Η πρώτη – για το 2023 – τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία) και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη.

Στη συνεδρίαση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, Μάριου Τουρούτσικα και Στάθη Τσιτλακίδη, ενώ με την παρουσία και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το φλουρί βρήκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ελεύθερη Στερεά» Αντώνης Βούλγαρης και έλαβε αναμνηστικό ενθύμιο.

Προ ημερήσιας διάταξης, υπερψηφίστηκε πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία προβλέπει: «Διαχωρισμό της ΔΑΟΚ σε Γεωπονική και Κτηνιατρική Διεύθυνση, με παράλληλη και αναγκαία πρόσληψη του Γεωτεχνικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Καταψήφισαν όλοι οι παρόντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Επιμένουμε στην Καρδιά της Ελλάδας», με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό να χαρακτηρίζει μείζον αυτοδιοικητικό ατόπημα κάθε απόπειρα τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας σε προεκλογικό χρόνο και χωρίς να υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις υπηρεσιών, συλλόγων εργαζομένων και φορέων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης εγκρίθηκαν -μεταξύ άλλων- οι Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ:

  • Της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού με την επωνυμία «ΣΚΑΠΑΝΗ Ανώνυμη Εταιρεία – Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» για την επίσπευση του έργου: «Μελέτη αναβάθμισης και επέκτασης αλιευτικού καταφυγίου Πολιτικών του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων».
  • Της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας» για την υλοποίηση του έργου: «Υπηρεσίες στέγασης Κέντρων Ημέρας για Άτομα που πάσχουν από άνοια».

Εγκρίθηκε επίσης η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2023, προκειμένου να ενταχθούν έργα, όπως η εγκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο Σεργούλας – Γλύφας και στον Ε.Ο. 48 στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, ανταλλάξαμε ευχές για το 2023, αλλά και απόψεις με όλους εκείνους τους Περιφερειακούς Συμβούλους που αγωνιούν για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ενεργοποιήσαμε παράλληλα την “ΣΚΑΠΑΝΗ”, το σύγχρονο αυτοδιοικητικό εργαλείο της Περιφέρειας, προκειμένου να επισπεύσουμε έργα και μελέτες. Εντάξαμε νέα έργα στο Τεχνικό μας πρόγραμμα για την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και όχι μόνο, ενώ συζητήσαμε διεξοδικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές μας κοινωνίες. Το 2023 είναι χρονιά εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών και βλέπουμε ότι κάποιοι επιχειρούννα ανεβάσουν τεχνητά τους τόνους, να προκαλέσουν ανούσιες διαμάχες και να αποσυντονίσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς, παραμένουμε απερίσπαστοι στο καθήκον μας και υπηρετούμε τους μοναδικούς και απόλυτους εντολείς μας, τους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών για την παρουσία του και πολύ περισσότερο για τις ευχές του κατά την πρώτη -για το έτος- συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου. Συνεδρίαση στην οποία τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που χάθηκαν ενώ ασκούσαν τα καθήκοντά τους. Στη συνεδρίαση αφιερώσαμε πάνω από 8 ώρες για την εξαντλητική συζήτηση των εντός ή εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, αλλά και ερωτήσεων που κατατέθηκαν από συναδέλφους. Καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων, προκειμένου να καταλήξουμε σε εκείνες τις αποφάσεις που προάγουν το καλό του τόπου μας».