Ρωγμές σε σπίτια, λόγω καθίζησης στην Παλαιοκατούνα.Μπαμπαλής: Το πρόβλημα υπάρχει από τη δεκαετία του ’80 στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Αγράφων.

9551

Εδώ και πολλά χρόνια, το χωριό Παλαιοκατούνα ή Άγιος Προκόπιος του Δήμου Αγράφων, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθίζησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρήγματα στους τοίχους και αποκόλληση των σοφάδων, αλλά και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το φαινόμενο παρατηρείται από το 2004, σε πολλά σημεία του χωριού, ενώ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με το πέρασμα των χρόνων. Οι κάτοικοι του χωριού φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι ρωγμές είναι έντονες στους τοίχους, ενώ κάποια είναι εντελώς ακατάλληλα.

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με το Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή ο οποίος δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι μεν υπαρκτό, αλλά υφίσταται τουλάχιστον από το 1987, οπότε και έγιναν οι πρώτες αναφορές. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρυτανίας και του Δήμου Αγράφων, σε ποσοστό 80% της επικράτειάς του, υφίσταται καθιζήσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα σε σπίτια, στάβλους αλλά και δρόμους. Σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα αυτές στην ακτίνα Φραγκίστας, Τριποτάμου, Σιβίστας, έχουν παρουσιάσει προβλήματα από τη δημιουργία της τεχνητής Λίμνης των Κρεμαστών τη δεκαετία του ’60. Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπαλή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρέμβει ο Δήμος γιατί ακριβώς πρόκειται για ένα γενικευμένο φαινόμενο και όχι μεμονωμένο, ώστε να μπορεί να παρέμβει η Τεχνική Υπηρεσία με γεωτεχνικές μελέτες και αποκατάσταση σε ένα σημείο ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και με υψηλό κόστος, στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος Αγράφων σε όλο του το εύρος.