Σουλιώτης: Να αναβληθούν οι εκδηλώσεις για το 1821

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η 3η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με κύριο θέμα συζήτησης το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για το νέο πλαίσιο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και την υποβολή προτάσεων επ’ αυτού. Δεδομένης της σημαντικότητας του θέματος προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας. Το νομοσχέδιο εξετάστηκε κατά άρθρο και μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση απόψεων, καταρτίστηκε η πρόταση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, η οποία απολαμβάνει την ΟΜΟΦΩΝΗ στήριξη των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Δημάρχων που συμμετείχαν.

Οι αλλαγές στις εκλογές και στα Δημοτικά Συμβούλια

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νικόλαος Σουλιώτης, κάνοντας μια επιτελική σύνοψη των προτάσεων της Π.Ε.Δ./Σ.Ε., όπως διαμορφώθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφερε: «Συμφωνούμε όλοι, με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.[…] Σε γενικές γραμμές,τασσόμαστε υπέρ των περισσότερων προβλέψεων του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα με την αυξημένη ποσόστωση της τάξης του 60%, για τον πρώτο συνδυασμό στα Δημοτικά Συμβούλια, τη θέσπιση του 43% + 1 ψήφο ως όριο εκλογής, την κατάργηση της τρίτης κάλπης για τις δημοτικές κοινότητες, με την οποία ουσιαστικά θεσπίστηκε ένας τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, έχουμε εντοπίσει ορισμένα σημεία τα οποία χρήζουν απόσυρσης ή βελτίωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων καθώς αφενός μειώνεται η αντιπροσωπευτικότητα του πληθυσμού και αφετέρου δεν προκύπτει κανένα όφελος, ούτε καν οικονομικό, δεδομένου ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι αμειβόμενες. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι με την νέα απογραφή πληθυσμού,θα υπάρξουν πολλές κοινότητές μας που θα παρουσιάσουν δραματική πληθυσμιακή μείωση, προτείνουμε να θεσπιστεί ως ανώτερο όριο εκλογής μονομελούς οργάνου εκπροσώπησης οι 200 κάτοικοι και όχι οι 500, που προτείνει το νομοσχέδιο ή οι 300, που ισχύει σήμερα. Επιπλέον, η προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών -30 Ιουνίου- κρίνεται σκόπιμο να μετατοπισθεί εγγύτερα στις εκλογές -30 Αυγούστου- γιατί αν το διάστημα από την ανακήρυξη έως τις εκλογές είναι αρκετά μεγάλο θα δημιουργείται πρόβλημα λειτουργικότητας των δήμων, αλλά και θα επιμηκύνει σημαντικά την προεκλογική περίοδο. Τέλος, οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων κρίνουμε ότι θα πρέπει να αποτελούν μέρος των συνδυασμών, όπως άλλωστε θα ισχύει και για τους υποψηφίους συμβούλους των Δημοτικών Κοινοτήτων». Η αναλυτική –κατά άρθρο- πρόταση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ.

Τι θα γίνει με τις επετειακές εκδηλώσεις του 1821

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο κ. Σουλιώτης πρότεινε στο Σώμα τη λήψη απόφασης σχετικά με την υποβολή αιτήματος αναβολής των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 αναφέροντας: «Πρέπει να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση, σύμφωνα με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικά, θα επιστρέψουμε σε μια μορφή κανονικότητας το προσεχές Φθινόπωρο. Είναι άδικο, αν όχι μάταιο, να καταναλώνονται πολύτιμες ανθρωποώρες και πόροι για εκδηλώσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ακυρωθούν. Επομένως, για να γιορταστούν τα 200 χρόνια από το 1821, όπως αρμόζει σε μια τόσο σημαντική επέτειο για την πατρίδα μας και για τους Έλληνες, πρέπει να δούμε σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής κάθε είδους σχετικής εκδήλωσης για ένα τουλάχιστον έτος. Είναι προτιμότερο να γιορτάσουμε την επέτειο έναν χρόνο μετά, παρά να γίνουν εκδηλώσεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Θεωρώ ότι χάνεται το νόημα του εορτασμού». Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ΟΜΟΦΩΝΑ με την πρόταση του Προέδρου και αποφασίστηκε η διαβίβαση του αιτήματος αρχικά στην ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των Δήμων της χώρας και στη συνέχεια στον Πρωθυπουργό.