Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κατασκευαστές, μεσίτες, ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων και επαγγελματικές ενώσεις ζητούν την εξάμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και του νέου “χαρατσιού” της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε παράταση ενός μήνα προκειμένου να προλάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε “φθηνές” μεταβιβάσεις. Βέβαια όλοι οι προαναφερθέντες φορείς σημειώνουν ότι η προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκεί για να εξυπηρετηθεί το σύνολο των ενδιαφερόμενων.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων, οι δωρεές και γονικές παροχές παρατείνονται μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2022 εφόσον έχει υποβληθεί η δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31/12/2021.
Όσοι δεν προλάβουν θα πληρώσουν περισσότερα συνεπεία των νέων τιμών ζώνης αλλά και της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
Η κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα σε εφορίες, πολεοδομίες, υποθηκοφυλακεία και Δήμους προκαλεί τη μήνιν των φορολογούμενων και όσων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Καθυστέρηση στην έκδοση πιστοποιητικών, αδυναμία έκδοσης εγγράφων, ουρές στις εφορίες, ενώ σε πολλούς δήμους είναι Γολγοθάς η έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ.
Πωλητές και αγοραστές “τρέχουν” για να προλάβουν τις “φθηνές” μεταβιβάσεις καθώς από το νέο έτος τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες όπου στις περισσότερες περιοχές οι αξίες αυξάνονται και μάλιστα σημαντικά. Και σαν μην έφθαναν οι αλλαγές στις τιμές ζώνης, από την 1η του νέου έτους, έρχεται το “χαράτσι” της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου όπου ένας ιδιοκτήτης, ο οποίος καταβάλλει εξωπραγματικούς φόρους σε σύγκριση με τους φόρους στην υπόλοιπη Ευρώπη, καλείται να πληρώσει για να αποκτήσει το νέο πιστοποιητικό.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κατασκευαστές, μεσίτες ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων και επαγγελματικές ενώσεις αναφέρουν ότι “όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις συναλλαγές ακινήτων (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, κατασκευαστές, μεσίτες αλλά κυρίως ιδιοκτήτες-πωλητές και αγοραστές ακινήτων) συμμετέχουμε σε έναν άνευ προηγουμένου τιτάνιο αγώνα συλλογής των εκ του νόμου απαραίτητων εγγράφων από διάφορες Υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ. Επειδή, αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να πρέπει να επανεκδοθούν. Το αποτέλεσμα όλου αυτού του “Σισύφειου μαρτυρίου” είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά την συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Ύδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης “πιστοποιητικοκρατίας”
Επισημαίνουν δε, ότι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για δεκαπενθήμερη παράταση για την σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, με την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις εφορίες, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αφού στις 31.12.2021 λήγουν τα περισσότερα πιστοποιητικά και από την 1.1.2022 θα χρειάζεται και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
“Γι΄αυτό όλοι εμείς οι υπογράφοντες εκπρόσωποι των εμπλεκομένων οργανώσεων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι ενδιαφερόμαστε για την ολοκλήρωση μεταβιβαστικών πράξεων ακινήτων, αλλά και των αφορολόγητων γονικών παροχών, ενός εξαιρετικού κοινωνικού μέτρου της σημερινής κυβέρνησης, ζητούμε να δοθεί άμεσα ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ του ισχύοντος πλαισίου αντικειμενικών αξιών, αλλά και βεβαίωσης μηχανικού αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου / αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εμπράγματες συναλλαγές” αναφέρουν οι φορείς.
(Πηγή: capital.gr/ Προκόπης Χατζηνικολάου)