‘Ακατάλληλο το κλειστό Γυμναστήριο’: Η παρέμβαση της αντιπολίτευσης

Τι απαντά ο Σουλιώτης

Άκρως επικίνδυνο κρίθηκε το κλειστό Γυμναστήριο του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, μετά τη γνωστοποίηση του θέματος με σχετικό έγγραφό της προς τον Δήμαρχο Καρπενησίου, την Αντιδήμαρχο Παιδείας, την Τεχνική Υπηρεσία και την αντιπολίτευση, η διευθύντρια του ΕΠΑΛ κα. Ροδοθέα Καρφή. Συγκεκριμένα η ίδια αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν προκύψει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών και των καθηγητών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κίνδυνο διάρρηξης της πόρτας που συνδέει το διάδρομο με το Γυμναστήριο και το κυρίως κτίριο. Κλείνοντας την επιστολή της η κα. Καρφή τόνισε ότι το εν λόγω ζήτημα δεν χωράει άλλη αναβολή, καθώς μεγάλες είναι και οι ευθύνες που βαρύνουν όλους του υπευθύνους.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Την ίδια εικόνα εγκατάλειψης αντίκρισαν και οι εκπρόσωποι της ‘’Αλλαγής Πορείας’’ με επίσκεψή τους στο ΕΠΑΛ, ενώ παράλληλα τόνισαν την ευθύνη του Δημάρχου για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Συγκεκριμένα οι ίδιοι ανέφεραν: «Ο χώρος του κλειστού Γυμναστηρίου είναι πραγματικά απαράδεκτος και ελλοχεύει ο φόβος πιθανών ατυχημάτων. Πέραν αυτού, ο κίνδυνος διάρρηξης της πόρτας που συνδέει τον διάδρομο προς το κλειστό Γυμναστήριο και το κυρίως κτίριο είναι άμεσος με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια της δημόσιας περιουσίας. Δεδομένου ότι η αρμόδια αντιδήμαρχος που με κάθε ευκαιρία δηλώνει την ευαισθησία της για τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα θα θέλαμε να θέσουμε το ερώτημα πόσο αυτή η εικόνα την κάνει να αισθάνεται άβολα για την παρεχόμενη από το Δήμο Καρπενησίου υποστήριξη στο σχολείο αυτό. Ο ίδιος ο Δήμαρχος γνωρίζει την κατάσταση του σχολείου; Θεωρούμε αδιανόητο κάποιος να έχει γνώση της κατάστασης του σχολείου και να μένει άπρακτος. Γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη γίνει στο κτίριο παρεμβάσεις περιορισμένης κλίμακας είτε από υπαλλήλους του Δήμου είτε με πρωτοβουλία του σχολείου και με χρήματα από τη Σχολική Επιτροπή. Οι παρεμβάσεις όμως αυτές είναι μόνο εμβαλωματικού χαρακτήρα και αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα που εμποδίζουν την εκπαιδευτική λειτουργία. Γνωρίζουμε επίσης ότι λαμβάνουν χώρα στο σχολείο, με απαράδεκτες, κατά τη γνώμη μας καθυστερήσεις, εργασίες στο χώρο του εργαστηρίου των Μηχανολόγων. Τελευταία ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θα διατεθούν χρήματα από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του σχολείου. Ελπίζουμε οι υποσχέσεις να γίνουν πραγματικότητα και να δούμε έργο ουσίας στο ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου».

Η απάντηση Σουλιώτη στην αντιπολίτευση για το ΕΠΑΛ

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή, όπου απαντά στην κριτική της ομάδας Λερογιάννη για το ΕΠΑΛ, αναφέρονται τα εξής:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας…

Για μια ακόμη φορά η διαστρέβλωση της αλήθειας, η ημιμάθεια και η προχειρότητα είχε την τιμητική της. Την Τετάρτη 17/2/21 ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης θέλησε να επισκεφτεί το από εικοσαετίας ακατάλληλο και αποχαρακτηρισμένο από ενεργό σχολικό χώρο που «ανακάλυψε ότι υπάρχει» και σκέφτηκε να εισέλθει χωρίς ενημέρωση της διευθύντριας και της διοίκησης, αυθαίρετα, παραβιάζοντας τον χώρο για να κάνει το σχετικό ρεπορτάζ αλλά και  το προσφιλές photoshooting!

Παρά το γεγονός πως βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στη θέση αυτή και έπρεπε να γνωρίζει  για το πόρισμα ακαταλληλότητας του χώρου, αλλά και για την πορεία των εργασιών που έχουν δρομολογηθεί -μέρος αυτών έχουν ήδη εκτελεστεί  -θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια με μια αδρομερή περιγραφή του ιστορικού των  ενεργειών μας.

Το παλιό γυμναστήριο του ΕΠΑΛ εδώ και είκοσι χρόνια είναι εκτός χρήσης αφού κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο και δεν αποτελεί μέρος του σχολικού χώρου. Οι μαθητές του ΕΠΑΛ κάνουν το μάθημα της φυσικής αγωγής στο ανακαινισμένο, κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου.

Το 2016 η Δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Θανάση Τσακνιά, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά προβλήματα και την επικινδυνότητα  του κτιρίου, συνέταξε μία μελέτη, διεκδίκησε και εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 390.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων εσόδων της Περιφέρειας. Στη συνέχεια δημοπράτησε το έργο και μετά από χρονικό διάστημα 1,5 περίπου χρόνου, λόγω του ν. 4412 υπογράφηκε η σύμβαση του έργου. Εκτελέστηκε σε ποσοστό 30 % και  η συνέχιση των  εργασιών προγραμματίζεται από τον ανάδοχο για  τους επόμενους μήνες.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζουμε ότι προτάξαμε και συμπεριλάβαμε στη μελέτη  κρίνοντας το αναγκαίο -δεδομένου και των μειωμένων πόρων- την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων που έχουν καθημερινή χρήση από τους μαθητές. Επίσης,  πριν ένα μήνα σε συνεργασία με τη διευθύντρια του ΕΠΑΛ, εκπονήσαμε μια νέα μελέτη που περιλαμβάνει βελτίωση του εξωτερικού χώρου του σχολείου, την οποία είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μαζί με προτάσεις  για παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο σχεδόν όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Καρπενησίου.

Τέλος, τονίζεται από τη μεριά μας, η συνεχής παρουσία εργατοτεχνικού προσωπικού που προσφέρει τις υπηρεσίες κάθε φορά που απαιτείται αποδεικνύοντας πως προτεραιότητα μας αποτελεί η ασφάλεια των μαθητών και η στήριξη στο εκπαιδευτικό έργο και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε προτάσεις με θετικό και εποικοδομητικό περιεχόμενο όλων των φορέων για να προσφέρουμε τα περισσότερα στα παιδιά μας. Η μικροπολιτική για λόγους εντυπώσεων δεν συνιστά εποικοδομητική πρόταση και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα.

Και επειδή οι νόμοι και οι κανόνες είναι για να τηρούνται και δυστυχώς στο πέρασμα των ημερών δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, επισυνάπτουμε τις σχετικές διευκρινήσεις από το Υπουργείο Παιδείας.»

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab