). Η Απόφαση Υλοποίησης με Ίδια Μέσα αφορά στη χρηματοδότηση της Δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου για εβδομήντα επτά και μισό (77,52) μήνες από το Ε.Π. Στερεά Ελλάδα. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διαθέτει είδη τριών κατηγοριών:-Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα- Είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. καινούρια ή «δεύτερο χέρι»- Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd – dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού. Για την εξασφάλιση της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου, ο Δικαιούχος υλοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίζει χορηγίες, δωρεές κλπ από επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα είδη που διαθέτει και παράλληλα να δέχεται συνεισφορές πολιτών καισυλλογικών φορέων (σχολεία, σύλλογοι κλπ.)Περαιτέρω, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο, από Δευτέρα έωςΠαρασκευή, 7:30π.μ.–15:30μ.μ. Η Δομή από την έναρξη της λειτουργίας της στελεχώνεται από δύο (2) άτομα συγκεκριμένων ειδικοτήτων,ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της:Κοινωνικό λειτουργό και Βοηθητικό Προσωπικό – ΔΕ Διοικητικό.

Στόχοι/ Επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Οι στόχοι της λειτουργίας της Δομής είναι εξής: Αντιμετώπιση επισιτιστικού προβλήματος πολιτών των ωφελουμένων, αντιμετώπιση έλλειψης βασικών υλικών (είδη υγιεινής, ένδυσης κ.α.) των ωφελουμένων, εξάλειψη του αποκλεισμού για την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων, ενίσχυση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, πρόσβαση των ΑμΕΑ σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, δημιουργία δικτύου προστασίας των ωφελουμένων, ανάπτυξη μηχανισμού προστασίας των ωφελουμένων, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων της τοπικής κοινωνίας.